nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Százasak vagyunk?

Nem érdemes azon keseregni, hogy elvesztettünk valamit, ami sosem volt a miénk. Pláne, ha eközben elfelejtjük siratni azt, aminek a lehetőségét eljátszottuk.

Fejes László (nyest.hu) | 2020. június 4.
|  

„Szabad elvenni sávokat a nagyvárosokban az autósoktól a biciklisek javára?” – kérdezte Sváby András a Heti Naplóban. Sajnos már a kérdésfeltevés is rossz: azt sugallja ugyanis, hogy azok a sávok, amelyekből kerékpársávok lettek, az autósokéi voltak. Ez csöppet sem igaz. Azok a sávok nemcsak az autósokéi voltak, hanem velük együtt a motorosokéi, a kerékpárosokéi is voltak, sőt, elektromos rollerrel is azokon kellett (volna) közlekedni. Azt azonban, hogy azok a sávok az autósokéi, nemcsak Sváby gondolta, hanem az autósok jelentős része is – éppen azért kellett őket onnan kizárni, mert velük együtt lehetetlen volt a biztonságos közlekedés. A Sváby-féle kérdésfeltevés mögötti gondolkodás ijesztően emlékeztet egy másik gondolkodásmódra, amelynek következményeivel száz évvel ezelőtt kellett szembesülnünk, de amin a mai napig nem tudtunk túllépni.

A trianoni béke centenáriuma kapcsán sok mindenről hallhatunk-olvashatunk mostanában. Lesznek azonban olyan gondolatok, amelyeket senkitől nem fogunk hallani. Nem lesz olyan magyar politikus, aki azt mondaná: „Kedves szlovák, horvát, erdélyi román stb. barátaink, nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült veletek közös államot építenünk. Szerettünk volna veletek együtt alakítani a sorsunk, de nem sikerült – ezen a kudarcon száz év után sem sikerült túllépünk, és a mai napig fáj, hogy ti a magatok külön útjait választottátok”. Ilyesmit akkor sem mondhat, ha személyesen így érzi, hiszen a magyar közvéleménytől ez a fajta gondolkodás távol áll.

Százasak vagyunk?
Forrás: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

A magyar nemzetépítés gondolatrendszerében a nemzetiségek egyszerűen nem szerepeltek, legfeljebb zavaró tényezőként vagy elmagyarosítandó tömegekként. A nagymagyar álmokban az egykori nemzetiségeknek, mai szomszédainknak nincsen helyük.

A nemzetiségek eredetileg nem akartak elszakadni Magyarországtól, már csak azért sem, mert erre nem látszott esély. Szerettek volna azonban bizonyos jogokat szerezni: a saját nyelvüket használni az élet minden (de legalábbis minél több) területén. Azonban a magyarok már a 19. században is úgy gondolták: az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös. Így hát az érintettek úgy látták, hogy Magyarországon kívül is van számukra hely.

Nyilván nem kell félteni a szomszédokat sem, de a helyzet kulcsa a magyarok kezében volt. Ma vajon hány magyar érzi úgy, hogy kár lett volna, ha sikerül a terv, ha eltűnt volna a szlovák nyelv, ha eltűntek volna az erdélyi románok? Hány magyar érzi őszintén úgy, hogy hiányoznak neki a kitelepített svábok? Ki találja kínosnak legalább ma, hogy egyik legnagyobb költőink egyike a német szót a porral, bűzzel és piszokkal emlegeti egy sorban?

Trianon persze számos okból fájhat, különösen azoknak, akiknek személy szerint is veszteséget okozott (például mert kisebbségi sorba kerültek, és emiatt kellett megaláztatásokat elszenvedniük). De ugyanakkor azt is látni kell, hogy a mai helyzet már rég nem Trianon következménye, hanem mindazé is, ami azóta történt. A határokon kívül rekedt magyarokat pedig attól függetlenül is megilletik bizonyos nyelvi jogok, hogy Trianon előtt Magyarországhoz tartoztak-e vagy sem. A jelenlegi helyzethez Trianonnak már semmi köze (és nem csak azért, mert már nem a trianoni, hanem a párizsi békeszerződés van érvényben).

