nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„A teoretikusok Strasbourgból magyaráznak”

Minden rendben Szlovákiában – ezt sugallják legalábbis a szlovák miniszterelnök-helyettes nyilatkozatai. Szerinte a nemzetiségek nem panaszkodhatnak.

MTI | 2010. március 9.
|  

Dusan Caplovic meg van győződve arról, hogy a jelenlegi 20 százalékos kisebbségi nyelvhasználati küszöb megfelelő mértékben biztosítja a nemzetiségek jogát anyanyelvük használatára.

A szlovák miniszterelnök-helyettes hétfői pozsonyi sajtóértekezletén arra utalt, hogy a szlovákiai kisebbségek csak akkor használhatják anyanyelvüket a hivatalokban, ha a lakosságon belüli arányuk egy adott településen eléri a 20 százalékot.

Caplovic kérdésre válaszolva reagált az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának álláspontjára, miszerint ez a küszöb problémát jelent, s ezért a bizottság a szlovák hatóságokat felülvizsgálatra szólította fel.

„Az általános mércét ugyanúgy tiszteletben tartjuk, mint mások Európában. A 20 százalékos határ teljesen megfelelő” – szögezte le Caplovic, aki a nemzeti kisebbségek ügyeivel is foglalkozik.

Az ET Miniszteri Bizottsága ezt a korlátozást azonban nem tartja összeegyeztethetőnek a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával, amelyet Szlovákia is elfogadott. A bizottság ugyanakkor azt ajánlja Szlovákiának, hogy csökkentse a különleges iskolákba járó roma gyerekek számát.

„Nagyon szeretem ezeket a teoretikusokat, akik Strasbourgból akarják megmondani, hogy miként nézzenek ki a dolgok, de soha egy roma telepet nem látogattak meg Szlovákiában” – jelentette ki Caplovic. Szerinte a romakérdésben Szlovákiában az utóbbi években komoly előrelépés történt.

A szlovák külügyminisztérium múlt heti jelentése szerint az ET Miniszteri Bizottsága a Szlovákiával foglalkozó ajánlásokat tavaly fogadta el. A regionális nyelvi charta alkalmazásáról szóló harmadik jelentést 2012-ben kell benyújtania Szlovákiának, amely 2001-ben csatlakozott a chartához.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X