nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A rajzolt figurára is visszaásít a csimpánz

Amerikai kutatók ásító csimpánzokat ábrázoló számítógépes animációt mutattak valódi csimpánzoknak, amelyek visszaásítottak a rajzolt figuráknak is.

MTI | 2009. szeptember 10.
|  

Az ásítás „fertőző” hatása az emberek között jól ismert, és korábbi kutatások azt is megmutatták, hogy a csimpánzok sem tudják függetleníteni magukat társuk szájtátása alól. A mostani tanulmány azonban az első, amelyben számítógép monitorján keresztül, animációval váltottak ki ásítást majmokból.

Matthew Campbell és munkatársai az amerikai Yerkes Nemzeti Főemlős Központban (Lawrenceville, Georgia) 24 csimpánzzal folytatták le a kísérletet. A 9-től 43 év közötti állatokat párokba osztották. A párok 48 centiméteres képernyőn néztek meg két rövid 3D-animációt, melyből az egyik videórészletben ásított egy figura.

A kutatók úgy vélik, a csimpánzok nem pusztán másolnak, hanem érzelmi köteléket alakíthatnak ki a rajzfilmalakkal. „A 'fertőző' ásítást ugyanaz a mechanizmus irányítja, mint amely az érzelmeket fertőzővé teszi. Eredményeink azt sugallják, hogy empatikus válasz érkezett az animációkra” – jegyzik meg a kutatók tanulmányukban, hozzátéve, hogy az alkalmazott módszer fontos eszköze lehet az állati viselkedés és megismerés vizsgálatának.

A tanulmány a brit tudományos akadémia Proceeding of the Royal Society B című kiadványának szerdán megjelent számában olvasható.

Információ
X