Sokat hallhatunk majd a nemzeti összetartozásról, pedig a más magyarokkal való összetartozásunkat különösebben nem kell hangsúlyozni: nyelven beszélünk, és ez külön hangsúlyozás nélkül is összeköt bennünket. Hangsúlyozni az azokkal való összetartozásunkat lenne érdemes, akikkel ez nem annyira egyértelmű – szomszédainkkal. De amíg olyan dolog elvesztésén kesergünk, mely sosem volt a miénk, és nem sajnáljuk azt, amit valóban elvesztettünk, addig aligha gyógyulhatnak be a sebek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
60 Libertate 2020. október 26. 13:44

@Fülig James:

"...amelyben nem szerepel..."

Meg pl Ausztria sem... ráadásul meg is tesz mindent... "Slavkovi nyilatkozat"... hogy...!... meg ugye "merjünk kicsik lenni"...!

59 Fülig James 2020. október 24. 16:44

@Libertate:

A V4 egy közép-európai jövőkép - amelyben nem szerepel Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, tehát a KM jelentős része. Ez egyúttal a válasz is arra, hogy egyáltalán mi lehet belőle.

58 Libertate 2020. október 19. 17:19

@Fülig James:

"...a nemzetiségeket nem tudtuk a magunk oldalára állítani a Habsburgok elleni harcban..."

A nemzetiségek ugyan úgy nem tudtak megegyezni a magyarokkal , és ez számukra, is ugyan olyan tragédia mint a magyaroknak.

Kelet-Közép-Európa elvesztette az egyensúly szerepét .... éppen napjainkban indult el egy próbálkozás a V4 - formációval, a visszaállításra... majd meglátjuk mi lesz belőle.

57 Libertate 2020. október 19. 17:12

@Fülig James:

"Elég csak Jellasics József bán (bizony, sajnos így ÍRJUK a wiki-n, 2020-ban)"

Nem igen szeretem a csúsztatást!

A WIKIN - így van:

"Gróf Josip Jelačić Bužimski (németül: Joseph Jelačić von Bužim, magyarul: Jelasics (vagy Jellacsics) József) "

Szóval nem "IRJUK így...a wikin"...csak meg van említve így is!

56 Fülig James 2020. október 18. 15:30

@Roland2:

mindenben igazad van, csak másról beszélünk, te az almáról, én a körtéről.

A Habsburgok érdeke az volt, hogy a Monarchiában a nemzetiségi törekvések felhasználásával csökkentsék a magyar kormány befolyását. Elég csak Jellasics József bán (bizony, sajnos így ÍRJUK a wiki-n, 2020-ban) pákozdi csatában játszott szerepére, vagy az udvar által fűtött 1848 őszi román felkelésre gondolnunk. Innen csak egy ugrás az, hogy II. Károly 1918 októberében elrendeli a Nemzeti Tanácsok felállítását, befejezve a királyság szétverését.

Tisza István azért szavazott a szerbek elleni hadüzenet ellen 1914-ben, mert még egy nemzet a birodalomban csak a magyar dominanciának ártott volna. Mivel leszavazták a tanácsban, látható: ekkor már nem volt eszközünk a Habsburg terv ellen.

Amit a nemzetiségi kérdésről írtam, nem kizárólagos narratívaként gondolom, de Fejes meglátása a KM-i kulturális összetartozásról megközelíthető innen is, és hasznosabb kontextus, mint pld. elszámolni az utolsó golyóval amit ellőttek az I. vh-ban.

De azért ha egy narratíva nem, vagy csak hiányos válaszokat ad, és érzelmi irányból pótolja a hiányt, az a narratíva ... mellőzi a XIX. századi előzményeket, ami önmagában is hiba.

