nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kína: a Zöld Gát később startol

Meghatározatlan időre elhalasztották a sokat bírált kínai internetszűrő szoftver kötelezővé tételét – jelentette be a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium, amely szerint egyes számítógépgyártók több időt kértek az új gépekre szánt program telepítéséhez.

MTI | 2009. július 2.
|  

„A minisztérium várja a szoftver előtelepítésének tökéletesítését segítő észrevételeket” – mondta a minisztériumi szóvivő, hozzátéve, hogy folytatják az iskolák és az internetkávézók szoftverrel való felszerelését.

A kínai hatóságok július elsejétől tették volna kötelezővé a Zöld Gát (Green Dam) elnevezésű kínai fejlesztésű alkalmazást, amellyel az erőszaktól, és a pornográfiától kívánják megóvni a kiskorúakat. A nemzetközi felháborodást kiváltó szoftver ellenzői szerint a Zöld Gát nem csak a fiatalokra nézve káros oldalakat célozza meg, hanem a kínai vezetést bíráló és az egyéb más, kényes témákkal foglalkozó oldalakat sem kíméli.

A Kínában eladott új számítógépekhez kötelezően előtelepített alkalmazás indulásának elhalasztását sikernek könyvelik el az internet szabadságát féltők, miközben a kínai illetékesek kiállnak a terv jogossága mellett.

A szakminisztérium szerint a szoftver a nemzetközi médiában megjelent beszámolókkal ellentétben nem gyűjti össze a gépeken tárolt személyes adatokat. Az alkalmazást következmények nélkül ki lehet kikapcsolni, vagy akár el is lehet távolítani.

Az internetszűrő fejlesztői szerint az alkalmazás a szülők körében rendkívüli népszerűségnek örvend. Júniusban naponta átlagosan 100 ezer új felhasználó regisztrált a Zöld Gát honlapján, a csúcsot a napi 400 ezer új letöltő jelentette - mondta Jinhui Computer System Engineering vállalat vezetője.

A minisztérium statisztikái szerint a programot a hó végéig 7,17 milliószor töltötték le a cég honlapjáról, és a Zöld Gát Kína-szerte 2,62 millió iskolai és 4,7 millió internetkávézóban található számítógépet véd.

A szoftver kötelezővé tétele ellen korábban tiltakozást szervezők a világháló szabadságát féltőket arra szólították, hogy az indulás napján ne kapcsolódjanak az internetre.

A kínai főváros népszerű művészeti negyedében szerdán összegyűlt kétszáz aktivista – akik eredetileg a demonstráció idejére próbáltak volna az internetfüggő fiataloknak „offline” kikapcsolódást szervezni – egész napos ünneplést tartott a halasztás hírére.

Aj Vej-vej, az egyik főszervező szerint ritkán fordul elő, hogy a kormány egy ilyen fontos döntést egy nappal a hatálybalépés előtt von vissza.

Információ
X