nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kitüntették a finn műfordítót

Hannu Launonen finn irodalmár, a magyar költészet és irodalom fordítója több évtizedes kimagasló munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapta a magyar államfőtől – tájékoztatta pénteken a külügyminisztérium az MTI-t.

MTI | 2011. november 5.
|  

A kitüntetést Forrai Kristóf finnországi magyar nagykövet adta át csütörtökön Helsinkiben.

A finn műfordító - aki a helsinki egyetemen tanult meg magyarul - a magyar irodalom nagy barátja, és több mint 30 éve publikál tanulmányokat a magyar irodalomról. Több évtizedes műfordítói munkássága eredményeként a finn olvasók így átfogó képet kaphattak a magyar irodalom remekeiből. A helsinki egyetemen, ahol maga is tanult, hosszú évtizedekig tanította a magyar irodalmat és fordítástant.

A 2000-ben kiadott Antológiában Tornay József, Orbán Ottó, Nagy Gáspár, Tóth Erzsébet és Szőcs Géza költeményeit ültette át finnre. Az ő tolmácsolásában jelent meg finn nyelven több más híres magyar költő kötete is, köztük József Attila, Csoóri Sándor, Kányádi Sándor, Nagy László, Radnóti Miklós, Rakovszky Zsuzsa és idén Tóth Erzsébet kötete. Weöres Sándor versei 1986-ban jelentek meg finnül az ő fordításában.

Eddig összesen 20 fordításkötete, benne vers és próza, jelent meg finn nyelven, belőlük 10 kötetet közösen fordított és szerkesztett Jávorszky Béla magyar műfordítóval, a finn irodalom tudósával; köztük van az Erdélyi magyar kortárs költők című kötet.

Kitüntették a finn műfordítót
Forrás: nefmi.gov.hu / Merja Viitanen

Hannu Launonen magyar prózát is fordított, így Krúdy Gyula A vörös postakocsi és más novellák című könyvét, amely 2009-ben jelent meg finnül. Lefordította Esterházy Péter Egy nő című kötetét, Nádas Péter Egy családregény vége című kisregényét és 2006-ban látott napvilágot a Juhani Huotarival közösen fordított Emlékiratok könyve című Nádas-kötet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X