nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Plágiumügy
A magas rangúak más megítélés alá esnek

A hatályos törvények szerint az Országos Etikai Tanács az egyedüli hivatalos testület, amely illetékes a magas rangú közhivatalnokokat, így a miniszterelnököt ért plágiumvád ügyében állást foglalni.

MTI | 2012. július 20.
|  

A román oktatási minisztérium kötelékében működő Országos Etikai Tanács (CNE) csütörtökön közzétett hivatalos állásfoglalása szerint Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban megvédett doktori disszertációja megfelel az akkor hatályos törvényeknek és nem minősíthető plágiumnak. A CNE határozatában megállapítja, hogy Victor Pontának a Nemzetközi Büntetőbíróságról írt doktori dolgozata nem lóg ki a korabeli disszertációk sorából, ami újdonságtartalmát, az elemzések megalapozottságát illeti, és nem állítható, hogy a doktorandusz eltulajdonította volna mások szellemi termékét.     

A CNE határozata megemlíti, hogy döntését egyelismert szaktekintélyekből álló szakértői bizottság véleményére alapozva hozta meg, de a bizottság összetételét nem ismerteti. A Mediafax hírügynökség már korábban ismertette a birtokába jutott szakértői jelentést, amely azt is megállapította, hogy Victor Ponta dolgozatábanaz egyes fejezeteken belül a források megjelölése hiányos, a CNE határozata azonban a jelentésnek ezt a részét nem idézi.


A határozat megállapítja, hogy a hatályos törvények szerint magas rangú közhivatalnokról lévén szó a CNE az egyedüli hivatalos testület, amely illetékes a miniszterelnököt ért plágiumvád ügyében állást foglalni. A CNE-t egyébként éppen Victor Ponta kérte fel: oszlassa el annak gyanúját, hogy tudományos címét csalással szerezte. A miniszterelnököt ért plágiumvád ügyében két másik testület hivatalból indított eljárást, de ezek illetékességét Victor Ponta nem ismeri el.

Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) június végi ülésén arra a következtetésre jutott, hogy Ponta plagizált, tekintettel arra, hogy disszertációjának 85 oldalát szó szerint kimásolta más tudományos munkákból anélkül, hogy szabályosan megjelölte volna az átvett részeket. A CNATDCU-t azonban az ülés megkezdése után, de még a döntés közzététele előtt miniszteri rendelettel átszervezték, határozatát pedig semmisnek nyilvánították.

A doktori oklevelet kiállító Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága még nem zárta le vizsgálatát, de a CNE figyelmeztette a testületet, hogy nem illetékes az ügyben. Román sajtóértesülések szerint az egyetem által felkért szakértők plágiumnak tartják azt, hogy Victor Ponta állítólag idézőjelek nélkül vett át hosszú szövegrészeket más szerzők munkáiból, amelyeket csak a disszertáció végén található bibliográfiában említ meg. Egyes lapok azt is tudni vélik, hogy az egyetemnek jogában áll minisztériumi jóváhagyás nélkül visszavonni a 2003-ban általa kiadott doktori címet, ha az etikai bizottság plágiumnak ítéli Ponta dolgozatát.

A Nature című brit tudományos hetilap június 19-én internetes oldalán arról adott hírt, hogy Ponta 2003-ban írt doktori disszertációjának több mint fele plágium. A kifogásolt szövegrészeket állítólag két román szerző munkáiból másolta, anélkül, hogy forrásait megnevezte volna. Victor Ponta az El País című spanyol lapnak korábban adott interjújában úgy nyilatkozott: kész lemondani, ha a CNE megalapozottnak találja az ellene felhozott plágiumvádat. A román miniszterelnök minden más alkalommal úgy nyilatkozott: semmiképp sem mond le, mert a plágiumvád Traian Băsescu államfő politikai támadása, és nem fizethet 2012-ben politikai árat azért, ha 2003-ban esetleg hibázott egy dolgozat megszerkesztésében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Freddi 2012. július 20. 14:47

"közhivatalnokat" Hm... :)

Információ
X