nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 tárgy, amiről a mai gyerekek már nem tudják, mire való

Ön tudja, mi a magnókazetta, a Polaroid fénykép vagy a csipogó? – Tíz olyan tárgyat mutatunk be, amelyek mára már teljesen elavultak, de nem is olyan régen még nagyon modernnek számítottak.

nyest.hu | 2015. március 28.
|  

Magnókazetta és ceruza: mi közük egymáshoz?  Ha Ön tudja, nem lehet a legifjabb generáció tagja – szól a klasszikus mém felirata. És tényleg tele vagyunk olyan „modern” tárgyakkal, amelyek mára teljesen elavultakká váltak, vagy olyannyira megváltoztak, hogy őseikre már alig ismerünk rá. Emlékszik, hogy az 1990-es évek amerikai kórházsorozataiban hogyan küldtek egymásnak üzenetet az orvosok? Tudja, hogyan gépeltek akkor, amikor nem volt még számítógép? És be tudna üzemelni egy diavetítőt? – Az alábbi képeken olyan tárgyakat láthatnak, amelyek fölött már jócskán eljárt az idő. A teljes összeállítás a The Telegraph oldalán tekinthető meg.

1. Floppy lemez

Floppy lemez
Floppy lemez
(Forrás: Wikimedia Commons / Victor Korniyenko / GNU-FDL 1.2)

Múzeumokban és állami iskolákban még lehet látni olyan asztali számítógépeket, amelyekben van floppymeghajtó. Ez a mágneslemez, aminek ilyen guszta, színes műanyag borítása volt, adatok tárolására volt jó. Egy lemezen 1,44 MB-nyi adat fért el, nem csoda tehát, hogy a 650 MB-os kapacitású CD megjelenésével kiment a divatból. A képen látható floppy már a modernebb és kisebb 3,5 inches változat; eredetileg 8 inches volt, és hajlékony, sérülékeny volt.

2. Walkman

Walkman
Walkman
(Forrás: The Telegraph)

A Sony 1979-ben dobta piacra az első Walkmant. Végül is ez a masina a mai hordozható zenelejátszók (ma már leginkább a telefonunk vagy az iPodunk) őse. A kis, hordozható magnóval magnókazettákat lehetett lejátszani. Persze ennek elképzeléséhez tudni kell, milyenek is voltak a magnókazetták, amelyek 60, illetve 90 percnyi hanganyagot tudtak tárolni... A Sony egyébként márkanévként a mai napig használja a Walkmant az új audiotechnológiáknál is.

3. Tárcsázós telefon

Tárcsázós telefon
Tárcsázós telefon
(Forrás: Wikimedia Commons / Holger.Ellgaard / CC BY-SA 3.0)

Ma újra kezd nőni a telefonok átlagos mérete: úgy látszik, véget ért az a korszak, amelyben minél kisebb volt a telefon, annál menőbbnek számított. Ez a brutális bakelitdarab azonban ma már nem sok helyen látható. Ez egy vezetékes telefon: a kagylóját fölemelve a telefonszámot tárcsázva lehetett használni. SMS-t vagy MMS-t nem lehetett vele küldeni, zenét sem játszott le, kamera sem volt benne, internet pedig akkor még nem is volt...

4. Írógép

Írógép
Írógép
(Forrás: The Telegraph)

Azt tudjuk, hogy régen kézzel írtak az emberek: lúdtollat mártogattak tintába. Ekkor még nem volt szükség a Swipe-technológiára. A billentyűzetes, illetve az érintőképernyős korszak előtt volt egy viszonylag hosszú időszak, amikor az emberek írógépet használtak. Ez lehetővé tette, hogy elektromos áram nélkül formailag egységes dokumentumokat hozzanak létre. Az írógépet az 1860-as években találták fel, és egészen a személyi számítógép elterjedéséig általános volt a használata.

5. Videojáték

Videojáték
Videojáték
(Forrás: Wikimedia Commons / Evan-Amos)

A számítógépes korszak előtt, 1977 szeptemberében dobta piacra az Atari ezt a gépet (az Atari 2600-at), ami a számítógépes játékok őse. 128 byte-os RAM-ja és 1,18 MHz-es processzora volt. (Összehasonlításképp: egy mai iPadnek 2Gbyte-os a RAM-ja; egy Samsung Galaxy S5-ös telefonnak pedig 2,5 GHz-es a processzora.) A kütyüt a tévé képernyőjéhez kellett csatlakoztatni, és játszani lehetett vele. A Nintendo, illetve a PC-k elterjedésével ment ki a divatból. De mi az a Nintendo?

