nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Liszt-ügy: húsz embert bocsátottak el azonnali hatállyal?

Nem tetszett a tárcaközi szakbizottság állásfoglalása a kormánynak: állítólag húsz embert függesztettek fel vagy bocsátottak el azonnali hatállyal.

nyest.hu | 2011. március 18.
|  

Hivatalos forrásból egyelőre meg nem erősített tájékoztatás szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium alá rendelt Tárcaközi Földrajzinév-bizottság húsz tagjától váltak meg azonnali hatállyal, mivel a bizottság által kialakított szakvélemény nem egyezett azzal a kormányzati szándékkal, hogy a ferihegyi légikikötő új neve Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér legyen.

Liszt-ügy: húsz embert bocsátottak el azonnali hatállyal?

A Térinformatika Online március 13-i értesülése még „csak” Pokoly Béla a Vidékfejlesztési Minisztérium és Mikesy Gábor, a Földmérési és Távérzékelési Intézet által delegált bizottsági tagokról szólt, akik köztisztviselői jogviszonyát azonnali hatállyal megszüntették. Mindemellett a portál úgy tudta, hogy Dutkó András bizottsági elnök megbizatását „csupán” visszavonták.

Ehhez képest péntek délután lapunk úgy értesült, hogy a Tárcaközi Földrajzinév-bizottság húsz tagjának szűnt meg a megbizatása. Egyelőre nem világos, hogy ez azt jelenti, hogy e tagok bizottsági tagsága szűnt csak meg, avagy valamennyiük köztisztviselői jogviszonyát is megszüntették.

A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya telefonon nem tudott ma érdemi tájékoztatást adni az ügyben, írásos megkeresésünkre egyelőre nem válaszoltak.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kiemelt földrajzi nevekről döntő Tárcaközi Földrajzinév-bizottság azzal az indoklással utasította el a kormány által erőltetett Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér elnevezést, hogy annak első három tagja tulajdonnév-torlódás, továbbá nem szerepel benne a védett Ferihegy elnevezés sem. A bizottság határozatát a kormány nem fogadta el: ahogy Dutkó András bizottsági elnök az Index hírportálnak kifejtette, a bizottság jogköreinek megnyirbálására készült. Az ügyről írott korábbi cikkünket itt olvashatja.

Olvasóinkat természetesen tájékoztatjuk az ügy további fejleményeiről.

Legújabb fejlemények.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 anakreon 2011. március 24. 23:50

Fölszisszent a nyelvérzékem , amikor először hallottam a kormány névadó ötletét. Aztán örömmel konstatáltam, hogy a Bizottság a helyzet és a szakmaiság magaslatán áll. Viszont elfelejtettem (pedig én még tanultam!), hogy Sztálin mekkora nagy nyelvtudós volt. És lehetnek még más Vezérek is...

Olyasmit hallottam, hogy a kormány új javaslata szerint eltörlik a magyar helyesírásból a hosszú mássalhangzókat. Ha a Helyesírási Bizottság esetleg okvetetlenkedne, majd azt is szétzavarják. Aztán újat alakítanak Schmitt Pál (vagy akár Schmit Páll) vezetésével...

4 Repülőút.hu 2011. március 20. 11:38

Összegyűjtöttük a világ más reptereit, amelyek zeneszerzőről vagy zenészről lettek elnevezve: bit.ly/efqlW3

3 csulla 2011. március 18. 23:50

Lehet vitatkozni:Orbán Viktor Légi-ki-kötő! Szerintem jobban rímelne a jelenlegi légből érkező álmokhoz!Oszt a dolgok állása szerint,legalább 20 évig fix lenne,mert a tőbbi dolog elég megfoghatatlan,ami kifolyik a kanálisból!A gőzősítés nem az erős oldaluk,inkább a fagyasztás az erőss-seggűk!

2 Mistral99 2011. március 18. 20:29

Amikor azt olvastam, hogy "Vidékfejlesztési Minisztérium alá rendelt Tárcaközi Földrajzinév-bizottság" valahogy G. Orwell 1984 című regénye jutott eszembe.

Csak el ne gőzösítsenek emiatt a hozzászólás miatt.

1 L. Hedvig 2011. március 18. 19:20

Előrebocsátva, hogy mélységesen tisztelem és kedvelem Liszt Ferenc műveit, az a véleményem, hogy egy reptérnek nem ezt a nevet kellett volna adni. Most, kapásból többet felsorolok, mint amennyit a bizottság felvetett..., ez olyasmi, mint a Presley tér...

Az egésznek akkor lett volna értelme, ha Budapesten több reptér lenne és így kellene megjegyezni, hogy melyikre érkezik vagy indul az utas. Lásd Róma, Moszkva és a többiek. Úgy tűnik nekem, mintha a kormány nem tudná már hová elherdálni azt a tenger pénzt és eszébe sem jutna, hogy ez a kis átnevezés mennyi pénzt von el az adókból. Soroljam? Menetrend, Országimázs prospektusok, levélpapírok, külföldi menetrendek, stb. Inkább abbahagyom, mert... Na mindegy.

Információ
X