nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Liszt-saga: a kormány dönt, nem a bizottság

A kormány dönt mostantól földrajzi nevek kérdésében, ha azokhoz „kiemelt közérdek” fűződik - egy ma publikált kormányrendelet szerint.

MTI/nyest.hu | 2011. március 21.
|  

A Földrajzinév-bizottság helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik – tartalmazza a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányrendelet.

A kormány módosította a 2007-es, a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló rendeletet.

A kedden hatályba lépő rendelet szerint továbbra is a Földrajzinév-bizottság dönt a hatáskörébe tartozó hivatalos földrajzi nevekről, de ha ahhoz kiemelt közérdek fűződik, akkor a  döntés a kormány joga; ezt egyedi határozattal teszi meg.

A bizottság hatáskörébe tartozik az országos jelentőségű domborzat- és tájnév, a területnév, a természetvédelmi név, a víznév, az országos jelentőségű közlekedési és hírközlési név meghatározása.

A rendelet tartalmazza azt is, hogy a bizottság hivatalban lévő tagjainak megbízatása a rendelet hatályba lépésével egyidejűleg megszűnik, a vidékfejlesztési miniszter – aki mellett működik a testület – pedig 15 napon belül felkéri az érintett szervezeteket és személyeket az új tagok jelölésére. Kikerül a rendeletből a „Ferihegyi repülőtérre” történő utalás.

Az Országgyűlés hétfői ülésén egy ellenzéki azonnali kérdésre Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár azt mondta: azért mentettek fel két tisztviselőt földrajzi nevekről döntő bizottságból, mert a vidékfejlesztési miniszter által alapított bizottság minisztériumok által delegált tagjai nem kérték ki az őket delegáló tárcák véleményét.

Hozzátette: a tárcavezető emellett visszavonta a „felduzzasztott létszámú” földrajzinév-bizottság mandátumát, mivel a testület létszámának minimalizálását korábban a közigazgatási és igazságügyi tárca is kezdeményezte.

A parlament múlt szerdai ülésén – energetikai tárgyú törvények módosításával - döntött arról, hogy „Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér” lesz a Ferihegyi Repülőtér új neve.

A Nyelv és Tudomány – nyest.hu szerkesztősége ugyanakkor továbbra is várja az illetékes sajtóosztály, vagy sajtóosztályok nyilatkozatát a Földrajzinév-bizottsággal kapcsolatos ügyben. Még pénteken tettük fel kérdéseinket a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóosztályának, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy az ügy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hatásköre. A KIM sajtóosztályáról hétfőn visszairányítottak bennünket a VM-hez, ahol ma délelőtt arról tájékoztattak, hogy „készülnek a válaszok”. Olvasóinkat természetesen tájékoztatjuk, amint megérkezik a várt email.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X