nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
India nem kér Kínából

Kína nyelvtanárokat küldene indiai iskolákba, az indiai kormány azonban köszöni szépen, nem kér az ajánlatból.

nyest.hu | 2009. október 12.
|  

A kínai kormány felvetette, hogy szívesen küldene kínai nyelvtanárokat Indiába, és fogadna be indiai cserediákokat a saját országába, megünneplendő a két ország közötti együttműködés 60. évfordulóját. India azonban kerek perec visszautasította az ajánlatot - közli a domain-b.com.

Az indiai kormány arra hivatkozott: túl lassan haladnak az előkészületek a 2010-es kerek évforduló megünneplésére, azon belül is az indiai elnök, Pratibha Patil látogatására. Az indiai külügyminisztérium szóvivője a diákcsere-programra és a kínai nyelv tanítására vonatkozó javaslatot egyenesen „elfogadhatatlannak” minősítette. Az indiai kormány ugyanis azt gyanítja, Kína szándéka csupán saját erejének megerősítése „kulturális és propagandaeszközök” által.

Kína valójában a Confucius Intézetek tevékenységét szeretné megerősíteni az országban. A kínai nyelv és kultúra terjesztésével foglalkozó intézmények már a világ 50 országában megtalálhatók, beleértve az Egyesült Államokat, Pakisztánt és Bangladest. Indiában kettő is működik belőlük – egy Tamil Naduban és egy Delhiben –, ám ezek mindez ideig nem igazán tudták megvetni a lábukat.

A dolgok jelenlegi állása szerint ezután sem lesz könnyű dolguk.

Információ
X