nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A hazám a szerelmem
Nemzeti öntudat és flashmob

Dalos flashmob várható vasárnap a Bazilika előtt – bárki részesévé válhat, ha nem fél hallatni a hangját.

Rénhírek | 2014. július 3.
|  

Észtországban július 4. és 6. között rendezik meg – immáron 26. alkalommal – a Dalos- és táncünnepet, amely 145 éve az észtek együvé tartozásának egyik legfontosabb megnyilvánulási formája, és a lett ill. litván dalosünnepekkel együtt 2003 óta szerepel a UNESCO szellemi kulturális örökség-listáján. Az idei alkalom Az idő érintése. Az érintés ideje címet viseli.

Nemzeti öntudat és flashmob
Forrás: Eesti Instituut / Kaur Virunurm

1869-ben azért alapították meg a német mintájú Dalosünnepet, hogy közös éneklésre hívják össze Észtország minden jelentős kórusát. A Dalosünnep mindig is a nemzeti öntudat kifejezésére szolgált, amit az énekesek népviselete még inkább kihangsúlyozott. A politikailag kényes időkben a nemegyszer több tízezer fő alkotta egyesült kórus az úgynevezett Dalosmezőre csábította az észt nemzet csaknem egyharmadát.

Budapesten július 6-án, 19 órakor, a Szent István Bazilika előtti téren megrendezett látványos szabadtéri villámakcióval szeretnénk felhívni az utca népének figyelmét az észt kultúra és hagyomány e megkerülhetetlen elemére. Ehhez keresnek jelentkezőket. A zene mindenkié, vagyis nem kell profi kórusénekesnek lenni. Jelentkezni folyamatosan lehet a budapest@einst.ee címen.

Az előadandó darab (Lydia Koidula: Mu isamaa on minu arm A hazám a szerelmem) több szempontból is szimbolikus az észt Dalosünnepek történetében. A régebbi változata, amelyet énekelni fogunk (zene: Aleksander Kunileid) már az első Dalosünnepen, 1869-ben is felcsendült. A dal második változata, melyet Gustav Ernesaks karmester, a Dalosünnepek meghatározó alakja írt 1944-ben, a szovjet elnyomás alatt az észt identitás egyik kifejezőeszközévé vált, hiszen az észtek ezt énekelték a betiltott nemzeti himnusz helyett, és napjainkban is minden alkalommal felcsendül a Dalosünnep záróakkordjaként, melynek időpontja egybeesik a budapesti flashmob időpontjával.

A résztvevőknek elküldik a kottákat és a felénekelt szólamok felvételeit, amelyek alapján ki-ki önállóan meg tudja tanulni az előadandó dalt.

Szombaton, július 5-én 19 órakor próbát tartanak a Jurányi Házban (1027 Budapest, Jurányi u. 1., a Széna térhez közel). Találkozó 18:55-kor találkozunk az épület előtt. Aki részt tud venni a próbán, kérjük jelezze a budapest@einst.ee címen.

A próbán való részvétel nem előfeltétele a vasárnapi éneklésnek!

A projekt művészeti vezetője Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus karnagya.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X