nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szamojéd erkölcsök a magyar ugaron

Minden idők legnagyobb magyar publicistája, az olykor verselgető Ady Endre 1902 januárjában szamojéd erkölcsűnek nevezte szeretett magyar népét. Vajon miért? És milyenek azok a szamojéd erkölcsök?

zegernyei | 2021. december 20.
|  

Erkölcseink egyre csak romlanak és züllenek. Látta ezt már Cicero is majd kétezer évvel ezelőtt, mikor Catilina elleni beszédében így kiáltott fel: O tempora, o mores!, vagyis Micsoda idők, micsoda erkölcsök! (És ezt a mondását még két másik beszédében is elsütötte.) Cicero a burkolt hatalomvágy, az ármány és összeesküvés, a politikai morál züllése ellen szólalt fel. Ady Endre viszont szokása szerint a posványban dagonyázó magyar politikai elitet ostorozta Menjünk vissza Ázsiába című írásában (Nagyváradi Napló, 1902. január 31.) A felütés elég erős:

Szeretett úri véreim: a serleg tele. Nincs már itt nekünk semmi keresnivalónk: gyerünk vissza Ázsiába!… Egy kis helyet talán kapunk, persze lehetőleg távol még az ázsiai kultúrára hajlandó népektől is.

 A folytatás nem kevésbé:

E dicső, gazdag történelmű úri népségtől lakott ország tegnap szerencsésen elérte a legbalkánibb nívót. Az a gyalázatosságában is mulattató komédia, mely ez ország keserves parlamentjében tegnap lefolyt, bele fog kerülni a történelembe. […] Szeretett úri véreim, Ázsia ordított fel tegnap bennetek. A nosztalgia, a nomád, baromi ember méla vágyakozása rohamba tört ki.

Mi történt „ez ország keserves parlamentjében”? A Pesti Napló január 30-án ezt írta:

 Ady Endre levonta a következtetést, nincs helyünk Európában, ki fognak minket innen kergetni:

Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.

A jóslat mostanában kezd beteljesedni. Minket itt és most azonban nem a közelgő kiűzetésünk érdekel, hanem a cikkben említett szamojéd erkölcsök. A korabeli magyar sajtóban a lenézéssel tárgyalt távoli és egzotikus népekkel kapcsolatban gyakran olvasható a „szokásaik és erkölcseik” fordulat. Szerepel a szamojédokkal kapcsolatban is. Ezeket az erkölcsöket azonban nem részletezik. Nem emlegetik az arktikus népek azon szokását sem, hogy a házigazda a vendégnek fölajánlja lányát vagy feleségét.

Látogatás egy szamojéd (nyenyec) sátorban
Látogatás egy szamojéd (nyenyec) sátorban
(Forrás: Cornelis de Bruijn: Reizen over Moskovie, door Persie en Indie. Aszterdam, 1711.)

Vajon mit jelentett Ady Endre számára a szamojéd erkölcs, és hol olvashatott róla? 1901-ben a Magyar könyvtár 213. köteteként jelent meg a Multatuli álnéven író Eduard Douwes Dekker holland szerző Szaidzsa és egyéb elbeszélések című könyve. Erkölcsös és erkölcstelen című tanmeséje szerint egyszer egy szamojéd ember szakított népe azon szokásával, hogy egész testét avas olajjal kenje be. Ezért a bölcsek erkölcstelennek kiáltották ki. Hiába volt jó vadász, hiába ejtett el mindenkinél több tengeri kutyát [fókát], végül éppen egy tengeri kutya csontjával verték el. Ezt a történetet Multatuli könyvének megjelenése (és Ady Endre írása) után több magyar újság is közölte (Népszava, 1907. december 8.; Kecskeméti Újság, 1910. június 12.; Pesti Napló 1914. február 13.; Tükör, 1919. június 8.).

Szamojéd erkölcsök a magyar ugaron
Forrás: Népszava, 1907. december 8.

A történet a konzervatív kátrányba ragadt bölcsek és az új idők új illatszereivel betörő fiatalember konfliktusáról szól. Az újító gondolatok elleni nagyon hasonló eljárást jegyzett fel 1100 évvel ezelőtt Ibn Fadlán a türköknél:

Szamojéd erkölcsök a magyar ugaron
Forrás: Ibn Fadlán: Beszámoló a volgai bolgárok földjén tett utazásáról. Budapest, 2007: 64.

Úgy tűnik, az értelmiségellenesség nem a mai populista politikusok találmánya. A szamojéd eljárás azért valamivel humánusabb volt, mint a türk.

