nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fin(n)tor
Finnország a nyúlon túl

Milyen Finnország magyar szemmel? Bizonyára mindenkinek egy kicsit más, ám vannak olyan dolgok, amelyek mindannyiunk érdeklődését felkelthetik. Egy nyúlfarknyi poszt erejéig biztosan.

Rénhírek | 2013. május 11.
|  

Sokféle blog van szerte az interneten. Ha valaki új élményekkel néz szembe, például külföldre utazik, könnyen juthat arra az elhatározásra, hogy blogot indít: így csak egyszer kell megírnia, amit egyébként oly sok ismerősének írna meg – ráadásul olyanok is értesülhetnek az általa felfedezett érdekességekről, akiket nem is ismer. Az ilyen utazós-élménybeszámolós blogok is rendkívül sokfélék: vannak, amelyek személyesek, vannak, amelyek a személyes beszámolókat váltogatják a közérdeklődésre számot tartó információkkal – és vannak olyanok, amelyek igyekeznek legalább annyira objektívek lenni, mint egy újságban vagy portálon megjelenő cikk, és mellőzik a személyes információkat. A blogszerzőt nem ismerők számára persze leginkább az ilyen oldalak lehetnek érdekesek.

Örömmel fedeztük fel, hogy az év elején elindult Fin(n)tor címen egy ilyen blog Finnországról, és azóta is megjelenik rajta heti egy-két bejegyzés. Ezek a posztok viszonylag rövidek, néhány bekezdésből állnak, éppen annyira feszegetik a kérdéses témákat, amennyire azok az átlagos magyar olvasót érdeklik – sosem fulladnak unalomba. Az külön örvendetes, hogy már első posztjában is nyelvi témát feszeget: a 2012-es év finn szavairól szól. A nyelv mint téma egyébként ritkán jelenik meg, sokkal jellemzőbbek a finn hétköznapokkal kapcsolatos információk, mint például a parkokban élő visszavadult nyulakról szóló poszt. De miről olvashatunk még?

Nyulak a Finn Nemzeti Opera lépcsőjén
Nyulak a Finn Nemzeti Opera lépcsőjén
(Forrás: Wikimedia Commons / Thermos / GNU-FDL 1.2)

Úgy tűnik, a blog anonimitásba burkolózó szerzője, Polarlight sportos életmódot folytathat, hiszen megemlékezik a finnek uszodai szokásairól, a téli kerékpározásról és a sípályán való viselkedés szabályairól. Foglalkoztatják a különböző gazdasági kérdések, a népszokások, a társadalmi problémák (bármilyen furcsa, de vannak), de szóba kerülnek olyan hagyományos turisztikai témák is, mint Helsinki legszebb épületei. Visszatérő a finn–magyar kapcsolatok témaköre: szó esik arról, hol él Finnországban a déli harangszó hagyománya, vagy hogy finn diákok klippet forgattak egy LGT-számhoz.

Egy csöpp Magyarország?
Egy csöpp Magyarország?
(Forrás: Wikimedia Commons / Jonik / GNU-FDL 1.2)

A legnagyobb érdeklődésre persze valószínűleg az olyan egzotikumok számíthatnak, mint az állatkerti jégszobrok, az első tavaszi tábortűz, a helsinkieket elkápráztató természeti jelenségek, és nem maradhatnak ki a gasztronómiai specialitások sem. Szó esik ismerten is ismeretlen kulturális jelenségekről, mint a finnek Donald-kacsa-kultusza, és persze nem maradhat el minden finnországi utazás legszebb pillanata sem: az átruccanás Tallinnba.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Judit/Suomi 2014. szeptember 23. 15:06

Ha esetleg valakit Önök közül érdekelnek a tájékoztató jellegü - nem személyes és nem politikai - írások Finnországról akkor érdemes benézni a Finnországi levelek-be. Itt találhatók, az írójuk bemutatkozó levele és képe alatt számszerinti felsorolásban:

www.magyarfinntarsasag.hu/index.php?ugra...2092&nyelv=0&nyelv=0

2 tkis 2013. május 11. 14:19

Ha már nyúl és ha már Finnország, akkor a csúcs:

Arto Paasilinna: A nyúl éve

mnytud.arts.unideb.hu/tananyag/olvasni/nyuleve.htm

1 Roland2 2013. május 11. 12:04

Nem tudom, terveztétek-e,h. írtok róla,de van egy másik , szinten Finnországgal,finn kultúrával,történelemmel foglalkozó oldal is : ekozbenfinnben.blog.hu/

Információ
X