nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A politikus is hibázik – nyelvtanilag

Súlyos nyelvtani hibákat követett el Ivan Gašparovič szlovák államfő, amikor nemrégiben Nyitrán egy nemzetközi bonsai kiállításon beírt az indonéz pavilon emlékkönyvébe.

MTI | 2013. május 3.
|  

A pozsonyi indonéz nagykövetség által nyilvánosságra hozott felvétel szerint Gašparovič a krásy ’szépség’ szó végén az ipszilont lágy i-re cserélte (krási), ami a szlovák helyesírásban nagyon durva hibának számít. Ezt az általános iskola ötödik osztályában tanulják a gyerekek – jegyezte meg a Novinky.cz cseh hírportál. A mindössze kilenc szóból álló mondatban Gašparovič ráadásul sem a vesszőt, sem a mondat végi pontot nem tette ki.

„Errare humanum est”, vagyis „Tévedni emberi dolog” – kommentálta újságírói kérdésre az esetet Marek Trubač, a szlovák köztársasági elnök szóvivője. A Sme című napilap internetes kiadása megjegyezte: a kínos esetre alig fél évvel azután került sor, hogy Gašparovič analfabétának minősítette az újság egyik munkatársát, amikor aziránt érdeklődött, milyen okok miatt halogatja Jozef Čentéš, a korábbi parlament által megválasztott főügyész hivatalos kinevezését. „Ön analfabéta? Ön nem érti az alkotmánybíróság döntését” – mondta akkor Gašparovič a Sme riportérének.

Nem világos, hogy az MTI, vagy annak forrása keveri a fogalmakat: Gašparovič helyesírási hibát vétett, ami nem keverendő össze a nyelvtani vagy a nyelvhelyességi hibával. (A szerk.)

Ingrid Hrubanovičová nyelvész szerint nem meglepő, hogy Gašparovič súlyos nyelvtani hibát vétett, mert úgy véli, hogy a szlovák politikusok és önkormányzati vezetők szövegei nyelvhelyességi szempontból gyakran sok kívánnivalót hagynak maguk mögött.

Gašparovič bejegyzését tartalmazó fénykép rövid időn belül felkerült a világhálóra, s Szlovákiában ezrek szórakoznak rajta – írja a Novinky.czA mai szlovák államfő egyébként elhíresült nyelvbotlásairól. Néhány éve, második elnökválasztási kampányában például kijelentette: nem volt egyszerű döntést hozni arról, hogy „induljak az államfő elnökének tisztségéért”. „Több mint négyszáz napon át utazgattam Szlovákiában, ami majdnem egy év” – dicsekedett ugyancsak az akkori kampány egyik televíziós vitájában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 LvT 2013. május 3. 12:10

Ha már <Gašparovič>, akkor:

<Jozef Čentéš>

<Ingrid Hrubaničová>

<Marek Trubač>

2 Sigmoid 2013. május 3. 11:17

A büdös szlovákjai, nem volt elég nekik a felvidék, még a Smittet is elsmittelték tőlünk!

1 chvik 2013. május 3. 11:16

Jó, de mik voltak a "nyelvtani hibák"?

Információ
X