nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megtalálták az udmurt címer eredetijét?

Ezer éves lenne az alig két évtizede megalkotott udmurt címer? Kétségtelenül misztikusan hangzik, de a valóság egyszerűbb. Rejtély azonban így is akad.

Fejes László | 2012. augusztus 2.
|  

A glazovi tanárképző főiskola történelem szakos hallgatói ásatási gyakorlaton vettek részt Udmurtia Jari járásában. Az Ucskakarnak nevezett egykori földvár területén végzett feltárások során több más lelet mellett egy különösen érdekesre, egy embermadárnak nevezett figurára bukkantak.

Az embermadár
Az embermadár
(Forrás: myudm.ru)

A lelet különlegessége, hogy a ugyanazt a mitológiai alakot ábrázolja, amelyet az udmurt címer is. Persze szó sincs misztikus rejtélyről, az udmurt címer megalkotásához más hasonló leletek adták a kiindulópontot: ez a lelet a permi állatstílus jellegzetes darabjai közé tartozik. Igaz, ezek közül is az egyik legközelebb áll a címerben látható alakhoz. A szakertők szerint a legendás hőst, Dondit ábrázolhatja, aki a mítoszok szerint halála után hattyúvá vált.

Udmurtia címere egy tízrubeles hátoldalán
Udmurtia címere egy tízrubeles hátoldalán
(Forrás: Wikimedia Commons / Банк России)

A 10. században a Csepca (udmurtul Csupcsi) folyó mentén fontos kereskedelmi út húzódott, ennek védelméül szolgáltak a folyó melletti magaslatokon emelt földvárak. Az itt talált tárgyak részben kereskedelem útján kerültek ide, ugyanakkor a helyben is jelentős volt a kézművesség. A bronztárgyak mellett előkerültek másfajta ékszerek is, így például egy karneolból készült gyöngy is. Ennél még érdekesebb egy őskori lelet, egy kőből készült nyílhegy. Egyelőre rejtély, hogyan kerülhetett egy középkori erődítménybe.

A földvár körülbelül háromszáz évig állhatott fenn, majd a novgorodiak folyamatos támadásai miatt a lakosság kénytelen volt feladni, elvándorolni. A feltárások az 1930-as években kezdődtek, a glazovi diákok második éve dolgoznak ezen a helyszínen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X