nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vidnyánszky és a Nightwish

Titokban a finn szimfonikus metál rajongója Vidnyánszky Attila? Vagy véletlen egybeesről van szó? Hamarosan kiderülhet.

Rénhírek | 2013. november 30.
|  

A hvg.hu képes beszámolót közölt a Nemzeti Színház készülő új premierjének előkészületeiről. Arthur Honegger és Paul Claudel oratóriuma a Johanna a máglyán címet viseli. A képek között érdekes színpadképre figyeltünk fel. A színpadon két sötét ruhába öltözött fiú egy sebesült, bekötött szemű angyalt visz hordágyon. A színpadi látvány és Hugo Simberg finn festő képe közötti hasonlóság nem lehet a véletlen műve.

A sebesült angyal
A sebesült angyal
(Forrás: Wikimedia Commons / Valtion taidemuseo)

A kép nem csupán a Nemzeti Színház színpadán elevenedik meg, de a Nightwish Amaranth című számához készült klippben is. A videó végén a falu lakosai felgyújtják azt a házat, amelyben a fiúk a sebesült angyalt helyezik el. A klippben tehát az angyal ugyanúgy tűzhalált hal, mint Szent Johanna.

Ezek után már feltétlenül érdemes lesz ellátogatni az előadásra, hogy kivizsgáljuk, vajon tényleg a finn szimfonikus metál gyöngyszeme hatott-e Vidnyánszky rendezésére, vagy véletlenül kerültek egymás mellé hasonló motívumok.

Ha látja az előadást, ne felejtse el megírni benyomásait kommentben!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Buxoro 2013. november 30. 14:11

Volt szerencsém a főpróbát látni. Jómagam meglehetősen nehezen érthetőnek és kaotikusnak találtam, ami a színpadon zajlott, de szerintem ez betudható annak, hogy az értelmezési keretem egy földhözragadt történészé. :)

Ráadásul mindezzel együtt korántsem volt kellemetlen élmény, a zene és a színjátszás egyaránt élvezetes volt. Az angyalt valóban vitték a kalapos fiúk, (hálás vagyok a cikknek, hogy ezt a rejtélyt megmagyarázta) sőt, többször is felbukkant máshogy és másutt is.

Információ
X