nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A finnugorok miatt rúgták ki

Két ügy, egy forgatókönyv: terjeszthetőek-e áltudományos elméletek a kiegyensúlyozottságra hivatkozva?

Rénhírek | 2013. november 25.
|  

Sajátos esetről számol be Bakos András a Librariuson. Sajnos a történet nevek nélkül szerepel, és a helyszínről is csak annyit tudunk meg, hogy egy Csongrád megyei település – így aztán hitelességét nehéz ellenőrizni. Mindenki döntse el maga, mennyire tűnik valószerűnek a történet.

Történt pedig, hogy a meg nem nevezett település népfőiskolájára egy budapesti múzeumigazgató érkezett előadást tartani. Az előadás során elhangzott az, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. A településen akadtak, akik ebben „nem hisznek”, így azt várták volna a népfőiskola szervezőjétől, a helyi művelődési ház igazgatójától, hogy hívja meg a „másik oldal” képviselőit is. Még egy listát is kapott a szóba jöhető előadóktól. Ő azonban ezek meghívását visszautasította, mondván, hogy a népfőiskola nem terjeszthet áltudományos nézeteket.  Ezek után a polgármester felmentette állásából.

Művház (képünk nem a történet helyszínét ábrázolja)
Művház (képünk nem a történet helyszínét ábrázolja)
(Forrás: Wikimedia Commons / Bárdos Dezső Győr / CC BY-SA 3.0)

Sajnos az ügyről sem a volt igazgató, sem az őt eltávolító polgármester nem volt hajlandó nyilatkozni. Érdekes párhuzam, hogy a Klubrádió is azzal indokolta a homeopátiáról szóló beszélgetés műsorra tűzését, hogy egy korábbi adásban homeopátaellenes vélemények hangzottak el. Mártonfi Attila nyelvész akkor kommentben így ironizált:

Ezek után érdemes lenne elgondolkozni, szigorúan a „kiegyensúlyozott tájékoztatás elve alapján”, azon, hogy minthogy „az elmúlt hetekben a rádió két vagy három műsorában erőteljes vélemények hangzottak el” a fasizmus és a nácizmus ellen, nem lenne-e indokolt a fasiszta és náci nézeteknek is megfelelő teret adni.

A Klubrádió a kommentet először törölte, majd miután Mártonfi azt saját falán posztként kirakta, visszaírta. Később Mártonfi vissza akart térni a kérdésre abban a műsorban, amelyben rendszeresen szakértőként szerepel, de erre a szerkesztő nem adott lehetőséget. Ezután Mártonfi – követve Kálmán Lászlótnyilatkozatot adott ki, mely szerint többé nem kíván a nyelvészeti ismeretterjesztő rovatban szerepelni.

A két esetet az köti össze, hogy vannak orgánumok, melyek szerint a tudományos ismeretterjesztés körébe az áltudományok népszerűsítése is belefér, és mindketten a kiegyensúlyozottság elvére hivatkoznak.


Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
16 Krizsa 2013. november 28. 13:26

Hátbizony:-)

15 Sultanus Constantinus 2013. november 28. 12:35

@Fejes László (nyest.hu): Az utolsó mondatod nem csak azt sugallja, hogy "ne olvassa el senki a kommenteket", hanem egyben megbélyegzi az összes kommentelőt is, miszerint ők "bődületes marhaságokat" írnak. Pedig szerintem valamikor a kommentek között is akad hasznos információ. (így már értem, miért ez a hozzállás itt, és miért csak akkor szólnak hozzá (=szólnak be) a nyelvészek, ha valamibe belekötni kell.)

14 Fejes László (nyest.hu) 2013. november 27. 09:15

@seta92: Rossz a párhuzam. Az itteni kommentelés a rádióba való betelefonálással vethető össze. Senki nem kritizálna egy rádióműsort azért, mert egy hallgató betelefonált, és hülyeségeket hordott össze.

Reméljük, akik ide járnak, többségükben a cikkeket olvassák, abból pedig ismerhetik álláspontunkat. Ha valaki a kommenteket olvassa, és az ott található bődületes marhaságokat elhiszi, az magának keresi a bajt.

13 Krizsa 2013. november 27. 04:16

www.origo.hu/tudomany/20080416-rekonstrualtak-a-neandervolgyi-hangja .

Gykrltlg nncs (csk kvs) jlntsg mgnhngzknk z mbrsg bszdbn.

A szláv nyálvák mánd tárlásztják á mássálhángzákát.

