nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Horrorrap az északi fény hazájából

Horrorsztorik rappelve egy távoli kis nyelven, amelyet csak 300 ember ért. A siker mégis garantált. Mi a titka Amoc népszerűségének?

Leijailla | 2015. augusztus 21.
|  

A kisebbségi közösségekben egyre többen ismerik fel, hogy a könnyűzene utat nyithat a fiatalok felé. A hagyományok őrzése mellett fontos, hogy a nyelv élő legyen, és hétköznapi, modern műfajokban is megjelenhessen. Finnországban a jelnyelven rappelő Signmark mellett egy másik kisebbség is felismerte a rapben rejlő lehetőségeket. A számiknak már eddig is voltak rappereik, de ezek az énekesek az északi számi nyelvet használják, amely a számik lingua francája. Korábban senkinek nem fordult meg a fejében, hogy a mára már alig 300 beszélővel rendelkező inari számi nyelvjárásban rappeljen. Aztán jött Amoc.

Amoc hazája
Amoc hazája
(Forrás: Wikimedia Commons / Sovintovaara / CC BY-SA 3.0)

Rénvéres horrorcore

Az Amoc művésznév az Aanaar master of ceremony (Aanaar Inari városának inari számi neve), vagyis aanaari ceremóniamester. A rapper szerint neve mindent kifejez: megmutatja, honnan jött, milyen stílusban és milyen nyelven énekel. A fiatal rapper, polgári nevén Mikkâl Antti Morottaja, a hip-hop horrorcore alműfajának képviselője. A horrorcore vagy horrorrap lényege, hogy a számok a lírai betétek mellett horrorelemeket tartalmaznak, és gyakran okkult vagy természetfeletti témákat dolgoznak fel. Amoc dalaiban a történetek fiktívek, tartalmukban nem kötődnek az inari számi kultúrához. Az énekes nem is a mondanivalót tartja fontosnak, hanem a hangzásvilágot. A dalok között vannak epikusabbak is, amelyek egy történetet mesélnek el. Például az egyik egy arany fejszéről szól, egy másik pedig arról, hogyan verekszi ki magát a főhős a pokolból.

Amoc egy koncerten
Amoc egy koncerten
(Forrás: Wikimedia Commons / Eino81 / CC BY-SA 3.0)

A rapper egyébként nem az első a családjában, aki tenni szeretne valamit az inari számi nyelvjárás megőrzése érdekében. Apja, Matti Morottaja az inari számi nyelvi fészek, a Kielâpiervâl megalapítója, a számi parlament tagja és tanárként és íróként is sokat tesz a közösség érdekében. Amoc testvére, Petter Morottaja, szintén író és tanár, többek között a Helsinki Egyetemen tanít inari számit. Amoc gyerekkorában és tinédzserként kortársai közül csak a testvérével tudott inari számiul beszélgetni, mert akkoriban a nyelvet fiatalok nem nagyon beszélték. Amoc apjának és az általa az új-zélandi maori mintára létrehozott nyelvi fészeknek köszönhető, hogy a következő generációkban már vannak gyerekek, akik elsajátítják a nyelvet. Sőt, a nyelvi fészekbe járó gyerekek szülei is elkezdtek inari számiul tanulni. Az 1950-60-as években az iskolában tilos volt használni az inari számit, ha a gyerekek mégis megszólaltak az anyanyelvükön, megbüntették őket. A  traumatikus élmények hatására az akkori fiatalok generációja nem adta tovább a nyelvet a gyerekeinek.

