nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A semmittevés hatékonyabbá tesz?

Ha választhatunk aközött, hogy elvégzünk-e valamit vagy sem, akkor sokkal hatékonyabbak leszünk, mintha minden kötelező.

nyest.hu | 2014. április 18.
|  

Egy új kutatás szerint, amelyről a The Huffigton Post közölt beszámolót, ha van lehetőségünk a semmittevésre a napi feladataink elvégzése közben, az valójában növeli az elköteleződésünket, és megnöveli annak a valószínűségét, hogy az általunk kitűzött célokat elérjük. Ez így elég kontraintuitívnek tűnik, nemde? Pedig...

„Vicces, hogy sokan úgy gondolják, hogyha van lehetőségünk arra, hogy semmit se csináljunk, az kevésbé kitartóvá, lustává tesz minket” – veti föl a problémát Dr. Jeffrey Parker, a kutatás egyik vezetője, a georgia-i állami egyetem professzora. „A vizsgálatban azonban azt találtuk, hogy éppen ennek az ellenkezője igaz.”

Parkerék kutatásában három különböző kísérletben több mint 100 férfi és nő vett részt. Különböző csoportokban kellett online megoldaniuk kognitív feladatsorokat. Némelyik csoport tagjai választhattak aközött, hogy kitöltenek egy vagy két feladatsort, vagy hogy kihagyják a feladatot. A másik csoportoknak azonban nem volt meg a lehetőségük arra, hogy lazsáljanak, nekik mindent ki kellett tölteniük. Minden csoportnak fizetséget ígértek a kitöltött feladatokért, tehát a feladatok kihagyása nem volt túl kecsegtető.

A láblógatás hatékonyabbá tesz?
A láblógatás hatékonyabbá tesz?
(Forrás: Wikimedia Commons / McKay Savage / CC BY 2.0)

A feladatokat értékelve kiderült, hogy a csoportok teljesítménye között igen nagy különbségek vannak. Azok a csoportok, amelyeknek megvolt a lehetőségük arra, hogy kihagyjanak bizonyos feladatokat, sokkal jobban teljesítettek azoknál, akiknek minden kötelező volt. "Azt találtuk, hogy amikor a résztvevőknek megvolt a lehetőségük arra, hogy ne oldják meg a feladatot, akkor a többivel több időt töltöttek, és így 20-30 százalékkal növelték meg a teljesítményüket" - fogalmazza meg a tapasztalatokat Dr. Rom Schrift, a tanulmány egyik szerzője.

Miért segíti a teljesítményt, ha van az embernek választási lehetősége? A kutatók azt mondják, hogy azért, mert ha megvan a lehetőségünk, hogy mi válasszuk ki a feladatot, a célt, akkor annak nagyobb értéke van számunkra, ez pedig motivációt jelent arra, hogy tökéletesebben, hatékonyabban, több energiát belefektetve végezzük el.

A kutatás eredményeit nemcsak a főnökök, munkaadók forgathatják haszonnal, de tanárok figyelmébe is ajánljuk.

Forrás

Consider Doing Nothing And It Just Might Make You More Productive

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2014. április 18. 14:33

Az emberekben van egy természetes ellenállás/viszolygás minden olyasmivel szemben, ami kötelező, ez teljesen magától értetődő, tudományos kutatás nélkül is. Vagy van olyan ember, aki talán nem utálja -- még ha csak egy kicsit is -- azt, ami kötelező? Szerintem nincs. Ebből pedig nyilván az következik, hogy az emberek sokkal szívesebben csinálnak valamit, ha arra nincsenek rákényszerítve.

Én ezt a legjobban saját magamon tapasztalom meg, mert szinte mindent utálok, amit "kell" csinálni, beleértve a leghétköznapibb teendőket is. Ezért például kifejezetten örülök, hogy nem a nyelvész szakmát választottam, mert lehet, hogy akkor nem látna itt senki kommentelni, annyira utálnék ilyesmivel foglalkozni. :P

Információ
X