nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Állati nyelvek
A delfineknek is tetszik az iPad

Az állatok kommunikációs és nyelvi képességeinek felmérésében fontos szerepet játszanak az érintőképernyők. A delfineken most az iPad vízhatlan képernyős változatát tesztelik.

nyest.hu | 2010. június 7.
|  

A delfinek a legértelmesebb földi lények közé tartoznak, nyelvtanulási képességeik egy szinten állnak a főemlősökével. Míg a csimpánzokkal és bonobókkal dolgozó nyelvész-kutatók munkáját évek óta segítik az érintőképernyők, a delfinek nyelvi tesztelése eddig többnyire a jelnyelv jeleinek felismerésére korlátozódott (lásd egy korábbi összefoglalónkat).

Katonai delfin képzése
Katonai delfin képzése
(Forrás: wikimédia)

Az érintőképernyővel működő programok másfajta nyelvészeti teszteket tesznek lehetővé, mint az eddigi kísérletek: felmérik például a mondatformálás képességét is, nem csak mondatok jelentésének felismerését. Ezek az eszközök végre a delfineket tanulmányozó kutatások céljára is elérhetőek lehetnek a SpeakDolphin.com honlapjának rövid híre szerint.

Ahhoz, hogy az érintőképernyőket a delfinek is használni tudják, a képernyőknek vízhatlannak és tükröződésmentesnek kell lenniük. Jack Kassewitz kutató most az Apple iPad és a Panasonic Toughbook termékeit teszteli egy fiatal, Merlin nevű delfinen. Az érintőképernyővel kapcsolatos delfinkutatások jó eredménnyel kecsegtetnek, mert a delfinekről azt például már tudják, hogy lényegesen jobbak a kétdimenziós mozgóképek értelmezésében, mint a csimpánzok.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X