nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
 • mederi: @mederi: Összegezve: A rövid "a" és az "u" hang talán még félig az állat világhoz tartozik...
  2023. 01. 29, 10:59  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: "..Janhunen elméletének kivonatát veszed kölcsön.." Valóban, mivel az elméle...
  2023. 01. 29, 10:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A News of the World sajtóetikai vizsgálata

Megkezdődött hétfőn Londonban az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botránya után elrendelt átfogó vizsgálat, amelynek célja ajánlások kidolgozása a brit sajtó szabályozási rendszerének reformjára.

MTI | 2011. november 15.
|  

A vizsgálatot David Cameron brit miniszterelnök személyesen rendelte el, miután a nyáron kiderült, hogy a Murdoch-sajtóbirodalomhoz tartozó egykori vasárnapi brit bulvárlap, az azóta felszámolt News of the World néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt brit kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

A vizsgálóbizottságot vezető magas rangú bíró, Sir Brian Leveson a vizsgálatot megnyitó hétfői beszédében leszögezte: a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető eleme a demokráciának, e szabadságot azonban mások jogainak figyelembevételével lehet csak érvényesíteni.

Sir Brian – az angol-walesi fellebbviteli bírói fórum egyik főbírája, akit e minőségében a Lord Justice cím illet meg – hozzátette: a vizsgálatnak meg kell találnia az egyensúlyt a „robusztus mértékben szabad sajtó iránti vágy” és az egyén jogai között.

Leveson szerint a sajtó alapvető fontosságú ellenőrző szerepet tölt be a közélet minden területén, és éppen ezért ha a sajtó e funkciójának betöltése során hibázik, az mindenkire hatással van. Ennek megfelelően a vizsgálatnak arra az egyszerű, de központi jelentőségű kérdésre kell választ találnia, hogy „ki ellenőrzi az ellenőröket” – fogalmazott a bíró.

Leveson közölte, hogy várakozása szerint jövő szeptemberre elkészülhet a vizsgálat eredményeit összegző jelentés.

A News of the World – egykor a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű újságja – a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét törte fel és hallgatta le, exkluzív értesülésekre vadászva. A lap munkatársai a gyermek eltűnését követő napokban nyomozták ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítették az aggódó szülők és barátok hívásait.

Amikor a gyermek mobiltelefonjának elektronikus üzenetrögzítője megtelt, az újságírók törölték az üzeneteket. Ezzel hosszú időre tévútra terelték a nyomozást is, mivel a törléseket a szülők és a rendőrök is észlelték, és ebből arra következtettek, hogy az eltűnt kislány még életben van.

Azóta kiderült, hogy ez korántsem elszigetelt eset volt. Az adatok arra utalnak, hogy a News of the World – sok ezer más ember mellett – két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. júliusi, 52 emberéletet kioltó londoni merényletben meghaltak családtagjainak, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében.

A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas felháborodást kavaró botrány kirobbanása után David Cameron független testület létrehozását rendelte el „a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek”, és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának a felülvizsgálatára. A konzervatív párti brit kormányfő a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő júliusi sajtóértekezletén annak a véleményének adott hangot, hogy a demokrácia „életfontosságú eleme” a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy „a sajtó a törvények felett áll”.

Hozzátette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, az önszabályozás előírásainak betartatására és a sajtópanaszok elbírálására hivatott független testület (PCC) „kudarcot vallott”, ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.

Az ügyben a brit parlament külön vizsgálatot folytat, és ennek során már kétszer meghallgatták James Murdochot, a globális sajtóbirodalmat irányító Rupert Murdoch fiát, a brit Murdoch-érdekeltségeket összefogó cég, a News International elnökét. A múlt heti második meghallgatáson – gunyoros utalást téve arra, hogy James Murdoch saját állítása szerint nem tudott a cég lapjainál folyó illegális információgyűjtési gyakorlatról – az alsóházi vizsgálóbizottság egyik tagja azt mondta az ifjabbik Murdochnak: „Ön az első maffiafőnök a történelemben, aki nem tudja, hogy egy bűnszövetkezetet irányít”.

James Murdoch felháborodottan visszautasította e kijelentést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X