6. Nintendo Game Boy

10 tárgy, amiről a mai gyerekek már nem tudják, mire való
Forrás: Wikimedia Commons / Boffy b

Az első Game Boy-t 1989-ben dobták piacra. A játékokat tartalmazó kazettákat lehetett benne cserélni, így ugyanazzal a hordozható kütyüvel többféle játékot is lehetett játszani ezen a 160 × 144 pixeles képernyőn.

7. Videokazetta

Videokazetta
Videokazetta
(Forrás: Wikimedia Commons / Tumi-1983 / GBNU-FDL 1.2)

A magnókazettáról már volt szó, ez pedig a videokazetta, a DVD, illetve a blu-ray őse. A kazettát egy speciális videomagnóba kellett tenni; üres kazettákra lehetett rögzíteni filmeket a tévéből, de volt videotéka is, ahonnan ki lehetett kölcsönözni a kazettákat.

8. Diavetítő

Diavetítő
Diavetítő
(Forrás: The telegraph)

A diavetítő a mai projektorok őse. A dia szót a mai prezentációkészítő programok magyar fordítása is őrzi. Egy-egy dia egy-egy képkocka, a vetítő segítségével a falra vagy vászonra ki lehetett vetíteni. A diákat persze manuálisan kellett cserélni...

9. Csipogó (pager)

Csipogó (pager)
Csipogó (pager)
(Forrás: Wikimedia Commons / Starwhooper / CC BY-SA 3.0)

A Vészhelyzet korai epizódjaiban az orvosok még ezzel a kütyüvel riasztották egymást. Ez a kis digitális készülék arra volt jó, hogy rövid, szöveges üzeneteket, azaz SMS-eket lehetett vele küldeni – egy olyan korban, amikor még nem volt elterjedve a mobiltelefon.

10. Polaroid fényképezőgép

Polaroid fényképezőgép
Polaroid fényképezőgép
(Forrás: The Telegraph)

A digitális korszak előtt ez egy igazán menő dolognak számított. A Polaroid olyan fényképezőgépet gyártott, amely azonnal elő is hívta a képet. A fénykép elkattintása után nem sokkal a gép kiköpte a fényképet, amit érdemes volt kicsit szárogatni.

Forrás

Obsolete technologies that will baffle modern children: in pictures

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 gyurika 2015. március 28. 09:51

Akkor én most már öregnek számítok, ha mindegyiket ismerem? Sőt, még azt is tudom, hogy nem csak 60és 90perces, hanem 120perces kazetták is voltak. Egyébként jó összeállítás, gratulálok! Tisztelettel.

2 Krizsa 2015. március 28. 10:47

Ebből is látszik, mekkora szamárság magyar szavaknak tekinteni a nemzetközi, latin-angol, de még a szakszavakat is, amelyek egyetlen emberöltő után gyakran már nincsenek sehol. Az is, hogy a nyelvünk kutatása helyett már csak ezekkel foglalkozik a "magyar nyelvészet". Ezek csak az idegen szavak szótáraiba valók. Amíg egy szó nem gyökeresedik meg legkevesebb száz évet, addig csak jött-ment, vagy max. idegen szó. Pl. a differenciál és az integrál régebbiek, de még attól se lettek magyar szavak.

3 deakt 2015. március 28. 12:31

A szárogatni feltételezett magyar jelentése szárítgatni, ugye nyest.hu?

4 szigetva 2015. március 28. 12:34

@deakt: Feltételezem, azt akarod mondani, hogy szerinted nincs olyan szó, hogy „szárogatni”. Ehhez képest elég jól eltaláltad a jelentését. Ráadásul hogyne lenne, sokan használják. Attól, hogy te nem használod, még van.

5 siposdr 2015. március 28. 12:57

Ami a csipogót illeti, nem is olyan régen ment ki a divatból, és még mindig vannak használói.

