nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt Dobó Attila

2016. július 19-én váratlanul elhunyt Dobó Attila nyelvész. 61 éves volt.

Klima László | 2016. augusztus 2.
|  

1955. augusztus 13-án született Salzburgban. Édesapja 1949-ben hagyta el Magyarországot. Dobó Attila Burgenladban kezdte iskoláit, egyetemre Bécsben és Budapesten járt. Bécsben Rédei Károlytól tanult finnugrisztikát. 1984-ben költözött Magyarországra. Először német nyelvet tanított, majd a pécsi egyetemre (akkori nevén Janus Pannonius Tudományegyetem) került, ahol finnugrisztikát és nyelvtörténetet adott elő. Részt vett az Uráli Etimológiai Szótár (Uralisches etymologisches Wörterbuch) elkészítésében is. Többször járt tanulmányúton különböző finnugor népeknél – az udmurtoknál, komiknál, obi-ugoroknál.

Rendkívüli ember volt, Pécsett rengetegen ismerték és szerették. Haláláról megemlékezett a helyi sajtó is.

Dobó Attila
Dobó Attila
(Forrás: Népszabadság)

A Népszabadságban 2012-ben megjelent riport megnyerő, színes egyéniségként mutatta be. A Pécsi Tudományegyetem honlapján olvasható visszaemlékezés szerint:

Legendásan zseniális nyelvérzéke volt. Magyar–német kétnyelvűsége mellett számos nyelven tudott: finn, komi, udmurt; baskír, török; angol, orosz, latin, olasz…

Életútjának további részletei megismerhetők az idézett újságcikkekből. Személyiségének varázsa diákjait is megérintette. Így írnak róla (MarkmyProfessor):

– Egy fantasztikus ember és ember! Művelt de ugyan akkor szerény és akkor villantja meg a tudását mikor szükség van rá! Tanulhatna tőle sok pedagógus!

– Különleges tanár.

– Egy jelenség. :)

– zseni

– Nagyon aranyos és imádni való tanár. Hatalmas tudása van, és igyekszik átadni. A nyelven kívül sokat beszél a kultúráról is. Szerintem jól építette fel a tematikát. Hihetetlenül lelkes, nálunk mindig ugrált az órán és beleélve gesztikulált. Látszott rajta, hogy segíteni szeretne a nyelvtanulásban, ráadásul úgy, hogy te magad jöjj rá a dolgokra, és ne magolni kelljen. Hej! Abban a félévben ez volt a lélekemelő óráim egyike.

– Az élő Legenda.

Dobó Attilát szeptember 5-én 17 órakor búcsúztatják Pécsett, a Pius-templomban. Végső nyughelye az alsóőri (Unterwart) temetőben lesz.

Címkék: Oktatás, Gyász
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X