55 Roland2 2020. október 18. 12:23

@Fülig James: Inkább a győztes Antant-hatalmakra, főleg Franciaországra kell mutogatni. Ha a győztes hatalmak érdeke az lett volna, hogy a Monarchia egyben maradjon,akkor nem szabdalták volna fel , nemzetiségi törekvések és viszonyok ide vagy oda. A francia diplomácia úgy ítélte meg, hogy Németország újboli megerősödése ellenében úgy tud védekezni, ha Közép-Európában ( ami hagyományosan német-osztrák érdekszféra volt ) franciabarát / antantbarát államocskákat hoznak létre, növelve a diplomáciai és gazdasági befolyásukat. A wilsoni elvek nem voltak többek, mint üres hivatkozási alap.

54 Fülig James 2020. október 14. 17:12

@barna:

"A fenti írás azt sugallja, hogy az összesen kb.15 millió magyarból 5 millió elcsatolása miatt semmi keseregni valónk nincs."

Nem sugallja azt, csak azt írja: nem érdemes. Ha jónak látod, keseregj.

Éppen hogy jól körülírja a problémát: a nemzetiségeket nem tudtuk a magunk oldalára állítani a Habsburgok elleni harcban, így aztán ők használták fel azokat ellenünk. Ez volt az eljátszott lehetőség. Már az 1868-as horvát-magyar kiegyezés egy Habsburg diktátum volt: vagyis ekkorra már mindenképp elkéstünk. Trianon nem ok, hanem következmény ...

Abban is igaza van a szerzőnek, hogy egy ezer éves (na jó, horvátokat nézve 800) , több nemzetiségű, több nyelvű történelmi-kulturális egység lett lebontva. Ha a Habsburgok helyett a a románokra mutogatsz, akkor ezt soha nem fogod megérteni.

53 barna 2020. október 11. 14:51

A fenti írás azt sugallja, hogy az összesen kb.15 millió magyarból 5 millió elcsatolása miatt semmi keseregni valónk nincs. Meg azon sincs, hogy 80%-osan magyar etnikumú történelmi városainkat, katedrálisostul, múzeumostul, egyetemestül, elrabolták, és átnevezték még az utcákat is.

Az nagyjából igaz, hogy "a nemzetiségek eredetileg nem akartak elszakadni Magyarországtól". Értsd: a Magyar Királyságtól. Viszont kívülről olyan agitációkat kaptak a nyakukba, hogy annak egy vesztes háború után nehezen tudtak volna ellentmondani. Egész véletlenül, Románia eredetileg a tengelyhatalmak oldalán állott, az Antantól kaptak ajánlatot, hogy ha átállnak, akkor jutalmul vihetik a Magyar Királyság felét. A bónusz az volt, hogy ha akarnak vérengezhetnek is egy kicsit.

51 Libertate 2020. június 27. 20:48

@durek:

Látod! - Nem vagyok kitiltva, csak a tisztességes GéKI - nevemen nem kommentelhetek - pedig kértem, hogy az egyezség jegyében, kapjam azt vissza!

Persze, hogy felismerhető vagyok, soha nem is igyekeztem azt tagadni. Mindenhol máshol is ezen a néven vagyok regisztrálva.

Köszönöm az elismerést - de igazán!

@zegernyei:

"ad hominem"

"Ez a kifejezés általában olyan retorikus stratégiára utal, amelyben a beszélő megtámadja az érvelő személy karakterét, motívumát vagy más tulajdonságát, ahelyett, hogy maga az érv lényegét megtámadná."

Nem igen van nekem ehhez, nekem mit hozzátennem Klima László!

Most írjam azt, hogy "végre beismerted" - tudtuk ezt mi ketten eddig is!

Mikor idejöttem egy "zöldfülű" kezdő voltam - mind a finnugrisztikában, mind a kommentezésben - ma már azért ez egy kicsit másként van. Mint ahogyan megígértem!

