nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Arvo Pärt a filmvásznon

Az elmúlt néhány évtizedben több mint száz, különböző műfajú mozgóképes alkotásban használták fel Pärt szerzeményeit – az ő filmjeikből indul vetítéssorozat.

Rénhírek | 2015. február 10.
|  

2015-ben világszerte koncertekkel és egyéb rendezvényekkel tisztelegnek a 80 éves Arvo Pärt előtt. A világhírű észt zeneszerző művei nem csak lemezfelvételeken és koncerttermekben hallhatók, hanem igen gyakran a moziban is, hiszen Pärt sajátos hangzásvilága számtalan rendezőt megihletett Jean-Luc Godard-tól Tom Tykweren át a tavalyi Oscar-díjas Paolo Sorrentinóig, és a dokumentumfilm olyan nemzetközileg elismert művelőit sem hagyta hidegen, mint Werner Herzog vagy Michael Moore. Az Észt Intézet filmklubjában olyan játék- és dokumentumfilmeket tűz műsorra, amelyekben felcsendül Arvo Pärt zenéje, továbbá két róla szóló portréfilmet is láthat a magyar közönség. Az ingyenes vetítések helyszíne a Budapest Music Center könyvtára, a filmek előtt Kolozsi László film- és zenekritikus – a Revizor, a Fidelio.hu és a Filmvilág munkatársa, a MOME tanára – tart bevezetőt.

Az elmúlt néhány évtizedben több mint száz, különböző műfajú mozgóképes alkotásban használták fel Pärt szerzeményeit. Az észt mester különleges hangzású, egyszerre légies, erőt sugárzó, bensőséges és sodró zenéje a legsötétebb pillanatoknak is valamiféle transzcendens dimenziót kölcsönöz, új nézőpontokból láttatva az eseményeket. Szerzeményei számos zenekedvelő csoportot megérintenek: tartózkodóak és szabad kezet adnak a hallgatóságnak, nem kebelezik be a közönséget, levegőzni hagyják a befogadót, ezáltal teret engedve az asszociációknak.

A nézők a február 11-én, szerdán induló vetítéssorozat első részeként a zeneszerzővel szoros kapcsolatot ápoló rendező, Dorian Supin portréfilmjét láthatják És lőn este és lőn reggel címmel.

Nem tudom jóleső borzongás nélkül felidézni az Arvo Pärttel töltött öt évet. Róla beszélve óhatatlanul az ellentmondások örvényében találjuk magunkat: könnyű kijönni vele – nehéz kijönni vele; hatalmas monolit – csendes, szerény ember. Személyisége paradox módon az újszerűség és a mélység élményével ajándékoz meg egyszerre. (…) Ha nem vagy vele, egyszerűbb az életed, csakhogy a derű is hiányzik belőle.

Arvo Pärt a francia becsületrend átvételekor
Arvo Pärt a francia becsületrend átvételekor
(Forrás: Wikimedia Commons / Estonian Foreign Ministry / CC BY 2.0)

Tavasszal további három vetítés várja a zene- és filmkedvelő érdeklődőket. Tom Tykwer rendezése, A gyilkosok is a mennyországba mennek egy szokatlan és tragikus szerelmi történet a drogbárók és gyilkosságok árnyékában, melyet március 10-én vetítenek a BMC-ben. Április 14-én Hangok és csend – Utazások Manfred Eicherrel című dokumentumfilmmel folytatódik a sorozat, mely a világ egyik legkeresettebb kortárs zenei producerének szemszögéből láttatja Pärt zenéjét, Észtországtól Argentínáig ívelő zenei utazásra invitálva a nézőt.

A tavaszi vetítések Reha Erdem török rendező drámájával (Idők és szelek) zárulnak. A film egy muzulmán hegyi falu küzdelmes mindennapjaiba enged bepillantást, ahol múlt és jelen, a generációk közti feloldhatatlan ellentétek, a hagyomány és a szabadságvágy konfliktusai Pärt zenéjében nyernek visszhangot. Az észt zeneszerzőhöz kapcsolódó vetítések ősszel folytatódnak.

További információk a vetítésekkel kapcsolatban az Észt Intézet honlapján és az esemény Facebook-oldalán érhetőek el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X