Amoc 1997 óta van a pályán, eleinte csak finnül rappelt, később azonban áttért az inari számira. Ez az átmenet azonban egyáltalán nem volt könnyű, mert míg a finn nyelvben már kialakult a rapzene szakszókincse, az inari számiban sokszor még a modern városi élet jelenségeinek megnevezésére sincsenek kifejezések, a sajátos rapterminusokról már nem is beszélve. Amoc gyerekkora óta használta az inari számit a családjával való kommunikációban, de azzal, hogy rappelésre adta a fejét, az inari számi rap szakszókincsének kialakítását is magára vállalta. Áthidaló megoldásként sok szót kölcsönöz az angolból, illetve olyan szavakat használ, amelyeket az apja talált ki. Ilyen például a larmateijee szó, amely riasztót jelent. Amoc sokszor ki is kéri apja véleményét, és előfordul, hogy a rímeket együtt találják ki.

Rajongói között sok olyan is van, aki nem tagja az inari számi közösségnek és nem is beszéli a nyelvet. Ezért Amoc hangsúlyozza, hogy dalainak nincsen komoly üzenetük, mivel a közönség nagy része úgysem értené meg, akármilyen filozofikus szövegeket írna. Érdekes, hogy a nyelvi akadályok ellenére Amoc rajongótábora egyre nő, a finnországi lappföldi fellépések mellett számos külföldi koncertje is volt már.


Hogy kezdődött az Amoc-futás?

Amoc küldetésnek tekinti az inari számi rapet. Míg mások társadalomkritikával töltik meg a dalszövegeket, az ő célja ennél általánosabb, szeretné megmutatni, hogy a számi nyelvet sem csak joikaéneklésre lehet használni, a modern könnyűzenei világban is megállja a helyét. Amoc nincs egyedül ezzel a törekvésével, a szintén finnországi, jelnyelven rappelő Signmark szintén egy kisebbségi nyelv ismertségét és presztízsét kívánta növelni azzal, hogy a hip-hop zenébe behozta azt. (Bár az is igaz, hogy Signmark általában nem az anyanyelvén, a finn jelnyelven alkot, hanem az amerikai jelnyelvet használja, hogy nagyobb közösséghez eljuthassanak a dalai.) Érdekesség, hogy Amoc és Signmark 2015 júliusában a svédországi Adam Tenstával együtt közös koncertet adtak az inari ünnepi heteken.

Az inari számi rap kialakulása csaknem a véletlennek köszönhető. Amoc már 13 éves kora óta rappelt, de dalait finnül írta. Egyszer, mikor épp dalszöveget írtak a zenekarban, felmerült az ötlet, hogy legyen benne egy-két versszak inari számiul. Aztán a versszakból egész dal, majd dalok sora lett. Az első album 2007. február 6-án, a számi nemzeti ünnepen jelent meg. Utána már gyorsan jött a siker, és érdekes módon nem az inari számi közösség kapta fel leginkább az énekest, hanem a Norvégiában élő számik. Amoc nagy meglepetésére az első néhány koncert után a közönség kívülről fújta a dalait.

A következő videón Amoc egyik első slágerét, a Šaali című dalt hallgathatjuk meg.

Az albumon nemcsak Amoc énekel, egy szám erejéig csatlakozott hozzá a szintén híres számi előadó, a joikaénekes Wimme is, illetve az inari számiul rappelő Ružžen. Amoc jelenleg nem számi rapperekkel énekel együtt, többek között a finn származású, de Lappföldön élő Ezkimoval és a Guerra Norte zenekarral.

Az első album olyan sikeres volt, hogy Amocot 2007-ben Európában megválasztották az év fiataljává. Amoc küldetésként tekint a munkájára, és egyáltalán nem szállt a fejébe a dicsőség a gyors siker miatt. Agresszív és dinamikus szövegeivel ellentétben nyugodt és nagyon szerény ember, aki fontosnak tartja, hogy az inari számit az élet minél több területén használják, illetve hogy az emberek a zenéje révén megismerhessék ezt a kis nyelvi közösséget. A következő album 2015-ben várható, a legújabb számokat már játsszák a koncerteken.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2015. augusztus 24. 14:51

Meghallgattam más számait is. Úgy hangzik, mintha spanyol halandzsa lenne. :) Bár lehet, hogy csak azért, mert a rap miatt úgy hangsúlyoz.

Információ
X