The U.S. paging industry generated $2.1 billion in revenue in 2008, down from $6.2 billion in 2003. In Canada, 161,500 Canadians paid $18.5 million for pager service in 2013. Telus, one of the three major mobile carriers, announced the end to its Canadian pager service as of March 31, 2015, but rivals Bell, Rogers and PageNet intend to continue service.

6 Mackósajt 2015. március 28. 13:01

A floppy-t nem a CD nyírta ki végül, hanem inkább a pendrive, legalábbis az vitte be az utolsó, halálos csapást. A CD-vel szemben csak teret vesztett, de nem halt ki, mert az elég rugalmatlan volt (most is az), és a megjelenése után sokáig nagyon drága is volt az írásához szükséges felszerelés.

Ami pedig a videojátékot - a TV-hez csatlakoztatható játékkonzolt - illeti, az nem halt ki, most is él és virul. Annyi történt, hogy az eszközök fejlődésével egyre jobban konvergáltak a számítógépekhez, illetve már nem hívják videojátéknak (általában). Nem az eszköz halt ki, csak a szó, amit akkoriban használtunk rá, angol hatásra lecserélődött játékkonzolra vagy egyszerűen konzolra.

7 siposdr 2015. március 28. 13:02

Ami a pager kórházi használatát (ld. Vészhelyzet) illeti, ezt azért részesítették előnyben, mert a szerkezet csak vételre alkalmas és mint ilyen, egészen kicsiny elektromágneses zajt, interferenciát generál. Vagyis a nagyon érzékeny kórházi műszerek, elektronikus berendezések működésére nincs zavaró hatással - szemben a mobiltelefonokban található adóval.

8 lcsaszar 2015. március 28. 19:22

Sokáig lehetne folytatni: TV-képcső, modem, szívató, ...

9 darvaskristof 2015. április 2. 05:21

A floppy és a kazetta azért tovább bírta, mert a CD-n nem lehet törölni és módosítani. Amíg a pendrive-ok drágák voltak, az internet pedig a legtöbb háztartásban 5 KB/sec-es betárcsázós volt, addig adatok szállításához szükség volt a floppy-ra. Nem mindig volt egy kezesbárány, a "DATA ERROR" kifejezés minden floppy-használónak ismerős.

Amíg a floppy-nak sok előnye nincs a később megjelent adathordozókkal szemben, a kazettának vannak előnyei.

Egyrészt az, hogy analóg, azért bár romlik a jel minősége, de olyan nem fordulhat elő, mint a CD-nél, hogy egyszer csak olvashatatlan lesz, valamit mindig lehet hallani.

A másik pedig, hogy mindig onnan folytatja a lejátszást, ahol leállítják, nem kell kikeresni.

Van egy erős nosztalgia-értéke is, 10-15 évvel ezelőtt gyártott bontatnal üres kazettákért komoly összegek mennek el az ebay-en.

10 Fejes László (nyest.hu) 2015. április 2. 09:09

@darvaskristof: „Amíg a floppy-nak sok előnye nincs a később megjelent adathordozókkal szemben, a kazettának vannak előnyei.

[...]

A másik pedig, hogy mindig onnan folytatja a lejátszást, ahol leállítják, nem kell kikeresni.”

www.youtube.com/watch?v=Uk_vV-JRZ6E&start=267

11 Sultanus Constantinus 2015. április 2. 09:30

A floppy vesztéhez nagyban hozzájárult az is, hogy rendkívül sérülékeny és megbízhatatlan volt. Volt olyan, hogy a teljesen originál, felbontatlan csomagban az összes sérült volt, de olyan is, hogy épp szállítás közben vált olvashatatlanná (emlékszem, egyszer hogy megszívtam, amikor mentem valahova jegyzőkönyvet írni, az ottani gépen pedig már nem volt olvasható a floppy, amin az előkészített minta volt).

A videót egyébként máig nagyon sokan használják, főleg az idősebbek. Nekik a digitális felvevő, set-top-box stb. kezelése kínai, inkább választják a jó öreg, tekergetős, lassú, és mai szemmel élvezheztetlen minőségű videofelvételt, mint a HD minőségű digitális "misztikus" eszközöket.

