nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
500 millió a külhoni magyar szakképzésre

500 millió forintot ad a kormány a „2015 a külhoni szakképzés éve” program megvalósítására – értesültünk a Magyar Közlönyből. És hogy mire megy ez a pénz? Fiatal vállalkozók hálózatára, magyar szaknyelv terjesztésére és a „kiemelten fontos” magyar értékek és hungarikumok tárára.

nyest.hu | 2014. november 27.
|  

A kormány 500 millió forinttal támogatja a „2150 a külhoni szakképzés éve” program (sic!) megvalósítását a Magyar Közlöny november 16-án kiadott 161. száma szerint. 

Hogy mire költik pontosan ezt az összeget, egyelőre nem világos. Azt, hogy a magyar kormány a külhoni magyar szakképzés évévé kívánja nyilvánítani a 2015-ös évet, már tudjuk: Popáti Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára jelentette be még októberben.

Az államtitkár szavaiból ítélve a program – és ezzel az 500 millió forint – célja, hogy ráirányítsák a figyelmet arra, mindenhol van szükség magyar szakképzésre. Ahol nincsenek szakiskolák, ott az államtitkár szerint létre kell hozni őket – akár a határon túl is. Minderre azért van szükség, hogy a határon túli közösségek szülőföldjükön boldoguljanak, amihez elengedhetetlennek nevezte, hogy gazdasági szempontból is gyarapodjanak. A program többek között fiatal vállalkozók hálózatának kialakításával és támogatásával, valamint a megfelelő szaknyelv anyanyelven történő elsajátításával tudja támogatni a külhoni magyar közösségeket.

Szakáli István Loránd a földművelési tárca helyettes államtitkára szerint kiemelten fontos, hogy elkészült a magyar értékek és hungarikumok tára, mivel magyar összetartozást közös értékeink erősítik. A mindeddig 101 tételt tartalmazó külhoni magyar értéktár bővítése pedig közös feladata az anyaországi és külhoni magyarságnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X