nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cui prodest?
A térképes tréfamester nyomában

A rejtélyes térkép eredetét továbbra sem ismerjük, de rámutatunk bizonyos nyomokra, melyeken elindulnánk. Úgy véljük, elsősorban azt kell figyelni, kiknek a rovására megy a tréfa, és kik azok, akik gyanúsan könnyen megússzák.

nyest.hu | 2012. július 20.
|  

Nemrégiben közzétettünk egy furcsa térképet, melyről a Facebookon azt találtuk, hogy az amerikaiak tájékozatlanságának és műveletlenségének újabb bizonyítéka. Mi azonban úgy gondoltuk, hogy inkább egy tréfamester műve lehet, és azt is említettük, hogy a tréfamesterről is sejthető egy-két dolog. Az alábbiakban vázoljuk, milyen alapon gondolkodunk.

Minden a feje tetején?
Minden a feje tetején?
(Forrás: Facebook)

Nos, Skandináviában nagy hagyománya van a dánok, norvégok, svédek és finnek között az egymás rovására űzött hasonló tréfáknak. Az Észak-Európába látogató turista olyan pólókat találhat a boltokban, melyen például öt svéd és egy norvég zászló, továbbá a „Keress a képen öt hibát!” felirat található. Mondani sem kell, ezt a pólót nem a stockholmi boltokban kell keresni, mint ahogy azokat sem, amelyeken Skandinávia térképe Svédország nélkül látható – Svédország helyén csak tengert találunk. De ebbe a kategóriába tartozik az a póló is, melyen a jávorszarvas Finlandiát iszik, de Absolutot ereszt ki, de találkozhatunk olyan pólóval is, mely Svédországot az unió péniszének nevezi, vagy amin az „Izland, a gejzírek hona” feliratot olvashatjuk – az Ír-sziget sziluettjével és ír színekben.

Nyilvánvaló, hogy a fenti térkép is ebbe a „szívatós” műfajba tartozik. Ha tehát be szeretnénk határolni, hogy ki lehet a készítője, elsősorban azt kell figyelnünk, kinek a rovására tréfálkozik – illetve kiére kevésbé. Azt könnyű belátni, hogy elsődleges célpontnak a Skandináv államok (ideértve Finnországot) tekinthetők: területük és városaik fel vannak cserélve, Oslo helyén Bokmålt találjuk (ez az egyik norvég irodalmi nyelv neve), néhány finn város svéd nevén van feltüntetve (ráadásul Tampere és Turku fel van cserélve), Dánia fővárosa Legoland lesz, Izland a feje tetején áll stb. Ráadásul a térképre nyomtatott szöveg is Svédországot, Finnországot és Norvégiát érinti. A másik nagy célpontnak a Baltikum tekinthető, elsősorban a lettek (a litvánok aligha érzik sértve magukat a jelentős területbővülés következtében), akiknek országa a fővárossal, Rigával együtt átkerült a Kalinyingrádi terület helyére (ami persze az oroszoknak is fricska). Nagy-Britannia, Írország és Németország már megússza egy kis várostologatással, Lengyelország és Fehéroroszország pedig már ennyi figyelmet sem kap.

Bár a tréfák elsősorban Skandináviára és a Baltikumra irányulnak, feltűnő, hogy lényegében elkerülik azt az országot, amelyik a kettő metszéspontjában van: Észtországot. Bár földrajzilag Észtország a Baltikum része, kulturálisan inkább Skandináviához kötődik, az észtek szívesen tekintik magukat Skandináviához tartozónak. Észtország térképe nem módosult, az egyetlen furcsaság egy Viru Valge nevű település jelölése Saaremaa szigetén: ilyen település nincs, a Viru Valge valójában a legismertebb észt vodka neve. (Ez egyébként nem az egyetlen ilyen jellegű tréfa: Finnország területén megtaláljuk Koskenkorva városát, Svédországban pedig Surströmminget, ami  heringből készült, erős szagú nemzeti csemege.)

Mivel a legtöbb energiát a készítő Skandinávia átrajzolásába fektette, de egy skandinávot (pl. egy dánt – Dánia is viszonylag olcsón megúszta) aligha mozgatta volna, hogy valami nagy turpisságot kövessen el Lettország kontójára is, arra kell gondolnunk, hogy a tréfamester észt volt. (Óvatosan még azt is megkockáztatjuk, hogy az anyag eredetileg esetleg a Viru Valge valamilyen kampányához készült.) Természetesen ezt az állítást megfelelő források híján nem tudjuk igazolni – és ha tévedtünk, a valóság felderítéséig azt is nehéz megmondani, hol siklott ki gondolatmenetünk. Hacsak nem sikerül erre olvasóinknak rámutatniuk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 szigetva 2012. július 20. 09:26

Az gejzíres pólóban nem csak az Írország térkép a vicc, hanem az is, hogy angolul „geyser”-nek írják, a „gay-sir” ’buzi-ur’-at jelent. A gaysir.no pedig egy norvég meleg szájt.

Információ
X