12 Sultanus Constantinus 2015. április 2. 09:52

Csak mint érdekesség, még a digitális televíziózást jóval megelőzően, talán a 90-es évek közepe felé létezett Spanyolországban egy asjátos találmány, amit ők "Teletipo"-nak neveztek. Valami olyasmit tudott, hogy a hagyományos tv-hez csatlakoztatva kommunikálni lehetett (azaz különböző jeleket, parancsokat küldeni) a műsorral. Máig nem tudom, hogy mire volt jó pontosan, de annak idején nagyon felkapott volt a spanyol tv-ben, azzal a szlogennel hirdették, hogy "Teletipo -- La televisión interactiva"; egy kis lapos készülék volt, amit meg lehetett vásárolni. Sajnos az interneten nem találtam róla semmit (csak a géptávíróról vannak találatok, amelyet ugyanez a szó jelöl).

13 lcsaszar 2015. április 2. 10:04

De a csúcs, amit egy mai gyerek el sem tud képzelni: 10-15 évet kellett várni arra, hogy bekössék a telefont. Ha valakinek volt összeköttetése magasabb politikai körökben, akkor ez pár évre rövidült. Lakáscserénél komoly értéknövelő tényező volt a "telefonos lakás". Persze ma már a lakáscsere fogalmát is magyarázni kell: akkoriban a kerületi tanács osztogatta a bárlakásokat ingyen, de "rászorultsági" alapon, persze dúlt a korrupció. Eladni nem lehetett, de létezett a "minőségi csere" fogalma (kisebből nagyobba, más környékre, stb) az értékkülönbözet rendezésével.

14 Untermensch4 2015. április 2. 10:18

@lcsaszar: ez jó. Tedd hozzá hogy a telefonhálózat minősége olyan "jó" volt hogy ha egy nap 4-5 helyen volt elintézni valód gyorsabb volt személyesen menni mint a telefonnal erőlködni.

15 Sultanus Constantinus 2015. április 2. 10:22

Rosszul emlékeztem, Telepico (Telepick) volt a készülék neve, ezért nem találtam. Itt van egy hirdetés is róla:

vimeo.com/3632044

Még nyomtató is volt benne, amivel ki lehetett nyomtatni a műsor álltal küldött információt (pl. recepteket).

es.wikipedia.org/wiki/Telepick

Mindössze két évig (1993-94 között) használták, aztán megbukott a vállalkozás, mert nem kellett az embereknek a készülék.

16 aphelion 2016. október 21. 14:41

Felkészül: elemlámpa, GPS készülék, audio jack...további indulók: távirányító, garázsnyitó, plasztikkártya, ...;)

17 Untermensch4 2016. október 21. 18:53

@aphelion: Az elemlámpa miért? Kisebb teljesítményűeknél okés hogy telefon és sok egyéb leválthatja de nem mindet.

18 El Vaquero 2016. október 23. 06:46

@aphelion: azért ezeket ismerik a mai fiatalok. Az elemlámpát telefonról, meg filmekből ha más nem, GPS-t közlekedésben még látni szép számmal. Audio jack dugóbemenet (hú, ezt hogy kéne az AkH. szerint írni) is van még mindenen (az idei év őrülete, hogy a legújabb csúcs, okostelefonokról kezdik lehagyni). Távirányító szintén, a fiatalok hiába neteznek, azért a háztartásokban még mindig van legalább egy tévé, amit már évek óta nem is lehet távirányító nélkül kezelni, legfeljebb csak bekapcsolni. A garázsnyitóról nem tudok nyilatkozni, de a plasztik kártya meg megint nem lehet ismeretlen a legfiatalabbaknak sem, okmányok, hitel/bankkártya, stb..

19 Untermensch4 2016. október 23. 07:59

@El Vaquero: "Audio jack dugóbemenet (hú, ezt hogy kéne az AkH. szerint írni)"

kisdzsek :)

20 szigetva 2016. október 23. 10:47

@El Vaquero: Nem vetted észre az első szavát aphelionnak?

21 Untermensch4 2016. október 23. 10:51

@szigetva: Az elemlámpának a felkészülése sem értelmezhető igazán. Nincs olyan a láthatáron sem ami kiválthatná. Vagy ha van akkor én nem látom ennyi fénynél... :)

22 szigetva 2016. október 23. 10:57

@Untermensch4: Jaj, de komolyan veszitek ezt ☺ Attól függ, hogy elemlámpának nevezzük-e az egyéb funkciójú kütyün levő világítást. Az „igazi” elemlámpa másra nem is használható (talán még nehezéknek).