Mör öttöl ös föl löhötött völnö öbrödnö.

Teljesen mendegy melyen megenhengzet teszek e mendetbe, ekker es megerted. S h nm tszk smmt, kkr s, lgfljbb kcst nhzbbn.

Oz ondooropoo nyolvoszot ogy ostbosog, ohogy von.

12 Nem tudtam jó nevet kitalálni 2013. november 26. 20:55

@Krizsa: Samu EGY példány, egyébként ha tiszta magánhangzót nem is, egy-egy approximánsot biztos ki tudott. Az pedig már igen közel van a magánhangzóhoz (w, y), továbbá Samu egyáltalán nem biztos hogy beszélt. Miből gondolod ezt egyáltalán?

11 Krizsa 2013. november 25. 22:09

Igen, így alakultak ki a magyar szavak. Onnantól, hogy a SAMU nem ltudott rendesen kiejteni magánhangzókat. igenis, megvizsgálták a gégéjét a Samunak (a modelljét ), ÉZZ UTÁNA

És innentől az eurázsiai ember MÁSSAHANGZÓ VÁZAI közösek)

Még nem volt olyan "jó gégéje", ami csak Afrikából fejlöött és öröklődött lassacskán "felfelé".

Nemcsak a magyarba öröklődött felelé, hanem a héberbe is (ami csak 4000 éves). De még a finnbe is, ami kb. 12.000 éves...

Tehát még a finn is tud már "afrikaiul". Miért tud? Mert a finn is lement défelé, deű sokkal korábban, az európaiszubszrtá nyelv.) Még nem volt nagyvadász, tehát az újabb jégkorszakban még meghúzódott a KM-ben.

Ha genetikai kódok 100-150 ezer évre vonatkoznak akkor okés. Ha nem, akkor a finnekkel foglalkozznak külön, mert külön kell foglalkozni veük.

10 Nem tudtam jó nevet kitalálni 2013. november 25. 20:01

@Krizsa: Szabad veleménynyilvánítás? Látom téged nem zavar hogy (még) ilyen is van

@Krizsa: Nem értem ezt: miért kell mássalhangzó-gyök? Gondolod, hogy úgy alakultak ki a szavak, hogy mássalhangzó-gyökök jelentést hordoztak? Egy olyan nyelvben, mint a magyar, ahol úgy vannak félhangzók hogy senki se vette észre (teja, fija jellegű dolgok), gondolod őseink megkülönböztették a mássalhangzót a magánhangzótól? Ebben sok-sok nonszenszt érzek, de te dolgod

9 Krizsa 2013. november 25. 18:46

@El Vaquero: A Czuczor-Gergely, ami szótár. A gökei nem mássalhangzó vázak, hanem "szavacskák" és ez egyáltalán nem nyelvészet. Hanem csak szótár.

8 El Vaquero 2013. november 25. 18:38

@Krizsa: ki az a Cz.?

7 Krizsa 2013. november 25. 18:07

@seta92: A Nyest (főnökei) már sokszor végigondolták ( a szakértői gárda is változott már időközben)

de ma is elképzelhetőnek tartják, hogy a "szegénységem" matt soha nem fogok pereskedni velük, ami valószínű. Enélül már rég véglegesen kitöröltek volna..S nemcsak a friss hozzászólások listájáról, hanem mindenhonnan.

Lo meviná (héber) = nem igazán értem az aábbi hozzászólást.

Mártonfi hallott leges legelőször - a gyöknyelvészetről. Tagadta és nem értett még belőle semmit. A Cz. szótár szerinte elavult - de szerintem is az:-). Azt hitte, hogy a Cz.-t forszírozom. Csakhogy Egyetlen szótár sem nyelvészet.

Cz. nem alapozta meg a gyöknyelvészetet, pont.

6 Pierre de La Croix 2013. november 25. 17:59

@seta92: Nos, Krizsa státusza minden jóravaló ember számára (kivéve magát az érdekeltet és még rajta kívül egy-két személyt), nyilvánvaló a nyestnél. Ő az ún. "udvari bolond", akinek feladata az, hogy az arra ingert érzőkkel (t.i. aki nagyon unatkozik például egy fonológiai cikk esetében) vitát generáljon itt a blogon (különben, lásd az alábbi hozzászólását, senki rá sem bagózik, ahogy mondjuk egy összejövetelen sem a "bolond" beszédére). Ezzel is növekszik a kommentelési kedv errefelé, ami -mint páran megjegyezték már - nem valami nagy mostanában, és többletmunkát jelentene a szerkesztőknek. Státuszából fakad, hogy nem is lehet semmiről meggyőzni, hogy nincs igaza (mert "mindenhez ért, mindenről van véleménye") és ugyanazt a marhaságot szajkózza újra és újra, és újra...

