nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem éri meg felbosszantani

Mi, emberek, felismerjük rég nem látott osztálytársainkat, ismerőseinket és barátságosan, vagy éppen barátságtalanul üdvözöljük őket. De hogy van ez az állatoknál? Rendelkeznek-e hosszú távú memóriával például a birkák vagy mondjuk a madarak?

Vidacs Júlia | 2012. április 24.
|  

Nemcsak az elefántoknak van legendásan jó emlékezetük. Régóta ismert, hogy a birkák két év után is felismerik a társaik „arcát”, de a medvefókák akár négy évig is képesek emlékezni az anyjuk hangjára.

A Washingtoni Egyetemen egy korábbi, varjakkal végzett kísérletből kiderült, hogy a madarak felismerték az őket fenyegető emberek arcát több év után is. A kísérlet során a kutatók fogságba ejtettek, meggyűrűztek, majd elengedtek 15 madarat, ezek akár öt évre visszamenőleg is felismerték a „bántalmazóikat”: ellenségesen károgtak rájuk és a társaikat is ellenük uszították.

A Bécsi Egyetem és a Konrad Lorenz Kutatóállomás biológusai, Markus Böckle és Thomas Bugnyar a hollók emlékezőtehetségét vizsgálták. Tizenhat madarat neveltek fel, amelyeket később állatkerteknek ajándékoztak. Három év elteltével megvizsgálták, hogy az állatok felismerik-e hangjuk alapján egykori társaikat.

A kísérletekből kiderült, hogy a hollók különbséget tudtak tenni ismerős és ismeretlen között: a régi ismerős hangjára máshogy reagáltak, mint az ismeretlen fajtársukéra. Sőt, az ismerős károgásra adott reakciókból arra következtettek, hogy az állatok emlékeztek, hogy a hang baráthoz vagy ellenséghez tartozik. Ha olyan társukat hallották, akivel rossz viszonyban voltak, mélyebb hangon és „durvább hangnemben” válaszoltak. Ahogy a szarvasoknál a mélyebb bőgés nagyobb és erősebb állatot feltételez, úgy a hollóknál is az erőfölény fitogtatása ilyenkor a cél.

Holló
Holló
(Forrás: Wikimedia Commons / Franco Atirador / GNU-FDL 1.2)

Ez a kutatás csak három éven keresztül folyt, de ez az idő csak töredéke a hollók életidejének – ami 25-30 év is lehet –, ezért feltételezhető, hogy ezek a madarak akár hosszabb távon is képesek megjegyezni társaikat és a hozzájuk fűződő viszonyt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. április 24. 11:58

Az elefántoknak ha jól tudom bámulatos memóriájuk van, a legjobb az egész világon. Pontosan megjegyeznek mindent és hosszú idő elteltével is képesek visszaemlékezni rá. Egy kis madárkával ha találkoznak, ugyanazt képesek felismerni hosszú idő eltelte után is.

Információ
X