nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A francia kitoloncolások akár faji diszkriminációnak is minősülhetnek

Faji diszkrimináció vádjával feljelentést tesz két francia jogvédő szervezet a francia belügyminiszter, Brice Hortefeux ellen, amiért az illegális telepek felszámolására vonatkozó augusztusi belügyminisztériumi körlevélben elsősorban a romák táborainak a megszüntetésére adott utasítást a tárca - közölték csütörtökön a szervezetek képviselői.

MTI | 2010. szeptember 17.
|  

A bizalmas körlevél - amely csak a múlt hét végén került nyilvánosságra - ritkán tapasztalt vihart kavart Párizs és Brüsszel között, miután Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa párhuzamot vont a mostani helyzet és bizonyos II. világháborús események között, és eljárás indítását helyezte kilátásba Franciaországgal szemben.

Az Emberi Jogok Ligája (LDH) és a Bevándorlókat Támogató és Tájékoztató Csoport (GISTI) közös közleményükben jelezték: arra kérték a semmitőszéki főügyészt, hogy a szabadságjogok megsértése és faji diszkrimináció miatt indítson az úgynevezett köztársasági igazságügyi bíróságon (CJR) eljárást Hortefeux ellen. A CJR az egyetlen kompetens jogi intézmény, amely hivatalban lévő kormánytagok elleni vádak ügyében eljárhat.

A jogvédő szervezetek külön feljelentést tettek a belügyminiszter kabinetfőnöke ellen, aki a körlevelet aláírta. Stéphane Maugendre, a GISTI elnöke szerint a szöveg "közös alkotásnak" tűnik, ezért jelentették fel magát a belügyminisztert is. A Francia Egyesületek Reprezentatív Tanácsa (CRAN) már szerdán közölte, hogy feljelenti Hortefeux-t a körlevél miatt.

A belügyminiszter ellen már korábban is indult eljárás rasszista jellegű ügyben. Június elején el is ítélte egy bíróság 750 eurós pénzbüntetésre egy másfél évvel ezelőtti, arab származásúak elleni „gyalázkodó” megszólalása miatt. Hortefeux azonnal fellebbezett az ítélet ellen.

A belügyminiszter a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) egyik rendezvényén, baráti körben, a párt egyik arab származású aktivistája kapcsán azt mondta: „Egy mindig kell. Amíg csak egy van, minden rendben. Amikor sok van belőlük, akkor kezdődnek a problémák”. A „viccelődést” egy televíziós kamera a belügyminiszter tudta nélkül rögzítette.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X