nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtant szeretitek?
A durva szádat!

Lehet-e egy csúnya káromkodás eufemizmus? Igen, ha egy még durvábbat, még sértőbbet helyettesít.

nyest.hu | 2015. március 13.
|  

A trágárságokkal kapcsolatos dolgok általában még azokat is érdeklik, akik egyébként nem fogékonyak a nyelvi kérdések iránt. Simicska Lajos tabuszegése pedig a közbeszéd tárgyává tette a témát – nem csoda, ha számos hasonló vonatkozású kérdést kapunk. Névtelenségét megőrizni kívánó olvasónk is ilyen ügyben keresett meg minket:

Ilyen pl. a mostanában igen sűrűn hallott (legalábbis felénk, Nógrád-megyében): „kurva szádat!” felkiálltás. Mi lehet a kifejezés mögött? A helyzeteket megfigyelve, amelyekben alkalmazzák, nincs köze (mint ahogy hittem) a „Segget csináltál a szádból” kifejezéshez, vagyis nem olyankor használják, amikor valaki nem tartja be az ígéretét, vagy esetleg hazudik. Általában a másik nem túl tisztességes, és egyben meglepő cselekedete váltja ki a beszélőből, a hangsúlyban méltatlankodást és meglepődést szoktam kiérezni – de sosem olyan cselekedet kapcsán, amit az illető a szájával csinált volna. De hát névelőt sem szokás elé tenni – nem „a kurva szádat!”, hanem csak így: „kurva szádat!” Van erre valami kézenfekvő magyarázat, ami elkerülhette a figyelmemet?

Sajnos ilyen esetekben adatok híján igen nehéz megmondani, hogy honnan ered a kifejezés. Nem is igazán mernénk a kérdést megválaszolni, de konzultáltunk Kis Tamás szlengkutatóval, és leírjuk, mire jutottunk.

Ki gondolná, hogy a szépséges Nógrádban ilyen csúnyán beszélnek?
Ki gondolná, hogy a szépséges Nógrádban ilyen csúnyán beszélnek?
(Forrás: Wikimedia Commons / Susulyka / GNU-FDL 1.2)

Kis Tamással arra gondoltunk, hogy mint a hasonló durva kiszólások esetében, itt is eufemizmusról lehet szó. Első pillantásra talán meglepő az ötlet, hiszen az eufemizmus lényege éppen az, hogy a kifejezéseket finomítjuk, ebben pedig továbbra is ott a kurva... Csakhogy ha arra gondolunk, hogy ez a kurva anyádat finomítása, akkor sokkal érthetőbb a dolog: nyilván inkább ez a furcsa, értelmetlen szerkezet, mint valakinek az édesanyját sértegetni. Elképzelhető az is, hogy a szerkezet valami elharapott változatból született:

– A kurva hmmdat!

– Mit mondtál?!?

– A kurva szádat!

Az sem furcsa, hogy az új változat egy szótaggal rövidebb, hiszen a kurvanyádat formát már Petőfinél megtalálhatjuk.

A névelő elmaradásának azonban, bár a kurva anyádat formát is számtalanszor hallhatjuk névelő nélkül, semmi köze a káromkodáshoz. A jelenségről Nádasdy Ádám írt már: a mai magyar beszélt nyelvben a határozott névelő a mondat elején hajlamos elmaradni, leginkább kérdések és felszólítások, felkiáltások esetén (de olyan klasszikus kijelentésekben is, mint a Kulcs a lábtörlő alattkésőbbi cikkében Nádasdy további példákat is idéz, melyek egyszerű kijelentések). Ha viszont már szóba került a névelő törlése és Nádasdy, felhívjuk a figyelmet még egy cikkére, melyben a névelő törlésének egy másik, a mintet követő törlésére hívja fel a figyelmet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Jánk István 2015. március 13. 22:12
2 Jánk István 2015. március 13. 22:05

Én inkább erre a számra gyanakszom:

www.alkotonok.hu/cikkek/1236

A saját tapasztalat az, hogy a 2000-es évek közepén kezdett el terjedni (mifelénk), de a dal maga korábbi (egyik komment már 2000-ben hallgatta), szóval nem lepne meg, ha a dal szövegéből emelték volna át.

1 Sultanus Constantinus 2015. március 13. 20:50

"Kisfiam, fogjad be az arcodat, mert pofán rúglak." :D

Információ
X