nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A SzépMűSL-t méltatta a The Guardian

A Szépművészeti Múzeum közelmúltban létrehozott, hallássérültek számára kifejlesztett egyedi okostelefon-alkalmazását méltatta a brit The Guardian című lap internetes kiadása.

MTI | 2013. április 22.
|  

A 90 decibel Project és az MSL Accessibility együttműködésével és támogatásával létrehozott SzépMűSL (sing-language/jelnyelv) nevű, Európában egyedülálló alkalmazás a múzeum épületéről, gyűjteményeiről és 150 műtárgyáról kínál magyar jelnyelven információkat a hallássérülteknek – tájékoztatta sajtóközleményben az MTI-t a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya.

A cikk a világ nagy múzeumainak honlapjait veszi számba és azok egyre bővülő tartalmát elemzi. A szerző összesen nyolc kategóriát állított fel – online tartalom, audioguide, látvány, megtévesztő „ingyenes” applikációk, digitális tartalom, információgazdagság és fordítási pontatlanságok, akadálymentesítés és interaktivitás –, amelyek mindegyikében győztest is hirdetett.

A cikk olyan múzeumokat vett górcső alá, mint a párizsi Louvre, a szentpétervári Ermitázs, a firenzei Uffizi, a londoni Victoria and Albert Museum, a madridi Prado és a New York-i Metropolitan Museum. A Szépművészeti Múzeum SzépMűSL elnevezésű okostelefon-alkalmazását egyedüliként emelte ki a cikk a legjobb akadálymentesítés kategóriában. A múzeumban való eligazodást az alkalmazásban található interaktív térkép és QR-kódok segítik, amelyek beolvasásával a kiállított tárgyról azonnali jelnyelvi információt lehet kapni. A The Guardian cikke továbbá kiemeli, hogy az alkalmazás díjmentesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra és táblagépekre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X