nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Terjeszkedés
Őshonosnak ismerik el a vepszéket a Vologdai területen is

Karélia és a Leningrádi terület után a Vologdai területen is őshonosnak ismerhetik el a vepszéket.

Fejes László | 2011. június 29.
|  

A vepszék három nagy csoportra oszlanak: északira, középsőre és délire. Az északiak a Karjalai Köztársaság területén élnek, a középső és a déli csoport lakhelyét a Leningrádi és a Vologdai terület határa szeli ketté.

Az oroszországi Őshonos népek egységes jegyzékében a vepszék csak mint Karjala és a Leningrádi körzet őshonos lakói szerepeltek. Most az Oroszországi Föderáció Regionális Fejlesztési Minisztériuma azt javasolja, hogy a listát módosítsák, és a vepszék a Vologdai terület őslakói között is szerepeljenek.

A 2002-es népszámlálás szerint mintegy nyolcezren vallották magukat vepszének, közülük ötezren Karjalában, kétezren a Leningrádi területen, körülbelül négyszázan pedig a Vologdai területen élnek. A 2010-es népszámlálás adatai még nem ismeretesek.

Arról sajnos nincs hír, hogy a magukat vepszének vallók közül hányan is beszélnének vepszéül. (Egyes pletykák szerint maga Vlagyimir Putyin, a föderáció korábbi elnöke, jelenlegi miniszterelnöke is vepsze származású.) Az sem világos, hogy a vepszék számára pontosan milyen előnyökkel jár, ha felkerülnek a listára.

Forrás

Вепсы "захватят" Вологодскую область
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X