nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hiányzik a szamárfül az e-könyv olvasóknak

Összesen kétszáz amerikai hallgatót ajándékozott meg elektronikus könyvvel az amazon.com – a diákok csak mérsékelten lelkesek.

MTI | 2009. október 15.
|  

Egyes tanulók örömmel használják, mások viszont a gyenge pontjait kritizálják az Amazon.com Kindle nevű elektronikus könyvolvasójának, mellyel hét amerikai egyetem összesen kétszáz hallgatóját ajándékozta meg a cég az idei őszi szemeszterben.

Bár a félévhez szükséges tankönyvek digitális változatával feltöltött e-olvasók szó szerint megkönnyítik az iskolába járást, az amerikai  kollégiumok lakói közül sokan mégis inkább a kényelmesebb és könnyebben kezelhető, papír alapanyagú, szamárfülekkel és széljegyzetekkel díszített könyveket részesítik előnyben. Az Amazon cég a Kindle eredeti verziójánál nagyobb képernyővel felszerelt, Kindle DX modellel akar betörni a felsőoktatás világába, és bár a készülék 489 dollárba (88 ezer forint) kerül, a digitalizált könyvek ára csupán a kézzel fogható változatuk felébe kerül.

Az Associated Press hírügynökség öt egyetemi kampuszba látogatott el, hogy kiderítse a diákok Kindle-lal kapcsolatos élményeit. A szétosztogatott elektronikus könyvolvasók gazdáinak egy része örömmel fogadta, hogy bármikor szabadon hozzáférhet a szükséges irodalomhoz, illetve hogy vezeték nélkül tud az internetről könyveket, és kábellel csatlakozva a számítógéphez anyagokat letölteni. Mások a készülék aprócska billentyűzetére és a betűszedő programok azonnali áldozatává váló széljegyzetek hiányára panaszkodtak.

Bár az e-könyvolvasó lehetővé teszi a szövegkiemelést és könyvjelzők használatát, illetve, hogy a fontos részeket több oldalon egyszerre megjelenítve nézzék a diákok, sokan mégis elég nehézkesnek tartják ezt a megoldást. Továbbá a diákok arról panaszkodnak, hogy a Kindle-on nincsenek oldalszámok - mivel a szövegek kicsinyíthetőek-nagyíthatóak és így nem biztos, hogy egybeesnek a nyomtatott változatukban elfoglalt helyükkel - így a professzorok kénytelenek keresőszavakat megadni az egyes szövegrészletekhez.

Míg a PDF-formátumú dokumentumok nem olvashatóak rendesen az apró képernyőn, illetve az ábrák is gyakran elcsúsznak a hozzájuk tartozó magyarázatoktól, addig a hosszabb számolást igénylő feladatokat továbbra is papíron tudják könnyebben megoldani a tanulók. A diákok persze nem feledkeztek el az elektronikus könyvolvasók pozitív hozamairól sem. Mivel a készüléknek alig van súlya, megkönnyítik az órák közötti gyors tanulást, illetve sokan még a technikai kifogások felett is hajlandóak lennének szemet hunyni annak érdekében, hogy ne kelljen több kilónyi könyvet cipelni az órákra.

Az elektronikus festékkel megjelenő képernyőtartalom a számítógépek monitorjánál jóval kényelmesebb a szem számára, valamint a hangos felolvasást biztosító programok is megkönnyítik a házi feladatok elkészítését. A hozzáértőbbek pedig már annak a módját is megtalálták, hogy miként lehet emaileket küldeni, játszani és zenét letölteni a készülékekkel. Az Amazon.com vállalat nem jósolt semmit a fejlesztésekkel és az új gyártmányokkal kapcsolatban, illetve nem kívánt kommentárt fűzni a mostani felmérés eredményeihez.

Információ
X