nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A mobiltelefon legyőzte az Alzheimer-kórt

Megakadályozta az Alzheimer-kór kifejlődését a mobiltelefonok sugárzása egy amerikai laboratóriumban egereken végzett kísérlet során.

MTI | 2010. január 8.
|  

Az egereken végzett kísérlet tanúsága szerint a mobiltelefonok sugárzása nem csak megakadályozta az Alzheimer-kór kifejlődését, de a már beteg rágcsálóknál is visszafordította az agyi elváltozásokat.

Erről a meglepő eredményről számoltak be a dél-floridai Tampa egyetemének orvosai a Journal of Alzheimer Disease című szakfolyóiratban. Mint írták, az egészséges egereknél a sugárzás még javította is az emlékezőképességet. A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, mi váltotta ki ezeket a hatásokat, de úgy gondolják, hogy eredményeik az emberek szempontjából is fontosak lehetnek.

Az egyetem Alzheimer-kutatási központjának munkatársai összesen 96 egeret vizsgáltak a kísérletekben. Ezek legtöbbje úgynevezett Alzheimer-modellegér volt, vagyis olyan genetikailag módosított állat, amelynek agyában a szindróma tipikus fehérjelerakódásai (béta-amiloid plakkok) keletkeztek. A többi egér normál, génmódosítás nélküli állat volt. A modell- és a normál egerek csoportjában is teszteltek fiatal, valamint öreg egereket, mert a kór az életkor előrehaladtával fejlődik ki.

A rágcsálókat egy antenna körül helyezték el, ketrecekben. Az antenna a mobiltelefonokra jellemző elektromágneses sugárzást bocsátott ki 918 megahertzes frekvencián naponta kétszer egy órán át, hét-kilenc hónapon keresztül. A 0,25 watt/kilogrammos adag megfelel annak, amely a fülhöz tartott mobiltelefonból az emberi agyra hat.

A fiatal, még nem beteg modellállatok agyában a kísérlet során nem rakódtak le a béta-amiloid fehérjék, a sugárzás megelőző hatásúnak tűnt. A magatartásteszt is azt mutatta, hogy kognitív képességeik teljességgel épek maradtak. Az idősebb, már Alzheimer-kórban szenvedő állatok esetében a kutatók megállapították, hogy a több hónapos besugárzás után a teszteken újra olyan jól teljesítettek, mint teljesen egészséges társaik. Agyukban csökkent a fehérjelerakódás mértéke. És ez még nem minden: amikor egészséges, genetikailag nem módosított egereket tettek ki az elektromágneses hullámok hatásának, az emlékezeti teszteknél jobban teljesítettek, mint a kísérlet előtt.

A Gary Arendash által vezetett kutatócsoport szerint eredményeik az emberek számára is fontosak lehetnek. Létrejöhet egy új, hatékony Alzheimer-terápia, ám ehhez további kutatásokra van szükség. Egyelőre csak az bizonyosodott be, hogy az agy hőmérséklete az Alzheimer-kóros egereknél a kísérlet során kismértékben emelkedett. Ez a hőmérséklet-emelkedés segítette elő a kutatók feltételezése szerint a kóros lerakódások feloldódását. Az egészséges egyedek agytevékenységének javulását azzal magyarázzák, hogy a sugárzás serkentette az agysejtek aktivitását.

Arendash hangsúlyozta, hogy embereknél több évet venne igénybe az egereknél csupán néhány hónapig tartó kísérlet.

Információ
X