nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„A szlovákiai többség megregulázná a kisebbségeket”

Ellentmondó nyilatkozatok magyar és szlovák oldalról, egy óvatos EBESZ főbiztos – és tanácstalan közvélemény. Az MTI összefoglalja a helyzetet.

MTI | 2010. január 6.
|  

A pozsonyi külügyminisztérium szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa üdvözölte a szlovákiai államnyelvtörvénnyel kapcsolatos kormányzati végrehajtási utasítások elveit, amelyek január elsején léptek életbe.

Peter Stano külügyminisztériumi szóvivő keddi közlése szerint nyilatkozatában Knut Vollebaek azt állítja, hogy a jogszabály végrehajtási utasításainak elveit az ő ajánlásai alapján fogadták el azzal a céllal, hogy megmagyarázzák a nem világos részeket, azokat egyértelművé tegyék, és egységesítsék a törvény kötelező érvényű értelmezését – jelentette Pozsonyból az MTI tudósítója, Kokes János.

„Lényeges, hogy az államnyelv támogatása érdekében hozott lépések nem csökkentik a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek nyelvi jogait” – így idézett Vollebaek nyilatkozatából a szlovák közszolgálati TASR hírügynökség.

A magyar külügyminisztérium korábbi közleményében úgy ismertette a főbiztos nyilatkozatát, hogy Vollebaek elvárja: az irányelvek védelmezzék Szlovákiában a kisebbségekhez tartozó személyek azon jogát, hogy mind a magán-, mind a közéletben használhassák anyanyelvüket.

A magyar külügyminisztérium szerint a magyar kormányhoz hasonlóan a főbiztos is a nyelvhasználatért kiróható büntetéseket tartja a törvény és a végrehajtási dokumentum legkényesebb részének. A büntetések súlyosan korlátozhatják a kisebbségi nyelvhasználatot.

A magyar miniszterelnök már korábban bejelentette: amennyiben mégis büntetésekre kerül sor, a budapesti kormány anyagi és jogi segítséget nyújt a nyelvtörvény áldozatainak Szlovákiában.

Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának honlapján egyebek között az olvasható, hogy Vollebaek továbbra is szerepet vállal „ebben és más ügyekben mindaddig, amíg egyensúlyt nem sikerül teremteni az államnyelv erősítése és a kisebbségi jogok védelme között”.

Egy-két hónapon belül Magyarországra látogathat az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa – mondta el Balázs Péter külügyminiszter az MTI megkeresésére kedden.

Balázs Péter közölte: telefonon tárgyalt Knut Vollebaekkel, és a főbiztos szóban elfogadta a meghívást. Ezt követően egyeztetik majd a látogatás pontos időpontját – tette hozzá. A miniszter felidézte: Magyarország fordult az EBESZ-hez a kinti magyarok védelmében. Ezt követően az EBESZ júliusban kibocsátott egy kilencoldalas, részletes szakvéleményt, majd szeptemberben sor került a szécsényi magyar-szlovák miniszterelnöki találkozóra. Ezen született egy közlemény, amelyben szerepel, hogy a két kormányfő az EBESZ kisebbségi főbiztosa ajánlásának minden elemét elfogadja. Ez egy nagyon nagy vívmány - mondta Balázs Péter.

A miniszter nagyon fontosnak nevezte az EBESZ jelenlétét. Az a jó, ha a biztos mindaddig rendelkezésre áll, amíg a problémák nem oldódnak meg – hangsúlyozta. A magyar diplomácia irányítója azt mondta, az EBESZ bizonyos ajánlásait a szlovák kormány figyelembe vette, de a többségüket nem. Ezért is lényeges, hogy a kisebbségügyi főbiztos benne maradjon a folyamatban, emlékeztetve a szlovákokat: még nagyon sok minden hiányzik a kérdés rendezéséhez.

„Ez az egész tulajdonképpen szlovák ügy. A szlovákiai többség próbálja megregulázni az ottani kisebbségeket, élükön a tízszázaléknyi magyarral” – fogalmazott, hozzátéve: próbálnak segíteni az ottani magyaroknak.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) figyelemre méltónak tartja az EBESZ főbiztosának álláspontját – közölte az MTI pozsonyi tudósítójával Dunajsky Éva, a párt szóvivője. Az MKP szerint Vollebaek azt kéri a szlovák kormánytól, hogy fogadjon el egy jobb törvényt a kisebbségi nyelvhasználatról, illetve egy komplex kisebbségi jogszabályt.

A nyelvtörvény végrehajtási utasításainak elvei, amelyeket decemberben fogadott el a szlovák kormány, „csak a törvény rossz megfogalmazásainak pontosítására, s nem a Szlovák Köztársaságban fennálló nyelvi helyzet megoldására szolgálnak” – állítja a magyar párt. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a szlovákiai nyelvtörvényt hamarosan a Velencei Bizottság, az Európa Tanács testületének szakértői is megvizsgálják.

Információ
X