nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
BMI
Meghíztak az alacsonyak

Az alacsonyabb emberek kövérebbnek minősülnek az új testtömegindex-számítás alapján, a magasabbak viszont soványabbnak.

MTI | 2013. január 27.
|  

Az Oxfordi Egyetem matematikusai rukkoltak ki a korrekcióval, mert úgy találták, hogy a régi számítási mód a magasakat túlsúlyosabbnak mutatja, az alacsonyakat pedig nem elég kövérnek. Az új képlet fő kidolgozója Nick Trefethen matematikaprofesszor. Szerinte a régi mód félrevezette az alacsonyakat, soványabbnak gondolhatták magukat a ténylegesnél, míg a magasak kövérebbnek tarthatták magukat a valósnál.

A BMI – testtömegindex – régi formulájának képlete: a testtömeg kilogrammjai osztva a testmagasság négyzetével. A számítási mód már több mint másfél évszázados (egy belga férfi, Adolphe Quetelet dolgozta ki hangsúlyozva, hogy a BMI-számítása nem áll mindenkire.) A módszer a normális testtömeg hányadosát 18,5-25 közé teszi. A 25-30 közötti mutatójú embereket enyhén túlsúlyosnak, a 30 felettit pedig kövérnek minősíti.

Trefethen úgy találta, Quetelet módszere nem veszi figyelembe, hogy a magasabb emberek általában testesebbek. Ezt korrigálandó, azt javasolja, hogy a 150 centi magasak adjanak hozzá egy pontot indexükhöz, míg a 180 centisek nyugodtan vonjanak le belőle ugyancsak egyet. A brit matematikus szerint csupán a 170 centi magasakra passzol pontosan a régi számítási mód – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Sigmoid 2013. január 28. 11:34

Jah, ez a BMI nullát ér konkrétan. :)

Helyette javasolt: ha tudsz tizet húzódzkodni rúdon, akkor nem vagy túlsúlyos. Ha nem tudsz, akkor vagy kövér vagy, vagy edzetlen. :D

3 Sultanus Constantinus 2013. január 27. 11:34

Értem, szóval a 185 feletti emberek legyenek gyenge szarok, ha nem akarnak túlsúlyosak lenni... :P

2 fromdtod 2013. január 27. 10:14

@Földönkívüli: Lehet, hogy tényleg túlsúlyos... Nem a hájtól, hanem az izomtól.

1 Sultanus Constantinus 2013. január 27. 08:45

Szerintem egyik módszer sem jó, mert akármilyen korrekcióval is számolunk, minden magas és izmos emberre az jön, hogy túlsúlyos...

Információ
X