nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Aki szerint ez paródia, tegye fel a kezét!

Mi történne Magyarországon, ha egy humorista valamelyik vezető politikusunk izmos testét és csodálatos hátsóját emlegetné egy popdalban? Botrány! Szerencsére erről nincs információnk. Azt viszont megmutatjuk, hogyan csinálják ezt a norvégok.

Molnár Cecília Sarolta | 2014. július 24.
|  

Egy darabig azt hittük, hogy a Bëlga zenekart nem igazán tudja semmi überelni, ha parodisztikus, szarkasztikus iróniáról van szó. A norvég humor nagysága előtt viszont le kell borulnunk. Az Ylvis elnevezésű humoristaduó rókás daláról már írtunk, most pedig a Jan Egeland című dalukat ajánljuk olvasóinknak. Jan Egeland norvég politikus, emberi jogi harcos, az ENSZ humanitárius ügyeinek egyik vezetője. Ő az:

Jan Egeland
Jan Egeland
(Forrás: Aftenposten)

Róla szól az Ylvis dala, amiben többek között ilyen leírások szerepelnek: The United Nations superhero man (’az ENSZ szuperhőse’), He’s a peacekeeping machine.. (’ő egy békefenntartó gép’), He’s a macho musclepumping... Crying god! (’ő egy izompumpálós macsó, síró isten’). És ha ez valakinek nem lenne elég, sok mindent megtudhatunk Jan Egeland testéről is: szépek a lábai, fehérjeturmixokat iszik, barnító spray-t használ és olyan a feneke, mintha 18 volna... Végül a refrén nemes egyszerűséggel ennyi: Oh, how I wish... / I was Jan Egeland... (’Ó, bárcsak én lehetnék Jan Egeland’). És ez még csak a dalszöveg néhány részlete...

Ha például Ön lenne Jan Egeland, akkor mit szólna ehhez a kliphez? (Aki magyar föliratot szeretne a dalszöveghez, az inkább erre a linkre kattintson. De a fordítási szerencsétlenségekért felelősséget nem vállalunk!)

A norvég humor és Jan Egeland együttes nagyságát pedig az bizonyítja, hogy amikor Vegard és Bård Ylvisåker (az Ylvist alkotó testvérpár) meghívták Jan Egelandot a tévéműsorukba, és megkérdezték tőle, hogy hogy tetszett neki a róla szóló dal, akkor Egeland őszintén mosolyogva azt válaszolta, hogy nagyon!

„Nem elég, hogy nagyon vicces, de nagyszerű a dallama, és nagyon jól játsszátok és éneklitek” – mondja az Ylvis-fiúknak. Elmeséli azt az esetet is, amikor ezernyi SMS-t kapott a születésnapján az Ylvisnek köszönhetően, ugyanis azok fölbátorították a rajongóikat, hogy kívánjanak boldog születésnapot neki. Végül megosztja azt a történetet is, amikor a Human Rights Watch egy New York-i találkozója után 80 politikai vezető előtt lejátszották az Ylvis slágerét.

Hát, valahogy így érdemes csinálni és érteni a viccet...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Krizsa 2014. július 28. 22:47

Príma. Helyére teszi a dolgokat.

1 bm 2014. július 28. 22:30

@ „Róla szól az Ylvis dala, amiben”

nem „amelyben”? (tudom, túl szigor vagyok :-)

Információ
X