nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
20 éves a spam!

Egy amerikai házaspár küldte az első kéretlen üzenetet. Ez 1994 áprilisában történt. Azóta nagy karriert futott be a spam.

nyest.hu | 2014. május 9.
|  

Húsz évvel ezelőtt, amikor két, bevándorlási ügyekkel foglalkozó amerikai jogász zöldkártyát ígérő kéretlen üzeneteket küldött szét, kevesen gondolták volna, hogy hasonló hamis üzenetekből nem sokkal később az internet egyik legnagyobb szörnyetege fejlődik. Áprilisban volt húsz éves az első spam – erről emlékezik meg a The Sydney Morning Herald.

Az első csábító ajánlatot tevő üzenetet, azaz spamet Laurence Canter és felesége, Martha Siegel indították útjára 1994. április 12-én. Ezzel az akcióval körülbelül 100000 dollárt kerestek – és nemcsak a saját sorsukat változtatták meg vele, hanem az egész internetét... Felmérések szerint 2012-ben napi 150 milliárd kéretlen üzenetet küldtek szét világszerte. Egy idén februári mérés szerint pedig az összes elküldött e-mail mintegy 64 százaléka volt spam.

A spameket mindannyian ismerjük: ajánlanak különböző csodatévő gyógyszereket, a szexuális életünket az egekbe emelő módszereket, lottónyereményeket, illetve állásokat, amelyekben dolgozni egyáltalán nem kell, viszont vagyonokat lehet velük keresni. Másik típusuk kifejezetten az emberi kíváncsiságot használja ki: a levélben található linkre kattintva rosszindulatú programokat telepíthetünk a számtógépünkre – akaratlanul. És persze az ötletek tárháza végtelen, és állandóan változik.

20 éves a spam!
Forrás: Wikimedia Commons / Indolences

A spam mára ugyanúgy az életünk részévé vált, ahogy az internet. Ugyanaz a funkció, amely nagyszerűvé teszi az internetet, a visszájára is fordul, hiszen mindig lesznek olyanok, akik ezt a funkciót rosszindulatúan kihasználják. Ez tehát kevéssé valószínű, hogy változni fog. A spamtől megszabadulni nem fogunk, legfeljebb megtanulunk vele együtt élni. Ma már az e-mail-rendszerek segítségével nem is nagyon kell, hogy találkozzunk velük.

Forrás

Happy 20th birthday, spam, you devil

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 MolnarErik 2014. május 9. 22:12

Én eddig úgy tudtam, h ez a világtörténelem 1. spamje:)

www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT5RE&feature=kp

1 Sultanus Constantinus 2014. május 9. 08:35

Kár, hogy még nem létezik az a technológia, amely a spamként azonosított levél feladójának visszaküld egy vírust, ami hatástalanítja a spamküldő botot, esetleg felkutatja az eredeti forrást, ahonnan az egész elindult és tönkreteszi azt a gépet. Azt hiszem, hamarosan megszűnne a spamküldözgetés a világhálón.

Ennek jelenleg egy akadálya van: sokszor ártatlan számítógépekről terjednek a spamek, amelyekre ezek a botok feltelepülnek a tulajdonosuk tudta nélkül.

Információ
X