nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem beszélhetett karjalaiul a képviselő

Törvények sorát szegték meg, amikor megakadályozták, hogy a karjalai parlament egyetlen finnségi anyanyelvű képviselője saját nyelvén beszéljen.

Fejes László | 2011. november 3.
|  

 

A Karjalai kongresszus a karjalában élő karjalaiak, vepszék és finnek nemzeti mozgalma, melynek célja, hogy a nemzetiségek gyakorlati érdekvédelmét biztosítsa, az erdőket és földeket az őslakosság tulajdonába jutassa azokon a területeken, ahol arányuk meghaladja a 30%-ot, visszaállíttassa a finnségi földrajzi neveket és egyéb módokon képviselje a Karjalában élő finnségi népek érdekeit.

A karjalai parlament vezetése megtiltotta Anatolij Grigorjevnek, a Karjalai kongresszus vezetőjének, hogy a finnországi vendégekkel karjalaiul beszéljen. Grigorjev nyílt levélben fordult Andrej Nyelidovhoz, a Karjalai Köztársaság fejéhez.

Mint Grigorjev leírja, szeptember 20-án a finn és a karjalai parlament képviselői közötti találkozón kezdetben a karjalai fél oroszul, a finn fél finnül beszélt, közöttük tolmács közvetített. Már egy órája is folyt a társalgás, amikor Grigorjev szót kapott. Anyanyelvén, karjalaiul kezdett beszélni, de egy perc után a karjalai parlament elnöke, illetve helyettese félbeszakították.

Mint Grigorjev leírja, a Karjalai Köztársaság alkotmánya kimondja, hogy biztosítani kell a karjalai, a vepsze és a finn nyelv szabad fejlődését és használatát. A képviselő félbeszakítása mind a szövetségi, mind a karjalai alkotmányt sérti, emellett szemben áll a képviselői státuszt szabályozó karjalai törvényekkel is.

A karjalai és a finn igen közel álló nyelvek, kölcsönösen érthetőek (legalábbis a karjalai bizonyos nyelvjárásaival), a hivatalos megbeszélés után szabadon társalgott Ansi Joutsenlahti finn képviselővel.

Grigorjev a karjalai parlament egyetlen olyan képviselője, aki beszéli legalább az egyik helyi finnségi nyelvet – még a parlament nemzetiségi ügyekkel foglalkozó bizottságában sincs senki, aki karjalaiul, vepszéül vagy finnül beszélne.

.

.

.

.

Forrás

Лидеру "Карельского конгресса" запретили говорить по-карельски

Карельский конгресс

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X