nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fokozódik a budinoszőrület

Mik egy senki által nem használt nyelv lexikai-grammatikai és szociostrukturális perspektívái? Hogyan értsük meg egymást anélkül, hogy átlépnénk a finnugor identitás határait?

Fejes László | 2011. október 12.
|  

Korábban már beszámoltunk a budinoszról, mely szándékai szerint a finnugor nyelvekre épülő mesterséges nyelv, valójában hangtanában leginkább az oroszra emlékeztet, nyelvtanát pedig szinte kizárólag csak a finnségi és a permi nyelvekből veszi – ugyanakkor erősen érződik rajta az eszperantó hatása is. Mint megállapítottuk, ha már valaki mesterséges nyelvet szeretne használni a finnugorok közötti érintkezéshez, ennél jobbat is találhat.

Úgy látszik azonban, mások ezt nem így gondolják. A magányos kezdeményezés egyre inkább mozgalommá növi ki magát. Október 19-én és 20-án Udmurtia fővárosában, Izsevszkben – nem akárhol, az Udmurt Állami Egyetemen – szerveznek nemzetközi konferenciát A közös finnugor nyelv, a budinosz lingvokulturális és történelmi tere címmel.

A kongresszus céljai közé tartozik megvitatni a mesterséges nyelvek tervezésének és használatának kérdéseit, keletkezésük és fejlődésük jelenségének értelmezési problémáit, szerepüket a lingvokulturális térben és az új kommunikációs lehetőségeket; meghatározni a mesterséges nyelvek, illetve a finnugor világ különböző kulturális, kommunikációs és szociális problémáinak viszonyát; megtárgyalni a budinosz lexikai-grammatikai és szociostrukturális perspektíváit, illetve a finnugor rokonságot nyelvészeti szempontból; a közös budinosz nyelv áttekintése a finnugor nyelvtudomány szemszögéből és a többnyelvű térben; megvitatni a közös finnugor nyelv, a budinosz projektjének megvalósításást az Európa Tanács 2012 verseny keretében.

A kongresszus keretében a következő problémákat kívánják megvitatni: nyelvi megértés a finnugor világban – hogy értsük meg egymást anélkül, hogy átlépnénk a finnugor identitás határait; a mesterséges nyelvek mint kommunikációs eszközök; a közös budinosz nyelv mint a nyelvészeti kutatás tárgya; a finnugor nyelvek szókincsének bővítési lehetőségei.

A konferencia keretében A. A. Arzamazov, a Digitális bölcsészeti finnugor tudományos-oktatási központ tudományos munkatársa, kanditátus (mellesleg a budinosz „atyja”) tart előadást Mesterséges nyelvek: források, modellezési tapasztalatok, perspektívák címen, illetve megszervezik a Finnugor nyelvek a kultúrák közötti kommunikációban című kerekasztalt is.

Ha az olvasó úgy érzi, hogy a fent kifejtett céloknak, témáknak, címeknek semmi értelmük, mindössze csak áltudományos hablatyról van szó – nem tudunk mást tenni, mint mélységesen egyetérteni.

Forrás

В Ижевске обсудят проблемы общего финно-угорского языка будинос

Международный конгресс «Лингвокультурное и историческое пространство общего финно-угорского языка «Будинос»

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Ringelhuth bácsi 2011. október 13. 21:18

Sok pénze van az orosz titkosszolgálatnak...

Információ
X