23 Irgun Baklav 2016. október 23. 12:39

@szigetva: A fene tudja, azért én barlangászásnál pl. nem hagyatkoznék az okostelefon elemlámpa-funkciójára, annak elégtelen fényereje, nehzkes használata miatt. (De az kétségtelen, hogy egy-egy otthoni áramszünet miatt nem kell előkaparni egy igazi elemlámpát, arra jó a telcsi is.)

24 Untermensch4 2016. október 23. 18:57

@szigetva: Az elemlámpa mint célszerszám/eszköz ad egy bizonyos fényerőt (és megbízhatóságot/robosztusságot), egy univerzális eszköz amiben van elemlámpa funkció is, kevésbé. A led-korszak az elemlámpának sem dőltötte ki a zászlórúdját. A floppy és a vhs-kazetta esetében egyértelmű hogy a technikai szintlépés miatt nincs esélyük. Ha mondjuk 1980-ban vki olvasta az IPM-ben hogy új találmány a CD-lemez, az elképzelhette hogy ez a magnókazetta, bakelitlemez, vhs és egyéb szalagos izék végét jelentheti a jövőben. Az elemlámpához képest ilyen fenyegetést jelentő új találmányról nem tudok.

Esetleg a google-szemüveg(? ha így híjják)+ultrahangos-letapogató-funkció egybeépítve, de ez is gyanús hogy monokróm képet ad...

" Az „igazi” elemlámpa másra nem is használható (talán még nehezéknek)." :)

Mellékszál de nem minősül közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek (legalábbis jogilag eladható ez az álláspont), így véletlenül önvédelemre is jó lehet... :)

25 nadivereb 2016. október 24. 08:03

@szigetva: a mobilon levő zseblámpa-app egész pontosan addig használható, amíg a telefon aksija tart - az meg az okostelefon esetében nem sok. Kempingezéshez, többnapos túrához, tartós áramszünet esetére vagy eleve áram nélküli helyen nem praktikus. Plusz a telefont nem lehet szájba venni vagy fejre szíjazni, hogy az ember mindkét keze felszabaduljon (bár ez akár változhat is a jövőben), úgyhogy pl. autószereléshez vagy éjszakai munkához nem jó.

26 szigetva 2016. október 24. 09:42

@nadivereb: Ti komolyan hülyének néztek?

27 nadivereb 2016. október 24. 14:39

@szigetva: Nem, csak éppen (én speciel) azt állítom, hogy a zseblámpa mint eszköz belátható időn belül nem fog eltűnni, és így aztán nem való aphelion listájába.

28 Untermensch4 2016. október 24. 16:20

@szigetva: " Ti komolyan hülyének néztek?" Én éppen ellenkezően, arra számítok hogy vmit nem vettem észre de egy meggyőző érv mentén pótolhatom ezt a hiányosságomat. +27.hsz.

29 El Vaquero 2016. október 24. 18:52

@nadivereb: én meg leírtam, hogy a többi sem igaz. Bár lehet én értettem félre valamit, és nem gondolta komolyan.

30 aphelion 2016. október 25. 12:52

Hűh most látom micsoda komoly vitát indítottam itt be XD

@El Vaquero: Nem a jelenre vonatkozva írtam, hanem spekulációként a talán nem túl távoli jövőre. As in, "felkészül", "további indulók"...

elemlámpa: Az jogos, hogy a fejlámpa valószínűleg here to stay, meg a gépészetben, közlekedésben, rendfenntartásban stb használatos ilyen-olyan lámpák, amik adott esetben speciel elemről is működhetnek. Szóval pontosítok, konkrétan a háztartásbeli, elemről működő, sötétben matatáshoz használatos világító cuccra gondoltam. Erre e: www.google.com/search?q=flashlight&tbm=isch

31 Untermensch4 2016. október 25. 18:05

@aphelion: "háztartásbeli" ... Az ér ha nem mindig tartják a házban?

www.google.hu/search?q=flashlight&tbm=is...=keychain+flashlight

32 aphelion 2016. október 27. 11:44

@Untermensch4: Talán, de majd a holnapi gyerekek megmondják ;)

Információ
X