nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megkésett felvilágosodás
Amit Koljáról tudni kell

A forradalom előtti kiadványokhoz a szovjet időkben nem lehetett hozzáférni: ezek mind reakciós, szovjetellenes irodalomnak minősültek. Ma azonban már megismerkedhetünk ezekkel e kiadványokkal, az internetnek köszönhetően le is tölthetjük őket.

Oli | 2011. december 10.
|  

Egy Kolja nevű kisfiú történetét meséli el születésétől tanulmányai befejeztéig és tanítói pályafutása kezdetéig az első udmurt olvasókönyv. A könyv 1907-ben jelent meg, szerzője, Ivan Sztyepanovics Mihejev orosz nyelvű olvasókönyveket is összeállított a nem orosz anyanyelvű gyerekek számára. Részt vett mari, csuvas és tatár nyelvű olvasókönyvek összeállításában is. Pedagógiai módszerét és tartalmát tekintve kötetei igencsak korszerűnek voltak mondhatók. Igen nagy hangsúlyt fektettet a természettudományos ismeretek átadására.

A kötet helyesírását tekintve meglepően közel áll a mai udmurt helyesíráshoz (nyilvánvalóan erősen befolyásolta), megtalálhatjuk a ӝ, ӟ, ӵ, ӥ és ӧ betűket, melyeknek köszönhetően az udmurt írás a mai napig felismerhető. Ugyanakkor vannak eltérések is, például a használatos a latin i-hez hasonló alakú і is, a szó elején álló [j]-t pedig a latin j-re emlékeztető ȷ jelöli. A kötet nyelve viszont eltér a jelenlegi irodalmi nyelvtől: déli nyelvjárásban íródott. Nyelvezete egyszerű népnyelv.

Kocsma helyén épült iskola – Kolja munkájának gyümölcse
Kocsma helyén épült iskola – Kolja munkájának gyümölcse

Mihejev 1876-ban született az akkori Kazanyi kormányzóság Mamadisi járásában található Ostorma-Jumja faluban (ma a Tatár Köztársaság Kukmori járása). 1896-ban fejezte be a kazanyi tanítószemináriumot, a kaligani udmurt iskolában dolgozott tanársegédként, de hamarosan visszahívták a kazanyi szemináriumba tanárnak. 1913-ban azonban eltávolították, mert részt vett a diáklázadásokban. 1917-ig kiadói és irodalmi tevékenységet folytatott Kazanyban. Később is ezt a munkát folytatta: a nemzetiségi könyvkiadást felügyelte, pedagógiai munkákat és tankönyveket adott ki. 1919-től a Kazanyi Egyetem Régészeti, történelmi és Néprajzi intézetének munkatársa, 1924-től 1929-ig a Kazanyi Pedagógiai Főiskolán dolgozott, 1929 és 1936 között pedig Közép-Ázsiában, Hodzsentben és Szamarkandban dolgozott, ahol docensi fokozatot szerzett. 1936-tól a Mari Állami Pedagógiai Főiskola orosz tanszékének vezetője volt. 1937-ben kivégezték.

Olvasmány

Koljáról (Az első olvasókönyv udmurt nyelven, pdf)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bibi 2011. december 11. 12:40

Mennyi rendes ember erőfeszítése ment ott teljesen veszendőbe. És micsoda kontraszelekció történt!

Információ
X