mek.oszk.hu/09100/09175/html/25.html

Krizsának pedig: kellett magának "tudományos" művet írnia, mint amit itt annyiszor kihangsúlyozott...Tessék szépen lenyelni, hogy közszereplővé vált ezzel és eltűrni ezt, különben nevetségessé válik. ("Hitelrontás": tudtommal nem új üzleti vállalkozást alapított, hanem egy új elméletet akar elfogadtatni. Ha mégis az előbbi, akkor bármelyik előző hozzászólásomat vegye tárgytalannak, de kérem vegye figyelembe, hogy a nyesten tilos a spam.)

Ezeket pedig olvassa el:

net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=994H0036.AB

ejegyzet.hu/obh/Alaptorveny_szabadsag_felelosseg-nemjogasz/lecke5_la

5 seta92 2013. november 25. 17:28

krizsa is itt kommentel, ez se jobb, mint mikor a Klubrádióban megszólalhatnak a homeopátia mellett és ellen érvelők. (És ne jöjjön senki azzal, hogy krizsa szövege nem a Nyest véleménye, mert akkor is helyet kap itt, és terjesztheti a baromságait.)

Amúgy Mártonfiról: sikerült jó párszor belefutnom a műsoraiba, ahol állítólag ismeretet terjesztett. Hát... Elég idétlen bohóckodás volt az, nyelvi ismeretterjesztést nyomokban se nagyon tartalmazott, ellenben Mártonfi nyelvész úr súlyos tárgyi tévedéseket vétett kellemetlenül fontoskodó stílusban. Így "lemondásával" csak nyert a nyelvészeti ismeretterjesztés, neki pedig valóban sikerült elérni a facebookon kiposztolt "ars poeticájában" (hahaha!) hirdetett célját: immár valóban tett az áltudományok terjedése ellen. Ha soha többé nem szólal meg, pláne sokat fog tenni.

4 Krizsa 2013. november 25. 16:52

@Sultanus Constantinus: "...a másik pedig hazugság (nem felel meg a valóságnak, nem tényeken alapszik stb.) akkor az utóbbi terjesztését úgy hívják, hogy csalás."

Krizsa: A BTK. bünteti a rágalmazást, de még a hitelrontást is. Vagyis azt a kitételedet, hogy CSALÁS. Ez a szó ugyanis szándékos megtévesztést jelent, amit Te más szóval is visszaigazolsz, megfogalmazol: hazugság.

A "(nyelv)tudomány mai állaása" nem jogosít fel arra, hogy csalással vádold a magyar gyöknyelvészet művelőit. Akkor sem, ha valóban amatőrök (szerinted mind az), s akkor sem, ha újonnan megjelent, szisztematikus történeti nyelvészettel állnak elébed. Mindez a jogrenszert nem érdekli.

A jogrendszer (nagyon helyesen, mert nem érthet mindenhez) nem törődik vele, hogy melyik fél védekezik azzal, hogy az ő érvei a jelenkor "tudományos" paradigmájának az érvei.

Tehát vagy kihágást, vagy bűntettet követtél el azzal, hogy csalásnak és hazudozásnak nevezted a jelenlegi összehasonlító nyelvészettel szembemenő újfajta nyelvészetet.

Neked ahhoz van jogod, hogy ne fogadd el - s még ahhoz is van jogod, hogy ne is gondolkozz rajta, mert nem érdekel.

De kriminális jelzőkkel illetni - nincs jogod.

3 benzin 2013. november 25. 12:50

Csak át kéne írni azt az államformát óvodára

2 kalman 2013. november 25. 12:07

Nekem már az is furcsa, hogy a szkeptikusokat "homeopátia-ellenesnek" bélyegzik. Függetlenül attól, hogy milyen minőségű volt az a két Klubrádiós műsor, amikre hivatkoznak (rosszak voltak), ténykérdés, hogy a szkeptikusok nem "valami-ellenesek", hanem ténypártiak, bizonyítékokat követelnek (és sokszor maguk is keresnek ilyeneket találni). Ezért végképp indokolatlan a Klubrádió eljárása. Nem egy tézis és egy antitézis áll egymással szemben, hanem egy tézis és az abban kételkedők, az arra bizonyítékot keresők.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X