nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csinálj traktort, ne háborúzz!
Leningrádi kovbojok lejönni a filmvászonról

Olyan rossz volt a világ legrosszabb bandája, hogy inkább elmentek Amerikába szerencsét próbálni, mondván: ott még lehetnek sikeresek. Így indult el a Leningrad Cowboys filmes karrierje. A világhírű finn zenekarokat bemutató sorozatunk második része következik.

Sunnuntaiset Lapset | 2013. február 3.
|  

Valahol a szibériai tundrán egy pajtában a világ legrosszabb zenekara, a Leningrad Cowboys játssza nehezen befogadható muzsikáját. Pár méterrel arrébb a földön gyakorlás közben megfagyott basszusgitárosuk fekszik.  Semmi szokatlan eddig, végül is egy Aki Kaurismäki-film nyitójelenetében vagyunk.

–  Ez szar.

–  Mennyire? –  kérdezi a faarcú orosz zeneiparost Vlagyimir, a nercbundás menedzser.

–  Eladhatatlan. Menjetek Amerikába! Ott bármilyen szart lenyelnek.

A zenekar sajátos identitászavarban küzd: bár rengeteg jellemzőjük orosz (mint a nevük, a menedzser neve, a dalaik stb.), ennek ellenére a filmben nem csak hogy finnül beszélnek, de a környezet is jól felismerhetően finn. Az alábbi jelenetben, ahol sajátos módszereket követve tanulnak angolul, finn–angol társalgási szótárt tartanak a kezükben.

Kaurismäki 1989-es Leningrad Cowboys go America (Leningrad Cowboys menni Amerika) című filmje elkíséri a zenekart és sikerorientált menedzserüket (akit egyébként a rendező legfoglalkoztatottabb színésze, Matti Pellonpää játszik) New Yorkba, ahol egy újabb jóakaró a nyolc sajátos elképzelés szerint öltözködő zenészt tovább küldi Mexikóba, hogy játsszanak az unokatestvére esküvőjén (nyilván nagyon szereti ezt az unokatestvért). A hosszú úton a zenekar több koncertet is ad, és mesterien alkalmazkodik az éppen adott hely zenei ízléséhez, így végül az esküvői buli után Mexikóban maradnak, és még az áhított siker is megtalálja őket. 

Aki Kaurismäki világhírű finn filmrendező munkáit sajátos hangulat jellemzi, mely a tragédia, a humor és az irónia sajátos keveréke. Mies vailla menneisyyttä (A múltnélküli ember) című filmjét Oscarra is jelölték. Ezen kívül rengeteg díjjal büszkélkedhet, hiszen nemcsak sikeres, de rendkívül termékeny rendező is, bátyjának, Mika Kaurismäkinek az alkotásaival az 1980-as évek óta kiteszik a teljes finn filmtermés ötödét .

Igen ám, de mi ebben a sorozatban nemzetközi sikereket elért finn zenekarokat mutatunk be, jogos lenne hát a kérdés, hogy mi köze van a filmbéli leningrádi kovbojoknak a nemzetközi sikerhez és egyáltalán, a valósághoz. A történet valahol 1986-ban kezdődik, amikor a finn pop-punk zenekar, a Sleepy Sleepers tagjai egy kocsmai viccelődés alkalmával kitalálták, hogy megalapítják a Leningrad Cowboyst, ami amolyan paródiazenekar lenne, és rögtön fel is kérték Aki Kaurismäkit, hogy rendezze meg első videóklipjüket. A rendező igent mondott, de klip helyett inkább három rövidfilmet rendezett a zenekar szereplésével, majd jött a már emlegetett Leningrad Cowboys go America című, amelyet 2010-ben az Empire magazin a világ száz legjobb filmje közé, a 88. helyre sorolt. Kaurismäki még két filmet rendezett a zenekar főszereplésével, az 1994-es Leningrad Cowboys Meet Mosest és szintén ebben az évben a Total Blalaika Show címűt, ami tulajdonképpen egy koncertfelvétel, melyen a zenekar a teljes Alekszandrov-kórussal játszik. A koncertet 1993 júniusában tartották Helsinkiben, a Szenátus téren nagyjából 70 ezer fős tömeg előtt.

Az első film után a zenekar életre kelt: lemezt készített és elkezdett koncertezni. A koncepció a külsőségek tekintetében maradt a régi, tehát a nyilvánvalóan parókával megoldott kacsafrizura, a túl hosszú hegyes orrú cipő és az egységes fellépőruha. Saját zenét nem írtak, inkább ismert rock-n-roll-slágereket dolgoztak fel és adtak elő rengeteg humorral és meglepő ötletekkel. Az egyik leghíresebb fellépésük 1994-ben, az MTV Music Awards díjátadón volt New Yorkban, ahol az Alekszandrov-kórus 70 tagjának kíséretében a Lynyrd Skynyrd Sweet Home Alabama című slágerét adták elő. 

A Total Balalaika Show környékén a zenekar nem akármilyen szponzort talált magának: a Nokiát. A zenekar logójával limitált szériás mobiltelefon is készült, de ezen kívül lehetett kapni Leningrad Cowboys képregényt, sört, vodkát, sötétben világító pólót, fülbevalót, sőt 2003-ig Helsinkiben működött egy róluk elnevezett étterem is. A zenekar összetétele a megalakulás óta többször változott, jelenleg tizenegy zenész és két Leningrad Lady (táncosok, díszek, hangulatfokozók) alkotja. 

A feldolgozások mellett két albumnyi saját dalt is kitermeltek már, az első a 2000-ben kiadott Terzo Mondo című, illetve a legújabb, a 2011-es Buena Vodka Social Club

Leningrádi kovbojok lejönni a filmvászonról
Forrás: Facebook/Dirk Behlau

A zenekar jelenleg nem koncertezik, karácsonyra megjelenő új lemezükön dolgoznak. Addig is, amíg újra színpadra lépnek, álljon itt híres szállóigéjük: „Csinálj traktort, ne háborúzz!”

Forrás

Hivatalos honlap

Leninimports.com

Total Balalaika Show koncertfelvétel

Leningrad Cowboys Go America (a teljes film)

Leningrad Cowboys a Facebookon

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X