nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Figyel minket a számítógépünk?

Jön a kontextusérzékeny vezérlés. Sőt az Intel szerint a jövőben a számítógépek nemcsak a felhasználó mozdulatait, de a szokásait, preferenciáit is figyelembe veszik majd.

IT café, Barna József | 2010. szeptember 21.
|  

Egy érdekes kísérleti fejlesztésről számolt be nemrég az Ubuntu Linux-disztribúciót gondozó Canonical egyik fejlesztője. Christian Giordano azt mondja: a Nintendo Wii, az Apple iPhone és a Microsoft Kinect megjelenése termékeny gondolkodásra készteti a programozókat, mérnököket, mert ezek az eszközök megmutatják, hogy a számítógépeket másként is lehet vezérelni, mint billentyűzeten vagy érintőképernyőn keresztül.

E példákon felbuzdulva a Canonical is vizsgálja, hogy miként lehetne az operációs rendszert efféle „kontextusérzékeny” megoldásokkal okosítani. „Néhány hónappal ezelőtt elkezdtünk azon gondolkodni, hogy hogyan viselkedhetne az Ubuntu, ha figyelembe venné a fizikai környezetet, a kontextust. Nemcsak az eszköz dőlésszögét érzékelné (mint az iPhone-alkalmazások), hanem a felhasználó jelenlétét” – írja a blogban.

Például a rendszer a kamera segítségével észlelhetné, ha a felhasználó eltávolodik a monitortól, ilyenkor a lejátszott videó ablakát teljes képernyőre nagyítaná, vagy a user távollétében megjelenő üzeneteket szintén nagy méretben jelenítené meg, hogy azok távolabbról is olvashatóak legyenek. A fejlesztők egy másik ötlete egy olyan 3D-s desktopfelület, amely a felhasználó látószögének megfelelően mutatná az asztal tartalmát. Ezeket a lehetőségeket szemlélteti az alábbi videó:

Giordano hangsúlyozta: ezek csak kísérleti fejlesztések, egyelőre inkább csak ötleteket várnak azzal kapcsolatban, hogy a külvilág érzékelését miként lehetne felhasználni a szoftverek vezérlésében. „Most csak kísérleteztünk egy keveset, de nem tervezzük ezeket beépíteni az Ubuntuba a közeljövőben” – írta.

Kapcsolódó hír, hogy a héten zajló Intel Developer Forumon (IDF) a processzorgyártó is beszélt a „kontextusérzékeny” számítástechnika lehetőségeiről. Justin Rattner műszaki vezérigazgató egy olyan jövőképet vázolt fel, amelyben a mobiltelefonok a felhasználó szokásait, preferenciáit ismerve maguktól tesznek javaslatokat a környezeti információk alapján. Például megmondják, hogy az adott étteremben mit enne legszívesebben a géptulajdonos, vagy legalábbis mi illik leginkább a pénztárcájához és a fogyókúrájához, vagy éppen jeleznék neki: két sarokkal odébb a cipőboltban 40 százalékos leértékelés van.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X