@bloggerman77:

Szerintem a 90 - es választásokon, még sem az MDF (neohorthyzmusát) sem az SZDSZ (neoliberalizmusát) nem ismerte fel senki - én biztosan nem!

Én a magam részéről egy "nagykoalíciót" vártam - ez biztos! Hatalmas csalódás volt, hogy nem az lett.

Mondhatnám azt, hogy nekem lett igazam - mindketten eltűntek a süllyesztőben - de ez is, csak az én naivságom egy újabb bizonyítéka, amivel megint fegyvert adok az ellenfeleim kezébe.

A következő választáson az MSZP is eltűnik majd a ködben, sajnos nem a szürke szamárral ( DK ) együtt... ! ami, egyszer még tragédiát fog hozni erre az országra... lehet, hogy még megérem!

GéKI

50 bloggerman77 2020. június 25. 13:16

@Libertate:

"A 20. – század liberalizmusának ősbűne tehát, az, hogy szalonképessé tette a kommunistákat, és azt az ideológiát, amelyet éppen akkor készült a konzervativizmus két vállra fektetni."

***

Hm, kétvállra fektetni?

Itthon az MDF-et illetve annak totális szakmai dilettantizmusát, nyílt neohorthyzmusát "jutalmazták" a választók azzal, hogy 1994-ben az MSZP egyedül kormányt alakíthatott volna, tehát pont az SZDSZ-szel kötött koalíció akadályozta az MSZP programjának véghezvitelét. Horn min.elnöki 4 évéből 3 a szadesz állandó gáncsoskodásanak kivédéséből állt.

Aztán még 2xer nyert a baloldal, 2002,2006. Az MSZP szétesését pont az okozta, hogy Fletó le akarta másolni Blairt, és a szocikat a neoliberális "európai" útra akarta terelni.

Akkoriban mérték, hogy melyik párt szimpatizánsai a leg rasszistábbak, a MIÉP után az MSZP szavazói voltak a 2. helyezettek. Tehát nem véletlen, hogy a szocik 2010-es összeomlása után a Jobbik pont ott robbant be, ami körzetek régen stabil baloldali körzetek voltak , de a szoci kormányok lózungok hangoztatásán kivül semmit nem tettek a térségek felzárkóztatásáért, és a cigányok helyzetének javításáért. Erre jött a Jobbik: a cigánybűnözés szlogennel, minden rossz oka a cigány. És ezzel felszívták a borsodi, baranyai, tapolcai körzetek rendszerváltás után talaját vesztett, egzisztenciális félelemből (is) cigányellenes, nem roma szavazóit.

49 hazusz fejes 2020. június 25. 08:15

ez fasiszta propaganda. Fejes összekeveri az általa feltételezett magyar "tervet" a valós akkori nemzetiségi helyzettel, jogokkal.

tessék megnézni ÉS ELOLVASNI az 1868-as nemzetiségi törvényt, amely olyan jogokat biztosít (pl. saját nyelvhasználat bíróságon, oktatásban), amilyenek még ma sincsenek 2020-ban a trianoni államokban!

amit Fejes csinál, az ugyanaz az uszító propaganda, mint amit a Borsszem Jankó csinált a nemzetiségekkel szemben az I.világháború előtt.

48 zegernyei 2020. június 25. 05:43

@durek: Nincs kitiltva, de megkértük, hogy ne személyeskedjen, cserébe mi sem érvelünk ellene ad hominem.

47 durek 2020. június 25. 03:02

@Libertate: Az írásjelek, pontosabban a vesszők indokolatlan használata nagyon egyedi GéKi jelleg. :) valószínűleg másnak is feltűnik (zegernyei?)

Ettől függetlenül én mindig szívesen és érdeklődve olvasom el a hozzászólásait és sajnálattal veszem tudomásul, ha kitiltják.

46 zegernyei 2020. június 23. 17:11

@Libertate: (43): Miként G Kovács Istvánnak sem mondtam/sem írtam.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X