Ez az írás az Információs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Tématerületi Kiválósági Program: Magyarország és a Kelet kapcsolatának régészeti kutatása (Keleti Örökségünk PPKE Interdiszciplináris Történeti és Régészeti Kutatócsoport TUDFO/51757-1/2019-2022/ITM) projekt keretében készült.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
15 Buxoro 2022. január 22. 11:27

@zegernyei: Tényleg, erről az ügyről lehet valamit tudni? Vajon a hatóság elhajtotta a búsba, hogy tessék kevesebbet inni?

14 zegernyei 2022. január 14. 16:27

gekovacsistvan: Nyomatékos kérésünk ellenére változatlanul irogat nekünk az ajánlott sorrend megtartása nélkül. Mégegyszer:

1. visszavonja a feljelentését,

2. bocsánatot kér.

Amíg ezekkel nem végez, a kommentjeit töröljük

10 mederi 2021. december 28. 11:53

@Fülig James: 9

"Ady Endre 1902 januárjában szamojéd erkölcsűnek nevezte szeretett magyar népét. Vajon miért?" (cikk)

Ady Endre szerint szamojéd erkölcsű, de valóban az övé az ilyen bélyeggel ellátott nép?....

Hogy miért, azt ecsetelte, de amit írt, az "kicsit a levegőben lóg" szerintem, amire ki is tértem...

"Ady Endre viszont szokása szerint a posványban dagonyázó magyar politikai elitet ostorozta", a cikk szerint, ami egyrészt igaz is..

Ja, és ugyanakkor persze cinikusan úri véreinek is nevezte a politikusokat.. :) Mi ez, ha nem mű önostorozás (szerintem), vagy nem éppen stabil (erkölcsös?) gondolkozásra vall? Az újságírás alapjait nyilván jól tudta, és alkalmazta, gondolom, nagyon sikeresen.. :)

Szerintem a magyar nép, ha szamojéd erkölcsű, akkor csupán praktikus erkölcsű (mint a szamojéd is), és mint minden más nép, aki szeretné túlélni az aktuális politikai vonulatokat.. Ez viszont mint írtam is, az én (nyilván bírálható) véleményem..

9 Fülig James 2021. december 27. 14:11

@mederi:

Nagyon érdekes amit írtál. Esetleg megfogalmaznád, mit értesz a "magyar nép erkölcse" alatt? Amit írtál egy kicsit a levegőben lóg így.

8 mederi 2021. december 25. 22:15

Kellemes Ünnepeket és békés Új Évet mindenkinek!

youtu.be/ug8t1VoKUyc

7 mederi 2021. december 24. 09:19

@cikk:

Ady Endre írói, költői tehetsége kétségtelen, de hogy az ő "úri" erkölcse nem volt azonos "magyar népe" erkölcsével, azt szerzett betegsége is "fémjelezte".. A parlamenti képviselők ha nép által választottak is, semmi esetre sem azonosak magával a néppel.. Ezen okok miatt sem lehet jogos Ady bírálata és "ledegradálása" a magyar népet illetően..

Az idézetek a szamojéd erkölcsökről, egyenesen elárulják magukat, mert valójában nem a testüket, hanem a ruházatukat kenték be olajjal, ami puhábbá és viselhetőbbé tette a bőrből készült öltözéket. Ennek a mai változata bármely ruhaöblítő szer. Hogy miért lett avas olajjá a holland szerző írásában az egész testet beborítandó "testápoló", azt csak ő tudná megmondani.. A Pesti Napló pedig miért tett rá még egy lapáttal, hogyan lett az olajból kátrány, hát, az szintén örök kérdés marad.. :)

Az asszonyok lányok "kölcsönbe adása" egy olyan társadalomban, ahol nagyon kicsi a népsűrűség, csak ritkán találkoznak egymással a rokonok és ismerősök, célszerűen biztosítani a vérfertőzés elkerülését (minél távolabbi rokonok legyenek a gyermekek szülei), praktikusan kell megoldani. A szamojédok is ezt tették. Ennek az erkölcsökhöz semmi köze nincs, számomra ez nyilván való.

A távoli, ismeretlen népek megítélése rendszerint rossz indulatú (vagy csak annak látszik?!).. Vajon a nyugati civilizációkban élők viselkedését bármilyen szempontból, mint pl. Ady Endréét, hogyan minősítené egy valamikori szamojéd?.. :)

2 zegernyei 2021. december 21. 12:31

gekovacsistvan: A főszerkesztő világosan megkérte, hogy a továbbiakban kerülje a nyest.hu kommentálását. Amennyiben tájékoztat minket arról, hogy feljelentését visszavonta, valamint bocsánatot kér a feljelentett szerzőtől, megfontoljuk, hogy ismét kommentelhessen nálunk.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X