nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kínai anyanyelv a tökéletes hallásért

Azok a gyerekek, akik anyanyelvként valamilyen tonális nyelvet sajátítottak el, nagyobb eséllyel rendelkezhetnek úgynevezett „abszolút hallással”.

nyest.hu | 2009. május 8.
|  

Abszolút hallásnak általában azt a képességet nevezik, amelynek köszönhetően valaki egyetlen hangról megmondja, hogy az például a magas C. Az abszolút hallás nagyon ritka: Európában 10 ezer ember közül egy büszkélkedhet ezzel a képességgel.

A Kaliforniai Egyetem kutatói most úgy találták, hogy azok a zenészek, akik ötéves koruk előtt elsajátítottak egy tonális nyelvet, sokkal valószínűbben rendelkeznek ezzel a képességgel, mint európai kollégáik – számolt be a meglepő eredményről a New Scientist a Journal of the Acoustical Society of America nyomán.

Tonális nyelvek alatt olyan nyelveket értünk, amelyeken a jelentés alakulása szempontjából jelentősége van az egyes hangok hangmagasságának is. Ilyen nyelvek például a japán, a mandarin, a thai és sok más ázsiai és afrikai nyelv. Az indoeurópai és a finnugor nyelvekre azonban mindez nem jellemző.

Azok a kínai zenészek, akik körében a vizsgálatot végezték, semmi különlegeset nem találtak abban, hogy valaki tökéletes hallással rendelkezik. A vizsgálatok szerint az ázsiai zenészek a lejátszott hangok átlag 90 százalékát tökéletesen eltalálták – de csak akkor, ha ötéves koruk előtt elsajátították a nyelvet.

A kutatás vezetője, Diana Deutsch szerint a csecsemők minden jel szerint nagyobb valószínűséggel tesznek szert tökéletes hallásra, ha abban az életkorban, amikor beszélni tanulnak, verbális címkékkel ruházhatnak fel zenei hangokat. Ezt teszik ugyanis akkor, amikor a különböző hangmagasságú hangokhoz kötődő különböző jelentéseket elsajátítják.

 

Információ
X