nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Háromrétegű mari palacsinta

A marik nem aprózzák el a dolgot, ha már palacsintát sütnek, rögtön háromrétegűt. És még hajigálni sem kell. Csak időben előkészíteni.

Fejes László | 2011. február 7.
|  

Pali még novemberben írt, igaz, nem nekünk, hanem az időközben jobblétre szenderült Rokonszenv című honlapnak:

Szerelmese vagyok a finnugor kulturanak.
A youtube-on talaltam egy videot a "mari pancake"-rol.
Sot megjelent egy konyv is mari receptekkel.

Szeretnem megkerni, hogy ha ismeri ennek a palcsintanak a receptjeit
(vagy mas receptet kisebb finnugor nepektol), ossza meg velem.

A Rénhírek szerzői nagy rajongói a finnugor gasztronómiának, éppen ezért már korábban is több ilyen vonatkozású hírt közöltünk, közöttük recepteket is. Alapelvünk azonban, hogy csak olyan receptet közlünk, melyet magunk is kipróbáltunk, ennek köszönhető, hogy a válasz ennyit késett.

Sajnos Pali nem írta meg pontosan, melyik videót látta, de tippünk szerint erre gondolhatott.

A szöveg megértésében Tatjana Jefremova volt segítégünkre. Elmondása szerint a videóban szereplő nő nem mondja el a palacsinta receptjét, csak azt, hogy nagyon fontos, hogy friss, nem bolti tejet kell használni, ill. hogy van benne dara, cukor, só, vaj. A videóban szó esik még arról, hogy régen hogyan ünnepeltek a maslennyicát, azaz a farsang végét (magyarul húshagyó kedd). Az egyik szokás az volt, hogy szánkódombot építettek, és abból is jósoltak (minél távolabbra csúszik az ember, annál hosszabb az élete). A vőlegények elmentek a  menyasszonyuk/aik házába a rokonaikkal együtt, és a vőlegény ott demonstrálta a képességeit (bár nyilván nem azokat, amelyek kizárólag személyesen a menyasszonyra tartoztak). Manapság Joskar-OIában minden évben mulatságot rendeznek, felelevenítik a régi szokásokat. Az ünnepen fellépett egy keleti mari együttes is.

Három a mari palacsintaréteg

Egyesek szerint a műanyag nyél sem olvad meg, ha alufóliába csavarjuk. Bár a wikipédia szerint a teflon mechanikai tulajdonságai 260°-on kezdenek változni, egyes vélemények szerint nem jó teflonserpenyőt sütőben használni. Mi a biztonság kedvéért nem kockáztattuk edényeink épségét, és más edényeiért sem tudunk felelősséget vállalni.

Ha mari palacsintareceptet keresünk, óhatatlanul is a háromrétegű palacsinta (koman melna, azaz réteges palacsinta) receptjébe ütközünk. A háromrétegű palacsintát kerek serpenyőben, de sütőben (kemencében) sütik. Mivel csak műanyag nyelű kerek serpenyő állt rendelkezésünkre, a tesztsütést egy szögletes tepsiben végeztük.

Figyelem! A háromrétegű mari palacsintának nem lehet csak úgy nekiesni! A harmadik réteg alapanyagát 8-10 órával a sütés előtt be kell keverni!

Az első réteghez szükség van egy pohár lisztre (lehetőleg rozslisztre, de a búzaliszt is megteszi), két tojásra, és ra ízlés szerint. Tésztát gyúrunk, és másfél-két milliméter vastagra kinyújtjuk. A kivajazott vagy kiolajozott serpenyőre helyezzük,  és a sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg barnás kéreg nem jelenik meg rajta.

Az első réteg. (Ne felejtsük el: elvben kerek.)
Az első réteg. (Ne felejtsük el: elvben kerek.)
(Forrás: Fejes László)

A második réteg három evőkanál zablisztből (ez durva őrlésű – negyed, háromnegyed milliméteres szemcséjű  – búzadarával is helyettesíthető), és kétharmad pohár tejből (aludttejből, tejfölből, joghurtból) áll: ezeket kell összekeverni és az első rétegen szétteríteni:

A második réteg.
A második réteg.
(Forrás: Fejes László)

A palacsintát ismét a sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a második réteg is meg nem barnul egy kissé.

A harmadik réteg két pohár zabpehely 1 pohár tejfölben elkeverve. Azért kell 8–10 órát állnia, hogy a zabpehely megszívja magát nedvességgel. Ezt a réteget szétterítjük a másodikon:

A harmadik réteg. Ne felejtsük el időben előkészíteni!
A harmadik réteg. Ne felejtsük el időben előkészíteni!
(Forrás: Fejes László)

Talán nem váratlan fordulat, hogy a palacsintát vissza kell tenni a sütőbe és barnára sütni:

Sajnos a fényképekből nem egyértelmű, de most már tényelg megsült.
Sajnos a fényképekből nem egyértelmű, de most már tényelg megsült.
(Forrás: Fejes László)

A szép nagy palacsintát most felvágjuk kisebbekre, és egy tányérre halmozzuk őket úgy, hogy mindegyik darabot olvasztott vajjal megöntözzük, vagy vajdarabokat rakunk rájuk, amelyek a meleg palacsintán megolvadnak:

Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
(Forrás: Fejes László)
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2011. február 11. 07:54

@Pali: Gratulálunk az ösztöndíjhoz! Reméljük, ott sem okoz majd gondot a hozzávalók beszerzése.

1 Pali 2011. február 11. 06:05

Sziasztok!

Itt Pali.

Ezer koszonet a receptert, es hogy megemlekeztetek rolam!

Januar kozepetol Buffaloban tanulok egy osztondijjal.

Nagyon jo lesz olvasni a hireket!

Sok erot a szerkeszteshez!

Pali

Információ
X