nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Irodalmi csicsergés
Twitteratúra

A New York-i Emmett Rensin és a Los Angeles-i Alex Aciman két átlagosnak tűnő, 19 éves egyetemista srác. Most úgy döntöttek, hogy összefogják a generációjuk két alappillérét jelentő fogalmat: az internetet és az irodalmat. A nász helyszíne természetesen a Twitter lesz, a kiszemelt ara pedig jó néhány megbecsült irodalmi klasszikus. A projektnek már neve is van: Twitterature, és kitalálói sokat várnak tőle – számolt be róla a The Guardian.

nyest.hu | 2009. június 26.
|  

A fiatalok a Chicagói Egyetem hallgatói, és egy különös éjszakai brainstorming során megpróbáltak kulcsot találni a 21. századi amerikai lélekhez. Hogy hogyan jutottak el idáig, nem tudni, de ráébredtek: az irodalom minden korban alapvető fontosságú. Innen jött az ötlet, hogy az örökzöld tartalmat fiatalos formában tárják kortársaik elé, és erre a célra a Twittert találták a legalkalmasabbnak.

Szó se róla: a maguk által felállított játékszabály komoly kihívást jelentene minden íróembernek. A cél az, hogy a világirodalom klasszikus és kortárs gyöngyszemeit legfeljebb 20 tweetben, azaz Twitter-hozzászólásban (szó szerinti fordítása: csicsergés) tegyék közzé. Egy tweet hossza maximum 140 karakter, így a srácok egy-egy műre legfeljebb 2800 karaktert használhatnak fel. Bármilyen műről is legyen szó.

A kiszemeltek listája igencsak tekintélyt parancsoló: egyaránt szerepel rajta Dante, Shakespeare, Stendhal, James Joyce és J. K. Rowling. A fiatalemberek azonban becsvágyóak: mindketten írói ambíciókat dédelgetnek, és természetesen örülnének, ha a vállalkozás anyagi haszonnal is járna. Ennek tükrében talán már mégsem akkora kunszt az 500 oldalas Isteni színjáték 20 mondatosra zsugorítása.

Az ötlet minden bizonnyal megosztja majd az irodalmat szerető-értő közönséget, de egy biztos: a Twitterature elnevezésű projekt tőlük függetlenül 2009 őszén indul.

Információ
X