nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
14 szerelmes szám február 14-re

Miről beszélünk, amikor szerelemről beszélünk? Erre a kérdésre igyekszünk választ adni egy válogatással, melyet korábban már bemutatott finn számokból állítottunk össze.

Rénhírek | 2014. február 14.
|  

Régóta szorgalmasan szállítjuk a finn slágereket és fordításaikat a magyar olvasóknak. Mi mással kedveskedhetnénk olvasóinknak Bálint-napon, ha nem egy válogatáskazettával?

Mi kerül a szalagra?
Mi kerül a szalagra?
(Forrás: Wikimedia Commons / Asim18 / GNU-FDL 1.2)

A szerelem heves érzelmi felindulás, vonzódás valakihez. Tágabb értelemben azonban kifejezhet vonzódást egy tárgyhoz is, főként ironikus kontextusban. Ilyen tárgy lehet mondjuk egy csikóbőrös kulacs, vagy akár egy sörösüveg (1. Zen Café: Todella kaunis). Vannak esetek amikor szinte lehetetlen eldönteni, hogy a szerelmet egy tárgy, vagy esetleg valaki (de legalábbis) egy testrésze iránt érzi-e a vágyakozó személy (2. Ville Leinonen: Pieni ja lämpöinen).

Tipikus esetekben azonban a szerelem tárgya mégiscsak egy еmberi lény: kettesben mégiscsak jobb, mint egyedül (3. Kuningasidea: Enemmän duoo ku sooloo). Azt embert hajtja a testi vágy, össze akar forrni valakivel, ha máshogy nem, legalább egy csókban (4. Lauri Tähkä & Elonkerjuu: Suudellaan). Mint azt jól tudjuk, a tánc egy vízszintes irányú vágy függőleges kifejeződése, így nem csoda, ha a szerelemtől fűtött fiatalok nem veszik jó néven, ha az öregek beleavatkoznak mulatságukba (5. Loituma: Ievan Polkka).

Persze igazi szerelemről csak akkor beszélhetünk, ha túllép az egyszerű testi vágyakon, és valódi kapcsolatra vágyik, képes összekapcsolni valaki mással az életét. Az már a személyiség bizonyos érettségi fokára utal, ha egy hónapig is kibírja valakivel (6. Rauli Somerjoki – Agents – Ville Valo: Jykevää on rakkaus). Vannak persze kapcsolatok, melyek ennél tovább is kitartanak, de arról már lehet vitatkozni, hogy ezekben a társak folyamatosan együtt vannak, vagy csak újra és újra megtalálják egymást (7. Chisu: Sama nainen). Míg egy-egy futó kalandot szeretünk titokban tartani, az igazán tartós kapcsolattal az is együtt jár, hogy a másikat felvállaljuk, büszkék vagyunk az összetartozásunkra akkor is, ha mások rossz szemmel néznek ránk (8. Jenni Vartiainen: Ihmisten edessä). Van, hogy a tartós kapcsolat hivatalos jelleget ölt, és házasságba torkollik – ám sosem vezet jóra, ha valaki erőlteti ezt a lépést (9. Krista Siegfrids: Marry Me). És ha a házasság létre is jön, a kapcsolat megfáradhat, és a házasfelek máshol keresnek vigasztalást (10. Erin: Vanha nainen hunningolla). Így vagy úgy, a végén minden szerelem véget ér (11. Jonna Tervomaa: Rakkauden haudalla).

Persze túl egyszerű lenne a dolog, ha a szerelem mindkét fél részéről egyszerre érne véget. Ám gyakran az egyik könnyen túllép az egészen, a másiknak pedig nem marad más, mint gondolatban újraélni a szerelmet (12. PistePiste: Elän sut uudestaan). Azon aztán el lehet vitatkozni, mennyiben különbözik a kapcsolat előtti vágyakozás a kapcsolat utánitól, ha különbözik egyáltalán (13. J. Karjalainen: Yö kun saapuu Helsinkiin). Abban sem lehetünk biztosak, hogy a szerelemhez kell-e a másik, vagy ez csupán egy bennünk meglevő érzés, egy lelkiállapot (14. Eppu Normaali: Kun olet poissa). Vagy egészen különböző dolgokról beszélünk, amikor szerelemről beszélünk?

Kívánjuk olvasóinknak, hogy Szent Bálint napján ne kelljen ilyesmiken töprengeniük, csupán érezzék egymás szeretetét. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X