nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy kis tanulásfejlesztő
7 tipp a koncentráció javítására

„Le kéne ülni angolt tanulni – csak előbb megnézem az e-mailjeimet. Ma csak tíz percem van, de majd holnap tanulok többet. Hopp, cseng a telefonom…hol is tartottam?” Ismerős helyzetek? Nos, aki nem tud megfelelően koncentrálni, az jó eséllyel nyelvet sem tud megfelelően tanulni. Íme néhány tipp a koncentráció javítására.

nyest.hu | 2010. július 10.
|  

Mint minden mást, nyelvet is csak megfelelő koncentrálással és odafigyeléssel lehet eredményesen tanulni. Igen ám, de hogyan érjük ezt el? Íme néhány tipp a hatékony tanulást elősegítő Mission to Learn című honlap szerzőjének tollából.

1. Legyünk tudatosak!

Mielőtt leülünk tanulni, érdemes tudatosítani magunkban a folyamatot: hogy abbahagyjuk azt, amit előzőleg csináltunk, és világos, tudatos döntést hozunk arról, hogy most a tanulásra fókuszálunk. Egyszerűen hangzik, de annál hatásosabb, ha nem minden átmenet nélkül kezdjük el egyik tevékenységet a másik után, hanem tudatosítjuk is a döntésünket.

A tippek segíthetnek, hogy véletlenül se érezzük magunkat így tanulás közben
A tippek segíthetnek, hogy véletlenül se érezzük magunkat így tanulás közben

2. Állítsunk fel világos döntéseket!

Ahhoz, hogy jól tudjunk koncentrálni, fontos tudnunk, pontosan mit is akarunk elérni. A hosszú távú célokat – például megtanulni franciául – érdemes lebontani apróbb részcélokra, például: ma megtanulunk elragozni tíz igét. Így motiváltak leszünk a teljesítményre, és a sikerélményünk is biztosított.

3. Legyünk következetesek!

Miben? A tanulásra szánt időben és a környezet kiválasztásában. Segíti a tanulást, ha kiválasztunk néhány nyugodt helyet, ahol megfelelően belefeledkezhetünk a tanulásba, és mindig ezek valamelyikén gyakorolva már a helyszín is biztosítja a ráhangolódást. És legyünk következetesek a tanulásra szánt időben is: ha előre végiggondoljuk a hetünket, látni fogjuk, hogy a hét melyik napján és hány óra áll rendelkezésünkre a tanuláshoz. Ha ezeket kipécéztük, tartsuk is be elhatározásunkat, így a tanulásnak lesz egy ritmusa.

4. Kerüljük a megszakításokat!

Persze, hogy kíváncsiak vagyunk, vajon kaptunk-e e-mailt vagy esemest valakitől; ha viszont ezeket megnézzük, azzal biztosan kizökkenünk a tanulásból. Ezért jó, ha tanulás közben inkább kikapcsoljuk a körülöttünk lévő, figyelmünket elvonni képes kütyüket – és aztán annaál nagyobb lesz legalább az öröm is, amikor dolgunk végeztével újból ránézhetünk ezekre.

5. Iktassunk be szüneteket!

Ha tudatosan iktatunk be szünetet a koncentrálásba, azzal nemhogy kizökkentjük magunkat, de segítjük a folyamatot: ilyenkor egy kicsit kikapcsol és felfrissül az agy. A szünetben nem jó belekezdeni egy másik tevékenységbe: ilyenkor hagyjuk inkább szabadon pihenni az elménket, hogy aztán újult erővel vághassunk neki a feladatoknak.

6. Gondoskodjunk testünkről és lelkünkről!

Elcsépelt dolognak hat, de nem lehet elégszer ismételni: a memóriánkra nagyon jó hatással van, ha kialudjuk magunkat. Ezen kívül a koncentrációs készségre is jó hatással van a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás – s az sem árt, ha néha mozgunk egy kicsit, vagy végzünk néhány légző gyakorlatot.

7. Gyakorlás

A koncentrációs készség elsajátítása sem megy magától: sokat kell gyakorolnunk a koncentrálást ahhoz, hogy megtanuljunk koncentrálni. Kitartás!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X