nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Emlékezéssel a függőség ellen

A korábban drogot használó, leszokott függőket védheti a visszaeséstől, ha manipulálják memóriájukat, újraírják emlékeiket.

MTI | 2012. április 13.
|  

Átlagosan 11 éve szokott le a szerről az a huszonkét heroinfüggő, akiket a Pekingi Egyetem kutatói bevontak a Science tudományos magazin legfrissebb számában ismertetett kutatásukba – számolt be kínai kutatók eredményeiről a BBC hírportálja.

Először egy olyan videofilmet nézett meg a csoport egyik fele, amely felidézte a kábítószer használatát, ezzel megnyitották a „memóriaablakot” náluk. Tíz perccel később újabb, heroinhasználatot megjelenítő filmeket és képeket mutattak nekik.

A függők másik csoportjának semleges, természeti képeket tartalmazó videót mutattak, amely nem nyitotta ki a heroinhasználatra vonatkozó memóriaablakot.

180 nappal később újabb tesztek következtek, amelyekből az derült ki, hogy a szer utáni vágyódás szintje alacsonyabb volt azoknál, akiket a nyitott memóriaablak idején „kezeltek”, vagyis emlékeiket átírták. A függővé tett patkányokkal megismételt kísérletek hasonló eredményt hoztak.

A módszer azon az elméleten alapul, hogy a felidézett emlék képlékeny, módosítható, így a memóriaablak idején átírható. Amikor úgy lát egy volt függő drogozásról szóló képeket, hogy magát a szert nem kapja meg, megtörhet az a kapocs, ami a kiváltó inger (kép) és a drog utáni sóvárgás között korábban kialakult.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a módszer segítheti a kábítószerről leszokott embereket abban, hogy tovább, ráadásul kevesebb sóvárgással maradhassanak absztinensek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sigmoid 2012. április 14. 02:11

Ezzel csak két baj van. Az egyik, hogy ennek semmi köze az "emlékek újraírásához", ez a feltételes reflex dekondícionálása. A másik, hogy semmi új nincs benne, Pavlov óta mindenki számára tökéletesen ismert mechanizmusról van szó.

Információ
X