-
Sándorné Szatmári: @ganajtúrós bukta: 22 A Google szerint további hasonló kifejezések (nem csak iskolában, bá...2024. 07. 23, 16:23 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
-
ganajtúrós bukta: Régi topik azért válaszolok hátha valaki visszaír... Talán: Szekálás, abuzálás, oltogatás,...2024. 07. 23, 13:34 „Mert nincs rá szó, nincsen rá...
-
Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: kiegészítés: A nyelvi bizonytalansági tényezők (amik annál gyakoribbak...2024. 07. 01, 08:12 Fantomok a magyar szavakban
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: 117 Valóban.. A "Fedje meg!" parancs hosszú gy-vel--->hatása: "megfedd valak...2024. 06. 29, 12:28 Fantomok a magyar szavakban
-
szigetva: @Sándorné Szatmári: Nyilván a sok ostobaság mennyiségével akarsz dominálni. Annyit azért v...2024. 06. 29, 08:35 Fantomok a magyar szavakban
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
![](/media/news-depesmod.png)
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
A marik nem aprózzák el a dolgot, ha már palacsintát sütnek, rögtön háromrétegűt. És még hajigálni sem kell. Csak időben előkészíteni.
Pali még novemberben írt, igaz, nem nekünk, hanem az időközben jobblétre szenderült Rokonszenv című honlapnak:
Szerelmese vagyok a finnugor kulturanak.
A youtube-on talaltam egy videot a "mari pancake"-rol.
Sot megjelent egy konyv is mari receptekkel.
Szeretnem megkerni, hogy ha ismeri ennek a palcsintanak a receptjeit
(vagy mas receptet kisebb finnugor nepektol), ossza meg velem.
A Rénhírek szerzői nagy rajongói a finnugor gasztronómiának, éppen ezért már korábban is több ilyen vonatkozású hírt közöltünk, közöttük recepteket is. Alapelvünk azonban, hogy csak olyan receptet közlünk, melyet magunk is kipróbáltunk, ennek köszönhető, hogy a válasz ennyit késett.
Sajnos Pali nem írta meg pontosan, melyik videót látta, de tippünk szerint erre gondolhatott.
A szöveg megértésében Tatjana Jefremova volt segítégünkre. Elmondása szerint a videóban szereplő nő nem mondja el a palacsinta receptjét, csak azt, hogy nagyon fontos, hogy friss, nem bolti tejet kell használni, ill. hogy van benne dara, cukor, só, vaj. A videóban szó esik még arról, hogy régen hogyan ünnepeltek a maslennyicát, azaz a farsang végét (magyarul húshagyó kedd). Az egyik szokás az volt, hogy szánkódombot építettek, és abból is jósoltak (minél távolabbra csúszik az ember, annál hosszabb az élete). A vőlegények elmentek a menyasszonyuk/aik házába a rokonaikkal együtt, és a vőlegény ott demonstrálta a képességeit (bár nyilván nem azokat, amelyek kizárólag személyesen a menyasszonyra tartoztak). Manapság Joskar-OIában minden évben mulatságot rendeznek, felelevenítik a régi szokásokat. Az ünnepen fellépett egy keleti mari együttes is.
Három a mari palacsintaréteg
Egyesek szerint a műanyag nyél sem olvad meg, ha alufóliába csavarjuk. Bár a wikipédia szerint a teflon mechanikai tulajdonságai 260°-on kezdenek változni, egyes vélemények szerint nem jó teflonserpenyőt sütőben használni. Mi a biztonság kedvéért nem kockáztattuk edényeink épségét, és más edényeiért sem tudunk felelősséget vállalni.
Ha mari palacsintareceptet keresünk, óhatatlanul is a háromrétegű palacsinta (koman melna, azaz réteges palacsinta) receptjébe ütközünk. A háromrétegű palacsintát kerek serpenyőben, de sütőben (kemencében) sütik. Mivel csak műanyag nyelű kerek serpenyő állt rendelkezésünkre, a tesztsütést egy szögletes tepsiben végeztük.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
Figyelem! A háromrétegű mari palacsintának nem lehet csak úgy nekiesni! A harmadik réteg alapanyagát 8-10 órával a sütés előtt be kell keverni!
Az első réteghez szükség van egy pohár lisztre (lehetőleg rozslisztre, de a búzaliszt is megteszi), két tojásra, és sóra ízlés szerint. Tésztát gyúrunk, és másfél-két milliméter vastagra kinyújtjuk. A kivajazott vagy kiolajozott serpenyőre helyezzük, és a sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg barnás kéreg nem jelenik meg rajta.
![Az első réteg. (Ne felejtsük el: elvben kerek.)](/media/az-elso-reteg-ne-felejtsuk-el-elvben-kerek.png)
(Forrás: Fejes László)
A második réteg három evőkanál zablisztből (ez durva őrlésű – negyed, háromnegyed milliméteres szemcséjű – búzadarával is helyettesíthető), és kétharmad pohár tejből (aludttejből, tejfölből, joghurtból) áll: ezeket kell összekeverni és az első rétegen szétteríteni:
![A második réteg.](/media/a-masodik-reteg.png)
(Forrás: Fejes László)
A palacsintát ismét a sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a második réteg is meg nem barnul egy kissé.
A harmadik réteg két pohár zabpehely 1 pohár tejfölben elkeverve. Azért kell 8–10 órát állnia, hogy a zabpehely megszívja magát nedvességgel. Ezt a réteget szétterítjük a másodikon:
![A harmadik réteg. Ne felejtsük el időben előkészíteni!](/media/a-harmadik-reteg-ne-felejtsuk-el-idoben-elokesziteni.png)
(Forrás: Fejes László)
Talán nem váratlan fordulat, hogy a palacsintát vissza kell tenni a sütőbe és barnára sütni:
![Sajnos a fényképekből nem egyértelmű, de most már tényelg megsült.](/media/sajnos-a-fenykepekbol-nem-egyertelmu-de-most-mar-tenyelg-megsult.png)
(Forrás: Fejes László)
A szép nagy palacsintát most felvágjuk kisebbekre, és egy tányérre halmozzuk őket úgy, hogy mindegyik darabot olvasztott vajjal megöntözzük, vagy vajdarabokat rakunk rájuk, amelyek a meleg palacsintán megolvadnak:
![Jó étvágyat!](/media/jo-etvagyat.png)
(Forrás: Fejes László)