nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Alkalmazott nyelvészeti konferencia

Afáziakutatás, pszicholingvisztika, jelnyelv, SMS-ezés: egyebek mellett ezt is érinti a november 26-27-i alkalmazott nyelvészeti konferencia.

Dénes Éva | 2009. november 27.
|  

Az országos tudományos találkozó nem előzmények nélküli. A szervezők a 2008 tavaszán Budapesten, 2009 tavaszán pedig Szegeden rendezett alkalmazott nyelvészeti hallgatói-oktatói konferenciák hagyományait szeretnék tovább folytatni.

A szakmai találkozó célja lehetőséget adni arra, hogy a különböző felsőoktatási intézmények alkalmazott nyelvészeti tanszékei megismerjék egymás munkásságát, speciális oktatói-kutatási profiljait. Így a közös törzsanyagon túl, az alkalmazott nyelvészeti kutatások széles spektrumával találkoznak mind az előadók, mind a konferenciára ellátogatók. Hallhatunk előadást többek között az afáziakutatás, a pszicholingvisztika tárgyköréből, tudományelméletről, jelnyelvről, sms-ezési és azonnali üzenetek küldésének nyelvi sajátosságairól, nyelvi jogokról, idegennyelv-tanulásról, a reklámok nyelvi jellemzőiről, a korpuszlingvisztika és a lexikográfia találkozásáról.

A konferencia helyszíne a Múzeum körút 4/D épülete (magasföldszint). Az első napon egy könyvbemutatón is részt vehettek az érdeklődők: Gecső Tamás, az ELTE Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének vezetője és Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója mutatta be A kommunikáció nyelvészeti aspektusai című tanulmánykötetet. A előadások után egy kerekasztal-beszélgetés re is sor került. A mai napon előreláthatólag 16 óra 30 perckor zárják le a tudományos találkozót.

A konferencia teljes programja letölthető az internetről.

Információ
X