nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Állítólag 40 millióan tanulnak kínaiul, vagy mégse?

Jelenleg már 300 Konfuciusz Intézet működik a világ 90 országában, köztük hazánkban is, és állítólag már negyven millióan tanulnak kínaiul.

nyest.hu | 2010. július 21.
|  

Azt tudjuk, hogy a kínaiak sokan vannak, több mint 1300 millióan a legutóbbi adatok szerint, de most már a kínaiul tanuló külföldiek száma is kezd csillagászati lenni, ha hihetünk a MercoPress jelentésének.

A Konfuciusz Intézetek második latin-amerikai kongresszusán Hszu Lin, az egyik intézet igazgatója emlegette a Kína kultúrájának terjesztésére specializálódott nonprofit intézet sikeres terjeszkedésének adatait is. Hszu Lin szerint idén májusban már 300 Konfuciusz Intézet működött a világ 90 országában. A cikk továbbá idézi Hszu Lint, hogy „ez 40 millió kínaiul tanulót jelent Kínán kívül”.

A 40 millió kínaiul tanuló lehet, hogy helyes adat, de az nagyon valószínűtlennek látszik első ránézésre, hogy a 300 Konfuciusz Intézetben tanulnának ennyien. Egy rövid számolás meggyőzhet minket, hogy ez átlag több mint százezer diákot jelenti intézetenként, ami fizikai képtelenségnek tűnik. Sokkal valószínűbb, hogy egy riporteri tévedésről, vagy egy fordítási hibáról van szó. Annyi azonban biztos, hogy a Konfuciusz Intézetek nagyszerű munkát végzenek a kínai nyelv népszerűsítésében és tanításában, ahogy ezt e sorok írójának is személyesen volt lehetősége megtapasztalni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X