nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Így szólt az EBESZ főbiztosa
„Mindaddig foglalkozom a szlovák nyelvtörvénnyel, amíg nem rendeződik az ügy”

Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa fokozott figyelmet és körültekintést vár el a szlovák kormánytól az államnyelvtörvény gyakorlatba való átültetésekor.

nyest.hu | 2010. január 5.
|  

Ahogy arról már beszámoltunk, Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa a szlovák államnyelvtörvényre vonatkozó fontos nyilatkozatot tett tegnap. A szlovákiai kisebbségek védelmében és jogaik érvényesítéséért érvelt. Cikkünk az EBESZ főbiztosának január 4-i nyilatkozata alapján készült.

Knut Vollebaek állásfoglalásában hangsúlyozta: a törvény végrehajtásához kidolgozott irányelveket elfogadta a szlovák kormány, és ezek biztosíthatják a szükséges segítséget a törvény értelmezéséhez és alkalmazásához. „Alapvető fontosságú, hogy az államnyelvtörvény előmozdítására tett lépések ne sértsék a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogait” – fogalmazott a főbiztos. Vollebaek arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisebbségi nyelvet beszélőknek joguk van anyanyelvüket használni a magán- és közélet területén egyaránt.

„Elvárom a szlovák hatóságoktól, hogy fokozottan kövessék figyelemmel és értékeljék is az államnyelvtörvény végrehajtását. Legyenek különös tekintettel a büntetések kiszabására annak érdekében, hogy elkerüljék a kisebbségi nyelvek használatának jogtalan korlátozását. Az a szándékom, hogy mindaddig foglalkozom ezzel és az ehhez kapcsolódó ügyekkel, illetve részt veszek a folyamatban, amíg az államnyelv megerősítése és a kisebbségi nyelvek védelme közötti egyensúly ki nem alakul” – olvasható Knut Vollebaek nyilatkozatában.

Információ
X